Active Beauty
Torta od kokosa i palente

Bez glutena.

Torta od kokosa i palente

Neobična torta od kokosa i palente

Vremen pripreme: 25 min plus 4–5 sati hlađenja

Sastojci za 12 kriški:

  • 100 g bezglutenskih ovsenih pahuljica
  • 8 suvih urmi
  • 40 g kokosovog ulja
  • 100 g mlevenih badema
  • 60 g zamrznutih borovnica

Za namaz:

  • 25 g gustina
  • 350 ml bademovog mleka, nezaslađenog
  • 350 ml kokosovog mleka
  • 65 g kukuruzne palente
  • ½ kašičice mlevene vanile

Za toping:

  • približno 300 g mešanog bobičastog voća (ili sezonskog voća)
  • šećer u prahu
  • kokosov čips po želji

Priprema:

  1. Dno kalupa za kolače obložiti papirom za pečenje. Sitno samleti ovsene pahuljice, sitno narezati urme, rastopiti kokosovo ulje. Izmiksati urme u pire, dodati ovsene pahuljice, bademe i kokosovo ulje, sve sastojke dobro mešati 2-3 minuta. Mešavinu staviti u kalup za pečenje (prečnika 18 cm) i čvrsto pritisnuti. Na to poređati borovnice i ostaviti da se ohladi.
  2. Za namaz pomešati gustin sa tri kašike bademovog mleka. Preostalo bademovo mleko staviti u mali lonac sa kokosovim mlekom i zagrejati. Oprez: neposredno pre nego što počne da ključa, dodati gustin i mešajući žicom za mućenje pustiti da proključa. Mešati dok masa ne postane osetno gušća. Polako sipati palentu i kuvati na slaboj vatri dok ne postane još gušće.
  3. Umešati vanilu i masu sipati na podlogu za tortu u kalupu za pečenje. Pustiti da se ohladi i staviti u frižider na 4-5 sati.
  4. Za toping oprati i očistiti voće. Staviti na tortu i ukrasiti šećerom u prahu i čipsom od kokosa.