Savršeni obrok za toplije dane.
Recept za zeleni gaspaćo
Egzotičnu notu ovom jelu daju korijander i med.
Sastojci za 4 porcije
- 1 veliki krastavac za salatu
- 6 komada žutog paradajza srednje veličine
- 2 mlada luka
- 1 čen belog luka
- 1 veza korijandera
- 60 ml sirćeta
- 60 ml maslinovog ulja + malo za dresing
- 80 g semenki suncokreta
- 1/2 zelene čili papričice
- morska so
- sveže mleveni crni biber
- 1 kašičica meda ili šećera (po želji)
Priprema
- krastavac iseckajte na komade, a jednu šaku ostavite sa strane za ukrašavanje. Paradajz nasecite na četvrtine, očistite mladi luk i oljuštite beli luk.
- krastavac, paradajz, mladi luk, beli luk, korijandar, sirće, ulje, semenke suncokreta i čili mešajte u mikseru dok se smesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i pobiberite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u frižideru.
- čorbu ukrasite krastavcima, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i tako poslužite.
Preporuka: umesto žutog paradajza možete iskoristiti crveni, ali imajte na umu da će vam zbog toga čorba biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.