Active Beauty
Praznični meni: drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom i bobičastim voćem

Nije za bacanje!

Praznični meni: drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom i bobičastim voćem

 
Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler (Vitus Winkler) kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda, već je i odličnog ukusa. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima svakom hobi kuvaru polazi za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.  
 
Smatramo da je sladak završetak neizostavni deo svakog dobrog prazničnog menija. Vrhunski kuvar iz regije Pongauer Vitus Vinkler (Vitus Winkler) ovim drobljencem s pavlakom i bobičastim voćem, ne samo da je zaokružio meni ovom ukusnom poslasticom, već mu je dekorativnom voštanom kruškom dao i umetničku notu.
 

Praznični meni desert: drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom i bobičastim voćem

 

Sastojci za drobljenac (zdrobljenu palačinku) s pavlakom

  • 225 g pavlake
  • 75 g šlaga
  • 55 g brašna
  • 3 jaja
  • 45 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • pravi vanilin šećer
  • sok i kora pola limuna
  • puter za podmazivanje pleha
  • brašno za posipanje pleha
  • šećer u prahu za posipanje drobljenca (zdrobljene palačinke)
  • 100 g zamrznutog bobičastog voća (borovnice, maline), odmrznuto
 

Priprema drobljenca (zdrobljene palačinke) s pavlakom

Zagrejte rernu na 200 °C. Odvojite žumanca i belanca i mutite belanca s prstohvatom soli i polovinom šećera dok ne postanu penasta. Zatim umutite žumanca, ostatak šećera i vanilin šećer u odvojenoj posudi, takođe dok ne postanu penasti, i mešajte sa ostalim sastojcima (pavlaka, šlag, brašno, sok/kora limuna) dok ne dobijete glatku smesu. Sada pažljivo dodajte sneg od belanaca i promešajte. Posudu za rernu ili pleh premažite puterom i pospite brašnom. Rasporedite bobičasto voće po posudi i sipajte smesu za drobljenac (zdrobljenu palačinku) s pavlakom. Stavite u rernu na 170 °C 15 minuta. Zatim pospite šećerom u prahu i ostavite još pet minuta u rerni da se karamelizuje.
 

Praznični dekorativni element: voštana kruška

Prefinjena voštana kruška jednostavno se pravi i prava je atrakcija na tanjiru za desert. Ali budite oprezni: Voštani sloj ne sme da se jede – ali kruška i ukusni krem s puterom od badema i jogurtom ispod njega i te kako smeju!
 

Sastojci za voštanu krušku

  • 4 kruške
  • sok od pola limuna
  • 1 l soka od kruške
  • 1 kafena kašika listova timijana
  • 1 supena kašika meda (na primer, dmBio)
  • 500 g pčelinjeg voska
 

Priprema voštanih krušaka

Sok od kruške skuvajte s listovima timijana i limunovim sokom. U međuvremenu oljuštite kruške i kuvajte ih dok ne omekšaju u ključalom soku od kruške. Zatim ih sklonite sa šporeta i ostavite ih da odstoje još 15 minuta pokrivene u soku od kruške. Kruške potom dobro ocedite i osušite kuhinjskim ubrusom. Pčelinji vosak polako otopite u visokoj uskoj šerpi na tihoj vatri, a zatim umočite kruške jednu po jednu u topao, tečni pčelinji vosak. Ponovite ovaj postupak dva do tri puta dok se preko krušaka ne uhvati sloj pčelinjeg voska. Kruške ostavite da odstoje najmanje nedelju dana.
 

Ukusan finiš – Kako da dezert bude atrakcija!

 

Sastojci za serviranje

  • listići badema, proprženi u tiganju s puterom
  • 200 g bele čokolade
  • 50 g prečišćenog putera (na primer, gi, dmBio)
  • 1 prstohvat mlevene kurkume (na primer, dmBio)
  • suve maline, grubo izmrvljene
  • 100 g putera od badema
  • 100 g jogurta
  • 1 supena kašika vanilin-šećera
 

Drobljenac (zdrobljena palačinka) s pavlakom – kako se servira

Belu čokoladu sa prečišćenim puterom i kurkumom stavite u činiju i istopite na vodenoj pari. U međuvremenu oljuštite voštane kruške, a zatim oljuštene kruške do pola umočite u tečnu čokoladu. Poređajte kruške na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Puter od badema i jogurt pomešajte tako da dobijete glatku smesu i zasladite prstohvatom vanilin-šećera.
 
Krem od badema i jogurta stavite na sredinu tanjira i pospite ga malinama i listićima badema. Krušku stavite u sredinu i uživajte u vrućem drobljencu (zdrobljenoj palačinki).