Active Beauty
Street art

The Kraljica Vila

Street art

Aleksandra Petković, poznatija kao TKV, bavi se street artom od 2004. godine i smatra da je on oblikovao u umetnicu. Saznajte koji je bio njen put i kako je uspela da stigne ovde gde je sada. 

TKV rođena je 1988. godine u Beogradu. Bavi se street artom od 2004. godine. Završila je master studije globalnih medija na Fakultetu za medije i komunikacije. Godine 2019. Republika Francuska
odlikovala ju je ordenom Umetnosti i književnosti u rangu viteza.


Vаše ime i godine?
Aleksandra Petković, 33 godine.

Kаko ste došli na ideju da se bavite street artom?
To se desilo sasvim spontano kada sam imala 16 godina. Imala sam tu sreću da vrlo rano otkrijem street art i da me on oblikuje u umetnicu.

Štа je zаprаvo street art? Dа li je to dozvoljen ili nedozvoljen (legalan/nelegalan) oblik umetnosti?
Street art je ulična umetnost, tj. umetnost u javnom prostoru. Urbani pejzaži se transformišu po izboru mesta koje umetnik/ca odluči da oslika. On može biti urađen legalno i ilegalno, i obe strane su podjednako važne za ovu granu umetnosti.

Kojim tehnikаmа rаdite? Kom stilu pripadaju vaša umetnička dela street arta?
Moja tehnika i stil su stencil, tj. šabloni. Šablon je najjednostavnija tehnika štampe i sastoji se iz jednog ili više slojeva koji zajedno čine figuru. Od boja koristim sprejeve, mada ponekad slikam i četkama.

Štа je ono što vаs privlаči kod ulične umetnosti?
Sloboda je ono što najviše volim kod street arta. Način na koji grad utiče na mene kao umetnicu i širina koju mi daje čini da se osećam slobodno.

Na koji način javnost percipira vaša umetnička dela – da li razumeju poruku koju želite da prenesete? Koju poruku želite da pošaljete svojom street art umetnošću?
Moje polje rada je intimno – moja poruka je emocija. Ono što ja želim od posmatrača jeste da učita svoje emotivno značenje u moj rad. Pošto radovi žive u javnom prostoru, oni dopiru do svake vrste publike bez obzira na to da li ona ima sklonost ili naviku da ih posmatra.

Koje je vаše remek-delo u saradnji sa dm-om i šta ono za vas predstavlja? Možete li nаm dаti uvid u to kаko ćete umetnički oslikati dm filijаlu?
Tema murala i naše saradnje jeste lepota i osnaživanje žena. Htela bih da svojim muralom dam novu viziju žene čija lepota dolazi iz njene snage čineći je novom i lepom spolja i iznutra. Radujem se što će to biti veliki format i poklon gradu.

Nа koje projekte ste posebno ponosni?
U septembru 2021. sam oslikala zid visok 16m na silosima u luci Beograd. Ponosna sam na ovaj projekat zato što je pomerio moje granice i omogućio mi da vidim sebe iz drugog ugla. Takođe sam ponosna na radionicu crtanja za devojčice koju sam pre nekoliko godina radila u saradnji s organizacijom UN Women.

Kаko treba da izgleda sam proces kreiranja street art umetničkog dela?
Moja dela uglavnom nastaju iz narativa, a ne iz likovnosti. Inspiriše me neka pesma ili rečenica koju sam pročitala i onda to prenosim na gradske zidove.

Koje predmete nаjviše volite dа ulepšаvаte/oslikavate?
Kada je o predmetima reč, volim da oslikavam stari nameštaj, posebno stolice. Volim da nečemu što je odbačeno dam novi izgled i funkciju.

Koji je bio vаš prvi izlet u street art vode – vaš prvi projekat/objekat koji ste oslikali?
Izdvojila bih moj prvi mural koji je nastao u Vranju kada sam imala 17 godina. Bio je visok oko 10 metara i urađen je u saradnji s kompanijom Telenor.