Active Beauty
Mafini od šargarepe

Zdravo i slatko.

Mafini od šargarepe

Brzi i zdravi desert.

Vreme pripreme: 45 min

Sastojci za 12 komada:

  • 250 g speltinog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 3/4 kašičice soli
  • 200 g šargarepe
  • 60 g suvog grožđa
  • narendana kora 1 organskog limuna
  • 160 ml javorovog sirupa, razred A
  • 120 g mlevenog kokosovog ulja
  • 120 g pirea od jabuke
  • 2 kašike jabukovog sirćeta

Priprema fila:

  • 200 g svežeg sira
  • 1 kašika javorovog sirupa, razred A
  • narendana kora 1 organskog limuna

Priprema:

  1. rernu prethodno zagrejati na 180 °C, narendati šargarepu.
  2. u velikoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, cimet i mleveni đumbir, so, šargarepu, suvo grožđe i narendanu koru limuna.
  3. potom dodati javorov sirup, kokosovo ulje, pire od jabuke i jabukovo sirće pa mešajući dodati brašno. U kalupe za mafine stavite papirne korpice pa dodati testo. Peći oko 25 minuta dok površina mafina ne poprimi zlatno smeđu boju. Proveriti čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno iznutra.
  4. izvaditi testo iz rerne i pustiti da se potpuno ohladi.
  5. pomešati sve sastojke za pripremu fila od sira pa na ohlađene mafine stavljati po kuglicu fila.

Prema ajurvedskom učenju šargarepa doprinosi vedrom raspoloženju i u sebi sadrži brojne vitamine.