Menu

Božićno raspoloženje

Nekoliko dobrih saveta za pripremu ovog praznika.

Home » Život » Božićno raspoloženje - 10.2016

U smirenosti se pronalazi snaga. Ova kineska mudrost dobro dođe u vreme božićnih praznika. Nekoliko dobrih saveta za pripremu ovog praznika.

Proslava Božića je divan običaj. Pogotovo kada to činimo punog srca. Provesti vreme sa drugim ljudima, osetiti njihovu blizinu i dati celog sebe. To čini da proslava bude uspešna. Pamti se svaki trenutak. Osmeh, dodir, mali poklon, dobro jelo. Nije puno toga potrebno za jedno ugodno veče. Bez velikih priprema koje svakoga previše umaraju. Glavna stvar je da pronađete vremena za sebe. Mihaela Hager, najbolja kuvarica u bavarskoj taverni je istog mišljenja. „Dobar materijal i zanat u rukama, ljubav da se stvori nešto što će privlačiti poglede i biti lepo – više ništa nije potrebno,“ smatra kuvarica i priseća se kako je to nekada bilo kod nje u kući. Bilo je mnogo spontanih poseta, prijatelja koji su upadali iznenada u kuću i dugo ostajali zato što je bilo veoma prijatno. Otac je donosio vino iz podruma, majka je služila sušene kobasice i svež hleb a kamin je isijavao toplinu. Bilo je puno jela, razgovora i smeha. „Ako zaista želite da se sprijateljite sa nekim, pozovite ga ili idite kod njega kući i pojedite nešto zajedno. Ljudi koji ti nude svoju hranu, nude ti i svoje srce“, izjavio je Cezar Estrada Čavez, osnivač nacionalnog sindikata farmera. I bio je u pravu. Hrana povezuje ljude. Hrana je kao komad domovine koji se rado deli sa nekim. Hrana je proslava. A kako bi ta proslava ostala u pamćenju, dajemo vam par saveta za opuštanje.

leben-coach-6-ab_2016-08

Savršeno. Perfekcionizam je rado viđen gost. Ali ako se ne uključi, i dalje će sve biti u redu.

Opustite se

„I same pripreme treba da budu deo proslave“, savetuje Eši Fige, autorka kuvara i izumitelj podnevnog obroka, susreta punog uživanja među prijateljima dok tu i tamo uzmu po neki zalogajčić. Dani pred proslavu služe za zajedničku pripremu. „Zajedničko traženje recepata koje biste rado pripremili i za koje znate da spadaju u omiljena jela vaših gostiju. Odvojite vreme za kupovinu i sve lepo pripremite. Još jedanput razmislite o celoj večeri i zaključite koje će osećanje ili raspoloženje tada biti primarno.“ kaže Eši Fige koja već i tokom same pripreme ima mnoštvo ideja. „Uvek se vodim svojim sopstvenim osećanjima. Ona su odličan putokaz.“ objašnjava Fige.

Ona voli toplu dobrodošlicu, voli kada je predstavljaju drugim gostima, kada sazna nešto novo o ljudima za svojim stolom, svemu tome ona pridaje veliki značaj. Ona se raduje piću dobrodošlice koje odlično ispunjava vreme potrebno da se razgovor razvije i dok se ljudi na proslavi bolje upoznaju. Svaki domaćin odlično zna kako da spoji svoju gomilu prijatelja i olakša im međusobnu komunikaciju. Strastveni domaći su kao režiseri koji veče režiraju po sopstvenom nahođenju. Oni još prilikom zvanja razmišljaju ko će se uklapati sa kim, ko će inspirisati koga i ko će kome imati nešto interesantno da ispriča. Iako raspored sedenja zvuči poprilično staromodno, to je jedan od najvažnijih detalja kako bi veče teklo na odgovarajući način. „Treba napraviti osećaj zajedništva, jer na taj način će veče biti uspešno“, Fige to zna iz iskustva. Ona rado poziva goste da i sami pomognu, na primer, prilikom serviranja jela ili dosipanja pića drugim gostima. „Što je sigurno, sigurno je“, kaže ona. U slučaju da domaćin zaista razmišlja kao režiser, tada veče ima i svoj određeni tempo. Da li je bolje da bude miran i tih ili razdragan i pokretački ? Eši Fige često menja raspored, postavlja novi hodnik ka balkonu, sakuplja većinu ljudi u kuhinji, unosi živost u proslavu, usmerava i menja na osnovu atmosfere i sopstvenog osećaja. „Ne treba previše brinuti jer su gosti i sami odgovorni,“ smatra ona.

Majstor priprema

Tu i tamo se može ušunjati neki nepozvani gost koji može dovesti u pitanje: perfekcionizam domaćina. On se otkriva prilikom pozivanja gostiju, brine se oko dekoracije stola i detaljno planira poklone za sve prisutne a usput i osmišljava jelovnik koji svima odgovara. Kao nagradu za njegov trud dobija povećan puls, crvene obraze i neizbežnu porciju stresa. „Lepo je da sve bude savršeno, ali ne treba preterivati u dostizanju tog savršenstva. A pitanje je takođe: Šta to znači savršeno? „, kaže Fige.

Domaćin dobija ulogu režisera proslave.

Režiser. Domaćin dobija ulogu režisera proslave.

