Active Beauty
Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine

Slatko iznenađenje

Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine

Slatko iznenađenje. Svinjski file i kajsije.

Vreme pripreme: 15 minuta + 45 minuta potrebnih za pečenje roštilja

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g svinjskog filea
  • so i biber
  • 75 g suvih kajsija bez koštice
  • 4 grančice timijana
  • 1 kašika džema od kajsije
  • 4 kašičice namaza od sočiva i đumbira
  • oko 200 g tankih listića slanine
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

  1. zagrejati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi pa osušiti krpom. Odstraniti masnoću i žile. File isecite po dužini na dva mesta pa presavijte, a zatim isecite nožem na još dva ili tri mesta, ali pazite da komade ne isečete do kraja. Začinite solju i biberom sa spoljne i unutrašnje strane.
  2. sitno nasecajte kajsije. Operite timijan i prosušite. Listiće timijana pomešajte sa kajsijama i džemom. Unutrašnju stranu svinjskog filea namažite namazom od sočiva i đumbira, a zatim preko sloja namaza poređajte fil od kajsije.
  3. file zatim umotati u listiće slanine u čvrste rolnice i blago pritisnuti.
  4. rolnice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a potom skloniti sa strane pa poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći da ne zagori. Pečenje ostaviti nekoliko minuta da odstoji pre sečenja.