Za energiju.
Recept: Powersalata sa bulgurom i orasima
Treba vam energije?
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sstojci za 6 osoba (ili kao glavno jelo za 4 osobe):
- 225 g bulgura
- 100 g oraha
- 80 g med od akacije
- 2 kašike maslaca gi
- 200 g grožđa (bez koštica)
- 1 šaka spanaća
- 200 g sira sa plavom plesni
- 1 luk
- so
- biber
Priprema:
1. Luk isecite na tanke kolutove. Maslac gi otopite u tiganju pa na njemu na slaboj vatri karamelizujte luk oko minute. Bulgur kuvajte u dvostrukoj količini vode oko 10 minuta pa na kraju dodajte luk, posolite i ostavite da se ohladi.
2. Kad se bulgur sasvim ohladi, dodajte orahe i grožđe. Med po potrebi rastopite, uronivši ga u toplu vodu pa ga prelijte po salati.
3. Sir sa plavom plesni isecite na komadiće pa ga dodajte u salatu zajedno sa spanaćem. Začinite solju i biberom.
Savet: Vreme žetve: salata sa svežim grožđem – sezonsko zadovoljstvo.
O bulguru
O proizvodu:
Bulgur, poparena tvrda pšenica, omiljena je namirnica na Bliskom istoku. Poznat je kao sastojak tabule, libanske salate sa peršunom i paradajzom. Bulgur sadrži visok procenat vlakana i vitamina pa je jako zasitan.
Priprema:
Najbrže se priprema ako ga pripremamo kao pirinač, a jede se kao prilog ili u salatama. Prijatnog je orašastog ukusa pa je zbog toga pogodan i za pravljenje slatkih suflea.