Active Beauty
Smuđ iz rerne sa testeninom od tikvica, borovnicama i šparglama

Savršeno jelo za proleće koje dolazi.

Smuđ iz rerne sa testeninom od tikvica, borovnicama i šparglama

Super hrana: sve je u prirodnim i svežim namirnicama

Zander aus dem Ofen auf SalatSastojci za 2 osobe

  • 2 tikvice
  • 4 zelene špargle
  • 3 kašike maslinovog ulja + malo za premazivanje kalupa
  • 100 g borovnica
  • 100 g sojinih semenki
  • so
  • biber
  • 2 filea smuđa
  • 1 kašičica maslaca
  • 2 limuna
  • 1/2 struka mirođije
  • 1/2 struka nane
  • 2 kašičice pistaća

Priprema:

  1. rernu prethodno zagrejte na 180 °C pomoću funkcije kruženja vazduha (200 °C donje/gornje zagrevanje). Odsecite krajeve tikvica, pa ih spiralnim ili običnim nožem isecite na tanke trake.
  2. kalup za pečenje premažite sa malo ulja, pa ravnomerno rasporedite testeninu od tikvica. Operite špargle, odstranite zadebljale krajeve, pa oljuštite posebnim nožem za špargle. U tiganju zagrejte 1 kašiku ulja, pa špargle pecite 4 – 5 minuta. Kad se zapeku sa svih strana, dodajte u testeninu od tikvica. Operite borovnice i dodajte ih u testeninu sa sojinim semenkama. Pospite sa 2 kašike ulja i začinite solju i biberom. Povrće stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite 10 – 15 minuta.
  3. paralelno poslažite filete smuđa na kalup prethodno obložen papirom za pečenje i začinite solju i biberom. Rasporedite po površini komadiće maslaca i sve pospite kašikom ulja. Limun isecite na kriške, pa ih poređajte po ribi. Dinstajte tako u prethodno zagrejanoj rerni 15 – 20 minuta.
  4. u međuvremenu operite mirođiju, malo protresite kako bi se osušila i sitno je isecite. Takođe sitno nasecite listiće nane i pistaće.
  5. izvadite ribu i povrće iz rerne, aranžirajte na tanjiru, ukrasite nanom, mirođijom i seckanim pistaćima i poslužite.

Kada je reč o ukusima, već smo spremni za proleće. Sveže špagle mogu se naći u prodavnicama, a superfood borovnice mogu da se koriste i zamrznute.