Active Beauty
Napravljeno s ljubavlju

Praznični kolači!

Napravljeno s ljubavlju

Kako se praznici budu bližili užariće se i naše rerne u kojima će se, uz prave namirnice, praviti sve što vam je potrebno za svečanu gozbu.

Kako što jednostavnije pripremiti kolače za praznike.

Mala pomoć

  • Sipkavo testo se raspada: Nekad je u maslacu spas. Ako ništa drugo, možete da ga izmrvite, dodate malo brašna (ili mlevenih oraha), a mrvice testa ostavite za pripremu kolača od jabuke.
  • Glazura ne prijanja: Premažite kolač zagrejanom marmeladom. Kad se marmelada stvrdne, čokoladna glazura će dobro prijanjati.
  • Kolač ne može da se odlepi od kalupa: Poznato je da kalup prethodno moramo namastiti i posuti brašnom ili mrvicama. Ako se i pored toga toga kolač i dalje bude lepio za kalup, obmotajte kalup hladnom, vlažnom kuhinjskom krpom. Nakon nekoliko minuta kolač će se odlepiti.
  • Kolač je previše suv: Naravno da možete da ga punite klasičnim kremom ili marmeladom. Alternativno, testo možete da probodete čačkalicom pa prema ukusu na mestu rupa doliti malo nekog likera ili soka.
  • Šam od belanca nije dovoljno tvrd: Ovo se često dešava kada su jaja previše hladna. Zato ih na vreme izvadite iz frižidera, dobro razdvojite belance od žumanca, a zatim u belance dodajte još prstohvat soli.

Savet: Uključite celu porodicu u pravljenje kolača i ove godine ih mesite s ljubavlju i kreativnošću.

Jedno testo - pet vrsta keksa

Uz malo testa sve je moguće!

keksteig

Sastojci.390 g brašna (glatkog), 260 g maslac, 130 g šećera, sveže narendana kora limuna, 1 žumance, 10 g vanilin šećera, 1 prstohvat soli

Vrste keksa koje možete da napravite sa navedenim sastojcima za testo:

1. Vanilla kiflice: za pripremu vanila kiflica deo brašna zamenite mlevenim orasima, oblikujte kiflice i ispecite. Kad se ispeku, uvaljajte ih u mešavinu vanilin šećera i šećera u prahu.
2. Hrskavi kolačići od cimeta i maka: umešeno i izvaljano testo premažite sa svake strane s malo otopljenog maslaca, cimetom i šećerom ili makom, potom ga zamotajte, izrežite na kriške debele oko 1 cm i ispecite.
3. Crno-belo pecivo: testo podelite na dva dela. Zatim u jedan deo testa umešajte kakao ili otopljenu čokoladu. Nakon toga, od tamnog testa oblikujte kolutiće, pa ih obmotajte trakama od belog testa kako biste dobili svetli okrugli kolačić sa crnom sredinom.
4. Hrskave zvezdice: testo pomešajte sa lešnicima i vanilom, oblikujte zvezdice, ispecite, pa ih ukrasite puslicama od belanca.
5. Trouglići od narandže i šargarepe: testo pomešajte sa rendanom šargarepom, narandžom i lešnicima, ispecite keks i na kraju ga umočite u otopljenu čokoladu.