Menu

Praznični recepti

Puno uživanje.

Home » Užitak » Hrana i recepti » Praznični recepti - 11.2016

Praznično vreme je istovremeno i vreme pečenja. U to ime, zamesimo nešto!

Slojevita torta od jabuka

Vreme pripreme i pečenja 3 sata (uračunato i vreme hlađenja).

slojevita torta od jabuka

Sastojci za 16 osoba.600 g sušenih kriški jabuka, 220 g žutog šećera u prahu, 2 kafene kašičice mlevenog cimeta, 1/2 kafene kašičice mlevenog muskatnog oraščića, 1/2 kafene kašičice mlevenog pimenta, 1 prstohvat mlevenog karanfilića, 250 g umućenog maslaca, 440 g šećera, 2 kafene kašičice ekstrakta vanile, 2 jajeta, 900 g pšeničnog brašna (računati nešto više za posipanje po radnoj površini), 6 kafenih kašičica praška za pecivo, 1 kafena kašičica sode bikarbone, 1 prstohvat soli, 160 g slatke pavlake, 1 1/2 supene kašike šećera u prahu
Za pripremu karamelizovanih jabuka.600 g šećera u prahu, 90 g glukoznog sirupa, 5 malih jabuka (po 100 g)

Priprema:

  1. Dodati 1,5 l vode i kriške jabuke i prekriti tanjirom da jabuke ne bi isplivale na površinu. Pustiti da voda proključa pa na smanjenoj temperaturi kuvati 20 minuta dok jabuke ne omekšaju. Na kraju ocediti vodu i štapnim mikserom napraviti pire od jabuka, dodati u veliku činiju i umešati žuti šećer i začine.
  2. Zagrejati peć na 180 °C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
  3. Električnim mikserom umešati maslac, šećer i ekstrakt vanile dok ne poprimi svetlo penastu teksturu. Zatim dodavati jedno po jedno jaje u tu smesu u veliku činiju. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so prosejati u drugu činiju, a zatim postupno dodavati slatku pavlaku i gornju smesu. (Na kraju će smesa poprimiti čvrstinu pa ćete morati da koristite ruke.) Testo oblikovati rukama na površini po kojoj je posuto brašno dok ne postane glatko.
  4. Testo podeliti u 8 porcija. Svaku porciju staviti između dva sloja papira za pečenje i stanjiti dok ne poprimi oblik kruga obima 23 cm. Možete koristiti tanjir ili kalup obima 22 cm za oblikovanje krugova od testa. Zatim položiti jedan sloj na pleh i peći 12 minuta. Nakon što prođe pola vremena, lim spustiti niže u peći, a nakon što se ispeče ostaviti sa strane 5 minuta da se rashladi pa položiti na kuhinjsku rešetku. Tako oblikovati i ispeći 8 slojeva testa.
  5. Položiti jedan sloj na postolje ili tanjir za tortu i premazati sedminom smese od jabuka. Tako ređati slojeve jedan za drugim i sve prekriti folijom i ostaviti preko noći da se ohladi.
  6. Za pripremu karamelizovanih jabuka prvo obložite pleh papirom za pečenje, a zatim operite jabuke i probušite ih recimo bambusovim štapićem kroz sredinu. Budući da Vam je štapić potreban za pridržavanje, polovina štapića bi trebalo da viri iz jabuke.
  7. Zagrejati šećer, glukozu i 190 ml vode u loncu na blagoj temperaturi, a zatim pustiti da proključa i kuvati još 7 minuta dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ukloniti sa šporeta, a zatim što brže odraditi sledeće korake. Lonac oprezno pomeriti sa strane i pažljivo uroniti jabuke u karamel i pritom lagano okrenuti voće kako bi po celoj površini bilo obloženo karamelom. Zatim polako izvaditi iz smese, blago okrenuti da bi se višak karamela ocedio. Jabuke će stvrdnuti po površni na sobnoj temperaturi. Ostatak karamela ostavite sa strane.
  8. Kratko pre posluživanja dodati još 190 ml vode u karamel, a mešavinu zagrevati mešajući. Tortu posuti šećerom u prahu i poređati karamelizovane jabuke poprskane umakom od karamela.

Preporuka: torta se može pripremiti dva dana pre posluživanja, a karamelizovane jabuke koje služe kao ukras pripremite kratko pre posluživanja.

Recept: Millionaire’s Shortbread

Vreme pripreme i pečenja 50 minuta (uračunato i vreme hlađenja)

genuss-essen-5-ab_2016-09

Sastojci za 40 kriški.110 g žutog šećera u prahu, 155 g izrađenog maslaca (pripremiti malo više za premaz kalupa), 1 žumance, 200 g pšeničnog brašna, 1 kafena kašičica praška za pecivo, 395 g zašećerenog kondenzovanog mleka (iz limenke),  2 supene kašike sirupa od šećerne repe, 40 g prženog i usoljenog kikirikija, 200 g mlečne čokolade, 2 kafene kašičice biljnog ulja

Priprema:

  1. Peć prethodno zagrejati na 160 °C. Namastiti kalup pravougaonog oblika (20 x 30 cm), obložiti papirom za pečenje. Pritom je potrebno ostaviti oko 5 cm papira da visi preko ruba kalupa.
  2. Šećer, 125 g maslaca i žumance izmiksati u posudi štapnim mikserom dok smesa ne postane penasta. Umešati prosejano brašno i prašak za pecivo. Testo zatim staviti u kalup i peći u rerni 15 minuta.
  3. Za to vreme na srednjoj temperaturi kuvati ostatak maslaca sa kondenzovanim mlekom i sirupom od šećerne repe oko 15 minuta dok se ne pretvori u zlatno-smeđi karamel. Sada je potrebno što brže odraditi sledeće korake: karamel je potrebno izliti na pečeno testo i poravnati ga lopaticom. Zatim lopaticom utisnuti kikiriki u karamel. Kolač na kraju peći dodatnih 10 minuta, a zatim ohladiti
  4. Čokoladu naseći na krupnije komade i otopiti u loncu sa uljem na nižim temperaturama dok ne postane glatka. Čokoladnu mešavinu rasporediti po karamelu. Kolač ostaviti 2 sata da se hladi i stvrdne, a zatim ravnomerno rezati na 40 komada.
Mafini od limuna i šama

