Menu

Poželite sebi nešto

Ideje za savršeni dar!

Home » Život » Poželite sebi nešto - 11.2016

Poklona ne može manjkati. Baš kao ni ideja. Ali poklon će biti pravi samo ako ga je osoba kojoj je namenjen i poželela. Poklanjati znači slušati i posmatrati. Poklanjati znači misliti.

Svake godine ponovo dođu Nova godina i Božić. Svake godine ponovo treba okititi jelku. I svake godine ponovo nemamo pojma šta kome da stavimo ispod jelke. Ili ispod sobne palme okićene šarenim čokoladnim ukrasima. Ali nije teško saznati koju će biljku naši prijatelji ukrasiti za Novu godinu jer to ne mora uvek biti jelka. Ako osoba, na primer, pridaje puno važnosti održivosti i brizi za okolinu i zato kiti drvce koje raste na balkonu ili terasi. Ili, ako joj je važan visoki kvalitet pa zato kupuje plemenitu jelku. Možda ima potrebu za raznolikošću pa svake godine doda neki novi ukras za jelku.

Poklanjati znači slušati i posmatrati

Dar. Poklanjati znači slušati i posmatrati.

U poslednjem slučaju isplati se još malo preciznije istražiti jer biste je mogli obradovati poklonom kao što je lampion koji se uklapa u novi dekorativni koncept osobe kojoj bi bio namenjen. Već Vam je jasno da malo istraživanja može itekako pomoći u otkrivanju tuđih želja. Naravno, još bi bilo bolje da ne čekate na to da tema novogodišnjih ukrasa dođe na red, nego da nešto ranije počnete da obraćate pažnju na sklonosti i želje osoba kojima ćete kupovati poklone. Tako ćete poklanjanju dati sasvim poseban smisao jer ćete se baviti svojim bližnjima, pokazaćete interesovanje za njih i pritom ćete o njima otkriti neke sasvim nove pojedinosti. Često ćete pritom otkriti da nekoga uopšte ne poznajete tako dobro kao što ste uvek mislili ili da Vaš dragi rođak već godinama ima novi hobi ili je postao strastveni kolekcionar što do sada uopšte niste primećivali. Možda upravo zato što retko razgovarate, ili uvek razgovarate samo o istim temama, ili se generalno viđate previše retko. Sve u svemu, treba se zamisliti.

Žan de la Brijer, književnik

„Lep je susret sa očima odmah nakon što su primile poklon.“

Na tragu

Šta bi to onda trebalo da saznamo pre nego što kupimo poklone? Na primer, uvek je korisno znati koja je nečija omiljena boja ili kakav bi poklon nekome bio potpuno neprihvatljiv. To mogu biti predmeti zbog čije proizvodnje moraju patiti životinje. Može to biti i neki određeni miris koji dotična osoba ne voli ili neki neukusan predmet. Najbolje je sastaviti neku vrstu knjige o leben-psyche-6-ab_2016-09poklonima u kojoj bi svako poglavlje bilo posvećeno nekoj osobi kojoj želimo da poklonimo nešto i u koju bi tokom cele godine trebalo upisivati male beleške. U knjizi biste mogli da čuvate generalne zaključke sopstvenog posmatranja kao na primer, da neko naročito voli neku vrstu muzike.

Bolje vreme nego stvar

Dodatna prednost zajedničke potrage za poklonom je u tome što je ona na neki način već deo poklona jer vreme je jedna od najlepših stvari koju možemo da poklonimo. Mnogim ljudima su sati provedeni sa dragom osobom mnogo vredniji od nekog skupog predmeta. Neki to čak redovno i kažu, što, nažalost, drugi shvate kao floskulu pa sami jure gradom kako bi kupili neki skup poklon iako bi bilo puno bolje da su dane provedene u potrazi za poklonom iskoristili za zajednički izlet ili prijatno veče uz društvene igre. Zaključak: nekada je bolje pokloniti manje stvari, a više vremena. Poziv u restoran ili odlazak u pozorište su bolji izbor od samostalne potrage za specijalitetima kojima biste napunili korpu ili kupovine kutije sa DVD-ima. A ljudi koji vole iznenađenja bi se upustili u neko putovanje u nepoznato kako bi na vrhuncu radosti otkrili da smo za njih utrošili svoje vreme da bismo zajedno otputovali, ali i da smo prethodno istraživali koje odredište da izaberemo.

Savet: poklanjanje nije jednostrani čin. Samo davanje je često puno lepše od primanja.

Bolje činiti nego kupovati

Čak i vreme utrošeno na druge koje ne provodimo u društvu često ima veliku vrednost. Ako neka osoba ima baštu, možda bi za nju idealan poklon bio da umesto nje počupate korov. Mladi roditelji se često raduju uslugama čuvanja dece puno više nego dizajnerskim ukrasima za stan. Ako neko nije talentovan za ručne radove možda bi neko drugi trebalo da mu konačno sklopi policu za knjige koja već mesecima stoji neraspakovana u podrumu. Starijim ljudima će se ozariti lice ako na nekakvom elegantnom papiru pročitaju rukom pisano obećanje da ćete im okrečiti kupatilo ili ih odvesti kod prijatelja koji žive jako daleko. Sve i da Vam ne pada na pamet šta biste mogli da učinite za druge, to ne znači da se morate odlučiti za poklon bez ličnog pečata. Na kraju, možete jednostavno da pitate šta bi osoba želela da joj poklonite. Ako dobijete konkretne želje, najbolje je da kupite tačno to što ta osoba želi, a ako su želje neodređenije, onda pri izboru možete uključiti i sopstvene ideje. Ako ni osobi kleben-psyche-3-ab_2016-09ojoj želite da kupite poklon ništa ne pada na pamet, možete joj pokloniti zajednički odlazak u kupovinu pri kom bi mogla da izabere sebi nešto. U slučaju da imate previše ideja i da se knjiga o poklonima pretvorila u enciklopediju pa jednostavno ne možete da se odlučite kako da obradujete drugu osobu, onda joj možete dati prikladnu kartu s fotografijama ili crtežima stvari od kojih može da izabere jednu. Ako joj pritom bude bilo teško da se odluči za jednu, recite joj da će biti još praznika. Tačnije, svake godine će doći iznova.

 

Od želje do njenog ostvarenja.
  • Mutter und Tochter reden miteinanderSlušati. Svako od nas tokom cele godine izražava određene želje. Sve što treba je da ih beležimo.
  • Posmatrati. Ne moramo da pitamo osobu šta želi, to možemo i da vidimo na njoj.
  • Zapisivati. Knjiga o poklonima u koju unosimo tuđe želje smanjuje stres.
  • Posvetite vreme. Vreme ne možemo da zapakujemo u ukrasni papir, ali ono je jedan od najlepših ličnih poklona.
  • Učiniti nešto. Usluga učinjena nekome je trajni poklon.

Napravite svoju čestitku!

Budite kreativni!

Podrudite se i izradite čestitke za svoje najmilije.

Podeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK