Active Beauty
Tri ukusna recepta za supe koje će vam dati snagu

Lako do zdravlja

Tri ukusna recepta za supe koje će vam dati snagu

Proleće nam već šalje svoje prve vesnike. Nažalost, još je rano za začinsko bilje i domaće sorte povrća iz bašte ili s pijace. Do tada, utešićemo se ovim supama koje ne samo da su ukusne, već nas i prijatno greju, daju nam snagu i podižu imunitet.

Zelena detoks supa

Vreme pripreme: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:

1 supena kašika maslinovog ulja
  • 800 ml supe od povrća
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 šargarepe
  • 2 mlada luka
  • 500 g krompira
  • 150 g rukole (odvojite nekoliko listova na stranu za ukrašavanje)
  • 1 supena kašika rendanog đumbira
  • 2 supene kašike limunovog soka, po mogućnosti sveže ceđenog
  • so
  • biber

Priprema:

  1. Očistite i iseckajte crni i beli luk. Celer isecite na komadiće, a šargarepu na kolutove. Oljuštite krompir i isecite ga na kockice. Mladi luk isecite na tanke trake.
  2. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje. Crni luk i celer dinstajte na njemu tri minuta. Dodajte beli luk, šargarepu i krompir i dinstajte još dva minuta uz mešanje. Dodajte supu od povrća i ostavite da se kuva oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte rukolu i ostavite da se kuva još tri minuta. Ispasirajte supu štapom za pasiranje. Vratite supu u šerpu i dodajte kokosovo mleko, rendani đumbir i limunov sok.
  4. Dodajte so i biber po ukusu, sipajte supu u činije, ukrasite mladim lukom, listovima rukole i s malo bibera, a zatim servirajte.

Supa od graška sa smuđem i lešnikom

Vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci za 4 osobe: 

  • 2 kafene kašike kokosovog ulja
  • 3 kafene kašike soka od đumbira
  • 1–3 supene kašike limunovog soka
  • 200 ml kokosovog mleka
  • 500 ml supe od povrća
  • prstohvat sirovog šećera iz šećerne trske, ili malo više u zavisnosti od ukusa
  • 1 šaka lešnika
  • 1 kafena kašika ghee (gi) putera
  • 6 stabljika limunove trave
  • 2 glavice luka šalot
  • 1 čen belog luka
  • 800 g smrznutog graška
  • 400 g fileta smuđa s kožicom
  • 2 grančice nane
  • so
  • biber

Priprema:

  1. Odmrznite grašak. Operite limunovu travu i izaberite četiri najtanje stabljike, po potrebi blago zaoštrite vrhove i ostavite ih sa strane. Preostale dve stabljike lupkajte po dužini zadnjim delom noža ili supenom kašikom i isecite svaku na tri dela. Očistite šalot i beli luk.
  2. U šerpi zagrejte kokosovo ulje. Šalot i beli luk dinstajte na njemu na laganoj vatri četiri minuta dok ne postanu providni. Dodajte grašak i komadiće limunove trave i ostavite da se prži dva-tri minuta. Dodajte šećer, sok od đumbira, jednu supenu kašiku limunovog soka, kokosovo mleko i supu od povrća, sačekajte da sve provri, grašak kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, odnosno dok ne omekša.
  3. U međuvremenu ribu operite u hladnoj vodi, osušite papirnim ubrusom i proverite da li ima kostiju. Isecite je na 16 jednakih komada i probodite po četiri komada na svaku stabljiku limunove trave. Lešnike grubo iseckajte i propržite u premazanom tiganju bez masnoće a zatim ih ostavite na stranu. Nanu operite, protresite da se osuši i listove sitno iseckajte.
  4. Limunovu travu izvadite iz supe, supu ispasirajte štapom za pasiranje i procedite kroz sitnu cediljku. Začinite po ukusu ostatkom limunovog soka, šećerom, solju i biberom. U tiganju zagrejte ghee (gi) puter i na njemu pržite riblje ražnjiće sa svih strana na umerenoj vatri oko četiri minuta.
  5. Supu od graška raspodelite u duboke tanjire ili činije, na svaki tanjir stavite po jedan ražnjić smuđa, pospite pečenim lešnicima i ukrasite nanom.

Okrepljujuća crvena supa

Vreme pripreme: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 cvekle
  • 2 korena peršuna
  • bujon od povrća
  • mešavina začina
  • malo kisele pavlake
  • malo grubo rendanog rena
  • so
  • crni biber

Priprema:

  1. Očistite cveklu i koren peršuna i isecite na krupnije komade.
  2. Stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite da se krčka na srednjoj vatri oko 15–20 minuta dok komadi ne omekšaju dovoljno da mogu da se pasiraju.
  3. Ispasirajte štapom za pasiranje tako da ne ostanu grudvice i začinite po ukusu bujonom od povrća, mešavinom začina, solju i biberom. Za posluživanje pospite svežim renom ili ukrasite s malo kisele pavlake.

Kako da spasete neuspelu supu

Neuspesi se dešavaju i najboljim kuvarima. Postoje jednostavni trikovi kojima možete da spasete supu.
 

Presolili ste supu?

Dodajte sirovi krompir i kuvajte ga zajedno sa supom, on će da upije višak soli. Ako bude potrebno – u zavisnosti od vrste supe – dodajte vodu ili mleko. Malo kiseline – u obliku sirćeta ili limunovog soka – može da pomogne, kao i malo šećera. Zatim ponovo ugrejte supu.
 

Supa je previše ljuta?

U ovom slučaju pomažu mlečni proizvodi jer oni neutrališu ljutinu. Alternativno možete da dodate malo ulja jer se sastojak koji je odgovoran za ljutinu kapsaicin rastvara u mastima i sakuplja na površini supe odakle može da se skine.
 

Supa je zagorela?

Ni u kom slučaju ne treba da je mešate jer će tako zagoreli delovi da se prošire sa dna šerpe i za supu više neće biti spasa. Bolje rešenje je da supu odmah sipate u drugu šerpu a zatim nastavite da je kuvate.
 

Proizvodi:

dmBio
jezgro lešnika
200 g
dmBio
devičansko kokosovo ulje
300 ml
dmBio
Naturland
italijanska mešavina začina
35  g
dmBio
kocka za supu
bez kvasca
6x11 g
dmBio
maslinovo ulje
extra virgin
750 ml
dmBio
cvekla u kriškama
340 g
dmBio
sok od đumbira
200 ml

 
dmBio
sok od limuna
200 ml
B&Š
GI prečišćeni puter
270 g