Vreme pripreme i pečenja: 1 sat i 10  minuta (uračunato i vreme hlađenja)

Mafini

Sastojci za 12 mafina.4 žumanca, 75 g šećera u prahu, 1 kafena kašičica rendane kore 1 limuna, 80 ml soka od limuna, 40 g maslaca. Za pripremu mafina.125 g umućenog maslaca, 2 kafene kašičice rendane kore jednog limuna, 150 g šećera u prahu, 2 jajeta, 60 g kokosovog brašna, 185 g pšeničnog brašna, 1 kafena kašičica praška za pecivo, 80 ml mleka. Za pripremu šama.4 belanca, 220 g šećera u prahu. Dodatno potrebno.12 kalupa papira

Priprema:

  1. Za pripremu krema od limuna dodati sve potrebne sastojke u vatrostalnu činiju pa je zatim postaviti u posudu sa proključalom vodom (dno činije ne bi smelo da dodiruje vodu). Sadržaj činije promešati dok se ne zgusne. Zatim izvaditi činiju iz posude, pokriti je folijom i ostaviti na hladnom mestu.
  2. Rernu prethodno zagrejati na 180 °C i u posudu za pečenje prethodno pripremiti 12 papirnatih kalupa za mafine.
  3. Maslac, koru limuna, šećer i jaja pomešajte štapnim mikserom dok se ne sjedine u laganu, penastu smesu. Dodajte kokosovo i prosejano brašno, prašak za pecivo i mleko. Zatim punite papirnate kalupe smesom i poravnajte po površini.
  4. Pecite u peći 20 minuta (pomoću čačkalice možete da proverite da li je testo čvrsto). Kad je gotovo, ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. Povećati temperaturu peći na 220 °C.
  5. U sredini mafina izdubiti rupu od oko 2 cm i popuniti je kremom od limuna. Odstraniti ostatke testa.
  6. Za pripremu šama u manjoj posudi umutiti belanca sa šećerom.
  7. Smesu dodati u dresir džak s otvorom od 1 cm i utiskivati je u mafine. Poređati mafine na pleh i peći oko 5 minuta dok ne poprime smeđu boju.

Savet: Ako krem od limuna pripremate dan ranije, morate da ga u frižideru stavite u čaši. Ako mafine pakujete bez pristupa vazduha i držite in na sobnoj temperaturi, zadržaćete svežinu.

Kolačići od vanilije

Sastojci za 25-30 mafina.4 jaja, 170 g šećera, 1 prstohvat soli, 1 pakovanje vanilin šećera (8g), 1 kašičica izrendane kore limuna, 40 kisele pavlake, 45 ml suncokretovog ulja, 170 g speltinog brašna, 1 kašičica praška za pecivo. Za pripremu pudinga. 430 ml šlag pene, 70 g kristal šećera, 2 pakovanja vanilin šećera, 50 g kukuruznog skroba), 1 žumance. Za pripremu krema. 80 g kristal šećera, 1 štapić vanile, 100 ml vode, 400 g pudinga, 500 g maskarponea, 1 pakovanje vanilin šećera. Malo cimeta za dekoraciju.

Priprema:

  1. Pomešajte jaja sa šećerom, solju, vanilin šećer i koru limuna. U smesu prvo dodajte kiselu pavlaku i ulje, a potom brašno i prašak za pecivo. Smesu ulijte u kalupe za mafine (ukrasiti kremom) i s gornje strane ostavite malo prostora. Prethodno zagrejte rernu na 160º C (gornje i donje grejanje) i pecite oko 10 – 15 minuta. Pustite da se ohladi.
  2. Za pripremu pudinga ugrejte oko 2/3 šlaga. Ostatak pomešajte s preostalim sastojcima, a zatim polako umešajte u vruć šlag. Ostavite da odstoji jedan dan.
  3. Kod pripreme krema prvo pripremite sirup od vanile, a za to je potrebno da otopite kristal šećer u vodi.
  4. Puding pomešajte sa 10 kašika sirupa od vanile, maskarponeom i vanilin šećerom. Smesom punite vrećicu za ukrašavanje, pa ukrasite mafine. Na kraju prema ukusu ukrasite prstohvatom cimeta.

 

Savet: Puding mora da odstoji jedan dan, ai testo možete da pripremite dan ranije. Kada sutradan dođu gosti, jelo će biti brzo gotovo.

Mini kuglof
minikuglof

Sastojci za 20 komada. 2 jajeta, 100 g šećera u prahu, 250 g glatkog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 250 ml mleka, 75 g maslaca. Za dekoraciju. Bela i tamna čokoladna glazura, ukrasne perlice, zvezdice itd.

Priprema:

  1. Razdvojite žumance od belanceta, pa umutite dok smesa ne postane penasta. Preostale sastojke pomešajte i napravite testo, pa dodajte umućena belanca.
  2. Smesu ulijte u silikonske kalupe za pripremu mini kuglofa. Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150° (gornje i donje grejanje).
  3. Na kraju po želji ukrasite čokoladnom glazurom i dekorativnim elementima.

Savet: Smesa se može peći i u kalupima za mafine.

Podeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK