Active Beauty
Šta je potrebno kombinovanoj koži?

Kombinovana koža

Šta je potrebno kombinovanoj koži?

Nekim tipovima kože lica jednostavno nije moguće udovoljiti. Na nekim mestima koža lica je zategnuta, dok na drugim mestima ima masni sjaj.
Ovi saveti će vam pomoći da zahtevnu kombinovanu kožu dovedete u ravnotežu.
Pravilna nega kombinovane kože zapravo je veoma jednostavna. Potrebno je samo uspostaviti ravnotežu između dve krajnosti. Na licu se masna i suva područja često nalaze jedna pored drugih. Iako se koža tela u predelu od vrata naniže uglavnom neguje na isti način, koža lica zahteva različit pristup:
 
Na kombinovanoj koži čelo, nos i brada, takozvana T-zona, uglavnom su masni, dok su obrazi skloni suvoći i čak mogu da se perutaju. Negom koja je prilagođena ovim dvema potrebama koje su veoma različite istovremeno se dva problema dovode u ravnotežu.
 
Ovaj tip tena uglavnom se javlja s početkom puberteta i zadržava se do 25. godine. Tada je proizvodnja masti u koži dostigla vrhunac i počinje polako da se smanjuje. Čim se pojave prvi znaci starenja kože, kombinovana koža se ponovo polako ujednačava.
 
Zašto se ovaj tip kože uopšte javlja, dermatološka istraživanja još nisu u potpunosti razjasnila. Sigurno je da postoji veza sa hormonalnom ravnotežom. Dok muški polni hormoni podstiču proizvodnju sebuma, ženski hormoni estrogen i gestagen tu proizvodnju inhibiraju.
 

Po čemu se prepoznaje kombinovana koža?

 
Postoje vrlo jasna obeležja ovog tipa kože. Posebno na T-zoni (čelo, nos, brada) često dolazi do prekomerne aktivnosti lojnih žlezda. Pore su obično uvećane i ovo područje počinje lagano da dobija masni sjaj. Osim toga, ovde se u većoj meri pojavljuju nečistoće poput mitisera ili bubuljica.
 
Na području oko obraza i očiju koža je uglavnom normalna do suva. Na dnevnom redu su osećaj zatezanja i iritacije. „Ako imate kombinovanu kožu, konsultacije sa dermatologom ili u kozmetičkom salonu su neizbežne. Tamo će se obaviti profesionalna analiza kože i preporučiti odgovarajući proizvodi“, kaže dm ekspert Madelajne Zomerlat (Madelaine Sommerlat).
 
 

Kako da optimalno očistim kombinovanu kožu?

 
Ovom tipu kože potreban je poseban ritual već pri čišćenju i nezi kože. Ujutro i uveče pravi izbor su mlaka voda, blaga sredstva za pranje lica i mekani peškir. „Takođe rado preporučujem kvalitetne gelove za čišćenje lica budući da ostavljaju osećaj čistoće, a ne isušuju kožu previše“, kaže dm ekspert Madelajne Zomerlat.
 
Idealni su pH neutralni proizvodi. Važno je da u igri nije alkohol, jer on može da nadraži masna područja i nepotrebno oduzme vlagu suvim područjima. Dobra alternativa su blage maramice za čišćenje lica. S njima čak možete da udovoljite različitim potrebama svoje kože.
 

Kako da postignem uravnoteženu negu?

 
Potrebno je da se oslonite na instinkt! Jedna hidratantna, dnevna ili noćna krema obično nije dovoljna za kombinovanu kožu. Osnovni moto glasi: mnogo vlage i malo masnoća.
 
Ukoliko je kombinovana koža izuzetno izražena, prilagodite negu odgovarajućim područjima kože i upotrebljavajte različite proizvode. Utapkajte ih na odgovarajuća mesta i nežno umasirajte.
 
Za suva mesta na koži pogodne su emulzije vode u ulju, zato što su masnoće njihova osnova i one nadomešćuju nedostatak lipida. Kreme na bazi ulja u vodi pogodnije su za T-zonu. Međusobno dejstvo matirajućih proizvoda za negu i hranljivih krema poboljšava kvalitet kože.
 

Multimasking (korišćenje više od jedne vrste maski za lice) za pojačanu negu

 
Koža nije ista na svim mestima. Čelu, nosu i bradi potrebni su proizvodi za čišćenje kože, obrazi čeznu za hidratacijom. Svakom području potrebna je individualna pažnja. Tu u pomoć pristiže trend za očuvanje lepote multimasking u okviru kojeg se međusobno kombinuje više tipova maski.
 
Za T-zonu odgovarajuće su piling maske sa sastojcima kao što su aktivni ugalj ili lekovita glina koji imaju efekat pročišćavanja i smanjuju proizvodnju sebuma.
 
Za rumene obraze postaraće se hidrirajuća aloja vera, ulje semenki grožđa ili vitamin E. Kofein obezbeđuje budan pogled i smanjuje nadutost oko očiju. Obratite pažnju na različite vremenske periode delovanja kada primenjujete multimasking! Prvo nanesite maske s najdužim vremenom delovanja ili maske koje se ne ispiraju.
 

Kakva šminka ide na kombinovanu kožu?

 
Započnite ritual šminkanja prajmerom. Odaberite proizvode za sužavanje pora koje ćete naneti na T-zonu. Oni su optimalna osnova, jer čak ni masna područja neće brzo početi da se sijaju, a podloga će potrajati čitav dan.
 
Madelajne Zomerlat: „Za kombinovane tipove kože idealna je šminka bez ulja, odnosno podloge na bazi minerala.“ Ako je podloga ipak suviše teška za kožu, dobar izbor su lagane BB kreme s efektom ujednačavanja. Tako ćete dočarati svežinu na licu bez opterećenja za kožu.

 

Preporučujemo:

Balea 
serum za lice 
niacinamid 
30 ml
Balea 
blaga pena  
za čišćenje lica 
150 ml
ziaja 
acai berry 
micelarni piling gel 
200 ml
It’S SKIN 
Fresj 
maska 
ALOE 
18 g