Menu

Recept: Pica od palente sa povrćem

Pica i palenta, savršeni par.

Home » Užitak » Hrana i recepti » Recept: Pica od palente sa povrćem - 09.2017

Da, dobro ste čuli, pica od povrća i palente.

Vrieme pripreme: 70 minuta

Sastojci za 4 pice:

  • 1400 ml supe od povrća
  • 400 g kukuruznog griza za pripremu palente
  • 400 g pirea od paradajza
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 200 g tikvica
  • 200 g paprike
  • 4 mocarele (po 125 g)
  • 100 g rukole
  • 2 kašike kapara
  • 1 1/3 kašičice soli
  • 4 kašičice sušenog origana
  • sveže mleveni crni biber

Priprema:

1.  Rernu prethodno zagrejati na 180° sa uključenim kruženjem vazduha i gornjim zagrevanjem. Iseckati tikvicu i mocarelu na kriške, a papriku na tanke trakice. Zakuvati supu od povrća pa smanjiti temperaturu i dodati griz pa promešati varjačom. Mešajući pustiti da se kuva još 2 minuta. Skloniti sa šporeta i pustiti da odstoji 10 minuta.
2. Dva pleha prekriti papirom za pečenje pa nauljiti sa malo maslinovog ulja. Palentu podeliti na 4 porcije i poređati po plehu praveći male razmake. Velikom kašikom oblikovati male pice, a alternativno palentu možete prekriti dodatnim papirom za pečenje pa rukom oblikovati male pice.
3. Palentu peći 15-20 minuta na srednjem nivou u rerni dok ne postane hrskava i čvrsta. (Ako istovremeno u rernu stavite oba pleha, proces pečenja može da traje i duže.) Potom pice izvadite iz rerne pa namestite na gornje i donje zagrevanje.
4. Pire od paradajza pomešajte sa maslinovim uljem, sirupom od javora i solju pa smesu ravnomerno razmažite po palenti. Pospite origanom i dodajte tikvice, papriku i kapar. Prekrijte mocarelom i pecite 20 minuta. (I ovog puta će trajati nešto duže, ako u rernu sve stavite odjednom.)
5. Ukrasiti rukolom i začiniti biberom.

Preporuka: Budući da sama palenta nema intenzivan ukus, umesto u slanoj vodi, može se kuvati u supi ili se u nju može dodati povrće i začinsko bilje.

Sve o palenti

O proizvodu:

Palenta je sitno mleveni kukuruzni griz. Puna je proteina i izvor je vitamina kao što su magnezijum i kalijum. Nekad je važila za tipičnu hranu italijanske vojske i morala je dugo da se priprema, a danas je dostupna u polugotovoj varijanti.

Priprema:

Palenta se klasično služi kao prilog, a priprema se slično kao i pirinač, samo uza znatno veću količinu vode. Dobra je alternativa pšeničnom grizu i grizu od spelte pa je pogodna za pripremu suflea.

Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK