Active Beauty
Recept za zeleni gaspaćo

Savršeni obrok za toplije dane.

Recept za zeleni gaspaćo

Egzotičnu notu ovom jelu daju korijander i med.

Sastojci za 4 porcije
Gazpacho

  • 1 veliki krastavac za salatu
  • 6 komada žutog paradajza srednje veličine
  • 2 mlada luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 veza korijandera
  • 60 ml sirćeta
  • 60 ml maslinovog ulja + malo za dresing
  • 80 g semenki suncokreta
  • 1/2 zelene čili papričice
  • morska so
  • sveže mleveni crni biber
  • 1 kašičica meda ili šećera (po želji)

Priprema

  1. krastavac iseckajte na komade, a jednu šaku ostavite sa strane za ukrašavanje. Paradajz nasecite na četvrtine, očistite mladi luk i oljuštite beli luk.
  2. krastavac, paradajz, mladi luk, beli luk, korijandar, sirće, ulje, semenke suncokreta i čili mešajte u mikseru dok se smesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i pobiberite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u frižideru.
  3. čorbu ukrasite krastavcima, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i tako poslužite.

Preporuka: umesto žutog paradajza možete iskoristiti crveni, ali imajte na umu da će vam zbog toga čorba biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.