Menu

Recept za pastu ala đenoveze

Kako da poslužite darove zemlje.

Home » Užitak » Recept za pastu ala đenoveze - 05.2017

Ligurija je domovina zelenog pesta sa bosiljkom. Najukusniji je sa svežim začinskim travama.

Sastojci za 4 osobe:

  • priprema paste:
  • 250 g griza od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
  • 8 žumanca
  • 2 kašike mleka

Priprema pesta (za čašu od 200 g):

  • 1 posuda bosiljka
  • ½ čena belog luka
  • 15 g pinjola
  • 20 g sira pekorino
  • 50 g parmezana
  • 100 ml Olivenöl
  • 1 maslinovog ulja
  • crni biber

Dodatno:

  • 300 g zelenog pasulja
  • 1 sveža čili papričica
  • 300 g krompira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 beli luk u ljusci
  • 3 grančice timijana
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 l kokošje ili supe od povrća
  • malo svežeg bosiljka
  • prstohvat crnog bibera

Priprema:

  1. Dodajte brašno na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini gomile i dodajte jaje i mleko. Počnite da mesite testo najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili sa brašnom, a testo postalo elastično. Oblikujte lopticu od testa, umotajte u foliju i pustite da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Oblikujte pastu po želji.
  2. Sada sledi priprema pesta: počupajte listove bosiljka, a peteljke odstranite. Sve sastojke naseckajte i narendajte sir. Potom prvo suve sastojke (pinjole, sir) oblikujte u glatku smesu pa dodajte preostale sastojke. Maslinovo ulje dodajte poslednje. Pesto posolite i pobiberite.
  3. Pasulj narežite na komade veličine 2 cm. Naseckajte papričicu, oljuštite krompir i isecite ih na kockice veličine 2 cm. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju pa ispržite beli luk, timijan, pasulj, ljutu papričicu i krompir dok ne poprimi blago braonkastu boju. Povrće posolite malo jer supa već sadrži so.
  4. Supom prelijte povrće tako da bude prekriveno. Kuvajte na najvišoj temperaturi dok ne omekša. Neprekidno dolivajte supu, dok se sva supa ne skuva. Kada povrće omekša, krompir zgnječite viljuškom Ostavite na toplom.
  5. Skuvajte pastu u slanoj vodi, procedite i dodajte u posudu. U testeninu dodajte vruće povrće, promešajte i odmah poslužite. Dodajte svež bosiljak i pobiberite

Preporuka Džulijana Kutosa: kokošija supa daje puninu ukusa, supa od povrća jelo čini laganijim i svežijim. Ako žurite, onda supu možete zameniti vodom.

Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK