Active Beauty
Bez griže savesti - poslastice bez glutena

Poslastice bez glutena

Bez griže savesti - poslastice bez glutena

Stefan Božić, ima 35 godina i živi i radi u Požegi. Ima dvoje dece, Angelinu i Ignjata i predivnu suprugu Jelenu. Za njega zdrava hrana predstavlja hranu za dušu, hranu koja treba da se nadje na stolu svake osobe koja voli i ceni svoje zdravlje. Hranu ne treba izbegavati, hrani se treba radovati, a on je tu da vam pomogne kada vam ponestane kreativnosti i ideja.
 


Često koristite recepte bez glutena. Da li primećujete da je ovaj način ishrane sve učestaliji kod nas?

 Primećujem da ljudi sve više vode računa o svom zdravlju i vide tesnu povezanost zdravlja s ishranom, postaju svesni svojih alergija, toga šta im prija u ishrani a šta ne, menjaju navike, slušaju svoje telo i drago mi je što mogu nekome da pomognem na tom putu, da budem inspiracija.


O čemu treba da vodimo računa kod pečenja peciva i kolača?

Mislim da je najbitnije da znamo kakvo brašno koristimo i kako se to brašno peče u rerni, na koliko stepeni, koliko dugo, da ne bude previše tvrdo niti previše lomljivo jer nisu sva brašna ista i ne ponašaju se sva brašna isto. Neka brašna bolje upijaju tečnosti neka lošije, neka se brzo isuše a neka sporije. Koje još vrste brašna možete da preporučite za pravljenje poslastica? Pored ovsenog brašna, koje najviše koristim, volim da koristim i kokosovo i bademovo brašno, ali i neka klasična integralna brašna kao što je speltino.
 

Koje poslastice pravite svojim najbližima tokom pretprazničnog perioda?

Kada stignu praznici, volim da uključim rernu jer ide zima i svi uživamo kada zamiriše neki kolač iz rerne. Najčešće to bude kolač s jabukama ili bundevom, uz obavezan dodatak začina kao što su cimet, muskatni orah, anis, vanila...
 

Uglavnom pravite zdravije alternative recepata, da li i sami praktikujete ovaj vid ishrane?

Naravno, sve što vidite kod mene na profilu pojedemo moja porodica i ja. Mislim da danas kada nam je sve dostupno zaista nema potrebe da koristimo toliko rafinisanih šećera i slatkiša koje možemo sami kod kuće da napravimo, i to sa sastojcima koji su nam poznati. Samo je potrebno malo mašte.

 
Kuvanje je jedan vid umetnosti, a vidimo da vi veliku pažnju poklanjate i fotografiji. Koliko je važan izgled na stolu?

Mislim da su fotografije mojih slatkiša jedan od razlo - ga za ovakav uspeh profila. Ljudi su emotivna bića i mi - slim da fotografijom prenosim emociju – ljudi to vero - vatno osećaju. Lakše se povezuju s hranom ukoliko to sve izgleda skladno, a lepa fotografija ih vuče da proba - ju da i sami to naprave. S obzirom na to da imam malu decu, ponekad je nemoguće sve postaviti kao na foto - grafiji, nekada mora da se jede i „s nogu“ .
 
 

Bezglutenski kolači


SASTOJCI:
20 g dmBio bademovog putera
1 jaje (ili zamena mlevenim lanom)
80 g dmBio javorovog sirupa
50 g dmBio kokosovog šećera
50 g dmBio kokosovog brašna
50 g dmBio bademovog brašna
1/4 kašičice sode bikarbone
1 kašika otopljenog dmBio kokosovog ulja
50 g kokosove kreme ili 50 ml dmBio kokosovog mleka
1 kašika dmBio javorovog sirupa
 
PRIPREMA:
1. Pomešati u jednoj posudi bademov puter, jaje, javorov sirup, kokosov šećer i kokosovo ulje. Potom dodati bademovo i kokosovo brašno i na kraju sodu bikarbonu. Mešati dok se ne dobije testasta smesa.
2. Napraviti devet jednakih kuglica i poređati na pleh obložen pek papirom
3. Prstom napraviti udubljenja u sredini kuglica
 4. Peći 10 minuta na 180 stepeni
5. Ostaviti kolačiće da se skroz ohlade
6. Kokosovu kremu ubaciti u frižider par sati ranije da se stegne i nakon toga izvaditi 50 g i pomešati s kašikom javorovog sirupa pa sve umutiti mikserom
7. Sredinu svakog kolačića dekorisati dekorativnom kesom.