Active Beauty
Kuvanje džema: tri saveta za zdravo uživanje

Plodovi leta

Kuvanje džema: tri saveta za zdravo uživanje

Na hlebu ili u palačinkama: kuvanje džema isplati se za sve one koji uživaju u njemu i vole voće. A šta je najbolje u svemu tome? Može da se napravi i na prirodan način, bez šećera i održivije!
Stojite ispod drveta, berete šljive i odmah ih jedete: ova slika podseća na život u zemlji Dembeliji. Mnogi od nas se i danas sećaju detinjstva kada su brali šljive i punili korpe. Na skoro svakom stolu za doručak nalazi se i džem i zbog toga ne želimo da ga izostavimo iz naše zbirke recepata. Pre nego što stanete pred šporet, imamo za vas još tri saveta za prirodno kuvanje džema!

 

Tri saveta za prirodno kuvanje džema

Lokalno, sveže voće

Voće za džem treba da bude potpuno zrelo jer takvo sadrži više prirodnih voćnih šećera čime se štedi na dodatnom zaslađivanju. (Samostalno) branje voća na selu budi dodatna osećanja sreće zbog povezanosti s rodnim krajem i smanjuje ekološki otisak. Vaš sopstveni, kao i svake šljive!
 

Male do srednje sterilne tegle

Kod prirodnog džema bez šećera za želiranje važno je da prethodno u potpunosti sterilišete tegle. Zašto? Da bi naš džem od šljiva mogao da stoji otvoren u frižideru dobrih nedelju dana. Male do srednje tegle su idealne za domaćinstva u kojima živi jedna osoba. Neotvorene i kada se čuvaju u tamnom ormaru, mogu da stoje čak i do tri meseca.
 

Alternative šećeru za želiranje

Med (ne veganski), kokosov i brezin šećer, sirup od agave i pirinča ili zaslađivač od urmi – svi oni predstavljaju odlična rešenja za zaslađivanje vašeg džema. Za zgušnjavanje jednostavno upotrebite čia semenke ili agrar agrara u prahu.


Recept za džem od šljiva koji treba da probate

Kuvanje džema za dve tegle srednje veličine:

Sastojci:
 
 • 500 g zrelih šljiva
 • 1 manji komad svežeg đumbira
 • sok od pola limuna
 • 1 kafena kašika mlevenog cimeta
 • 1 supena kašika zaslađivača od urmi
 • 1 kafena kašika agar agara (gruba smernica: 500g voća, 1 kafena kašika agar agara)
 
Priprema:
 
 1. Sterilišite tegle: Stavite ih na pet minuta u ključalu vodu, a zatim ih osušite čistom krpom za sudove.
 2. Pripremite voće: Sveže šljive operite, prepolovite, izvadite košticu i zagrejte ih u šerpi.
 3. Sveži đumbir oljuštite, sitno iseckajte, dodajte ga među voće i ostavite da se kuva 30 minuta.
 4. Začinite i ispasirajte: Dodajte zaslađivač, cimet, limun i grubo ispasirajte štapnim mikserom.
 5. Dodajte sredstvo za zgušnjavanje: Pomešajte agar agar s džemom (stegnuće se prilikom hlađenja).
 6. Sipajte vruć džem u tegle: Zatvorite sterilne tegle i pokrijte ih krpom za sudove.
 7. Ostavite da se ohladi, odložite ili jedite odmah: Gotov džem stavite na hladno, tamno mesto, a nakon otvaranja držite ga u frižideru.
 

Dobro je da znate:

Ovaj recept može da se kombinuje s različitim voćem i začinima i da se menja. Slatkoća nam u ovom džemu bez šećera svakako ne nedostaje.

 

Kuvanje džema kao Happy Me Time (vreme koje me usrećuje)

Dobra muzika stvara dobre vibracije dok kuvate džem! Uz posvećenost i radost, sve lakše polazi za rukom. Bez obzira na to koji džem pravite, uživajte u mirisu voća koji nastaje tokom kuvanja. Kada je u pitanju dodavanje začina i obogaćivanje ukusa džema, kao i prilikom označavanja i dekorisanja tegli, važi: oslobodite svoju kreativnost!
Koji prirodni džem pripremate sledeći put? Mi vam u svakom slučaju kažemo prijatno i želimo vam mnogo zabave tokom pripreme.