Pravi način je dobra priprema i pomoć drugih. Najbolje je da vam neko pomaže prilikom serviranja jela čija priprema vam je veoma dobro poznata jer se na taj način neće unositi dodatni nemir. Klasična jela koje ste pripremali već toliko puta će vam uliti sigurnost i poverenje dok vesela gomila uživa u njihovom isprobavanju. Čak i tokom pripremanja jela, pomoć je dobrodošla. Možda će jedno jelo biti jednostavnije dok će drugo biti složenije. A u međuvremenu, najbitnije je: Smiriti se, odvojiti vremena za sebe i jesti na miru. Na kraju je ipak najbitnije da provedete mirno veče sa prijateljima. Gostima nije prijatno ako domaćin stalno ustaje i ako se jedva može sa njim progovoriti koja reč.  Majstor priprema je Mihaela Hager. Ona planira veče na osnovu dužine liste zvanica. Što je duža lista, to ona pravi raznovrsniji meni. „Raspored sedenja je veoma važan jer gosti ne dolaze samo zato što su gladni“, kaže ona. Možete napraviti zakusku, dezert koji je prethodno bio zamrznut, a koji ste napravili dan ranije. Švedski sto sa posluženjem koje gosti sami biraju je takođe odlična ideja. „Ako planirate proslavu, treba da razmislite uvek ko bi vam bio pomoć. Neko vam može pomagati prilikom serviranja, sipati piće drugim gostima, pozabaviti se decom tako da roditelji mogu da uživaju sa ostalim gostima“, kaže Hager.

Ostati u sećanju

Kako bi raspoloženje održala na nivou, Hager često dodeljuje razne zadatke svojim gostima. Otvaranje boce šampanjca pred ostalima, pečenje hleba na roštilju na otvorenoj vatri u dvorištu, što uvek može biti interesantno. To su ideje koje nije skupo sprovesti u delo, ali je važno da ostaju u sećanju. „Svako veče je eksperiment“, kaže Eši Fige i u njenom glasu se već oseća radost koja dolazi do izražaja kada svojim prijateljima ponudi nešto zanimljivo što će im ulepšati veče i ostaviti ga u sećanju.

Dodatni savet za organizaciju: Više

Duh proslave

„Hrana je uvek spadala u ritual u mojoj porodici. Volim da jedem! Mnogo je zabavnije podeliti te posebne trenutke sa prijateljima ili porodicom. Hrana je za mene mnogo više od prostog unošenja namirnica u organizam. Zajedničko jelo podrazumeva zajedničko kuvanje uz dobru muziku, sedenje za stolom, pričanje priča, zabavljanje i ojačavanje veza. „Pronađite vremena i jedite zajedno!“ poručuje Florentina Klampferer, fotografkinja i savetnik za ishranu. Njena nova knjiga „Priče na tanjiru“ nudi originalne ideje, menije i varijacije za zajednički provedene trenutke. Pored dobrih ideja potrebna je i dobra priprema, kažu stručnjaci. Evo nekoliko predloga:

leben-coach-2-ab_2016-08

Šta pripremiti:

 4 nedelje pre proslave:

  • Napravite listu gostiju, pošaljite pozivnice i dajte gostima deset dana da vas obaveste da li će doći.
  • Angažujte pomagača – nekog ko će vam pomagati prilikom serviranja hrane ili sipanja pića, kako biste se što više opustili u toku proslave.

3 nedelje pre proslave:

  • Pripremite muzičku plejlistu. Pored jela i pića, muzika je važan faktor koji određuje raspoloženje na zabavi
  • Prebrojte: Nakon što su vam gosti potvrdili dolazak, prebrojte tanjire, pribor, čaše, stolice i mesta za stolom. Ako nešto nedostaje – sada je vreme da to nabavite (npr. neke stvari možete pozajmiti od komšije)

 2 nedelje pre proslave:

  • Planiranje jelovnika i detaljan plan toka proslave. Profesionalni kuvari tačno znaju koliko im je vremena potrebno za pripremu nekog jela ali i pored toga ostavljaju dodatno vreme kako bi sve postigli. Planiranje menija: Dezert ili predjelo koje možete da napravite dan ranije. U ovom slučaju takođe važi pravilo: Ono što ste već nekoliko puta spremali uspeva kada nemate dovoljno vremena. Ako ipak želite da isprobate nešto novo, sada je pravi trenutak da to učinite.

 1 nedelja pre proslave:

  • Nabavite piće, razmislite gde sve ono može da se ohladi (kada puna leda, kofe sa ledom…)
  • Naručite sastojke kako biste bili sigurni da je sve tu
  • Sakupite ideje za dekoraciju stola i kupite sve što je potrebno za to

Dva dana pre početka proslave:

  • Kupite sve sastojke potrebne za pripremu jela

 Na dan proslave:

  • Razmislite o tome šta biste rado obukli – mala modna revija će vam povratiti dobro raspoloženje.
  • Ulepšajte se: Poseta frizeru ili manikiru – to takođe odlično doprinosi opuštanju.

DIY dekoracija

foto-quer-ab-2016-ausgabe08

Kako uraditi:

Svetlo u čaši

Svećnjak

Ukrasni bor

Prijedlog za serviranje

Servietten Tannenbäume gefaltet Tischdeko

Podeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK