Menu

Recept za fokaču

Ukusi juga: Predjelo na najbolji način

Home » Užitak » Recept za fokaču - 05.2017

Fokača je puno više od beloga hleba – osvaja nas ukusom za koji je zaslužno začinsko bilje i maslinama koje ispunjavaju tipične rupe u testu.

Sastojci za jedan hlebčić
focaccia

  • 250 g vode
  • 125 ml punomasnog mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 600 g pšeničnog brašna
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 10 g morske soli
  • 15 g šećera

Sastojci za ulje sa začinima

  • 1 kašičica svežeg ruzmarina
  • 1 list žalfije
  • 3 grančice timijana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 25 kom crnih maslina bez koštice (80 g)

Priprema

  1. U posudu dodati vodu, mleko i kvasac pa pomešati varjačom. Dodati brašno, maslinovo ulje, so i šećer. Napraviti testo i mesiti 10 minuta. Dodatno začiniti šećerom i solju pa ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi da naraste.
  2. Testo razviti oklagijom na plehu obloženom papirom za pečenje. Prekriti krpom i pustiti da naraste 45 minuta.
  3. Rernu prethodno zagrejati na 200°. Sitno nasecite začinsko bilje i pomešajte sa maslinovim uljem. Odstranite koštice i prepolovite masline.
  4. Otkrijte testo i prstima utisnite tipične rupice. Prelijte uljem sa začinskim travama pa rupe ispunite maslinama. Pecite fokaču 20 do 30 minuta. Trebalo bi da spolja poprimi blagu smeđu boju, a da bude iznutra rastresita. Fokaču pecite dok je topla.

Savet Džulijana Kutosa: U Italiji se fokača obično jede sama, sa maslinovim uljem ili sa predjelima kao što su pršuta ili kiseli krastavci.

Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK