Active Beauty
Poljubac sunca na mom telu

Sjajan ten!

Poljubac sunca na mom telu

Na moru, jezeru ili na balkonu: svejedno je gde ćemo ove godine da provedemo letnji odmor, nadamo se da će lepo vreme uvek da bude sa nama i da će da usreći telo i duh toplim sunčevim zracima. Otkrivamo vam deset najvažnijih stvari koje treba i ne treba da radite da biste zaštitili svoju kožu i dugo uživali u preplanulosti.
 

1. Štitite se od sunca

Na preplanuloj koži bi trebalo da radite polako od početka sezone. „Važno je da se ne izložite odjednom nekoliko sati suncu, nego da dozu povećavate postepeno“, savetuje dermatolog dr Nikolaus Šiher (Nikolaus Schicher). Pri tome odgovarajuća krema za sunce igra važnu ulogu. „Ukoliko svoju kožu štitite dosledno protiv UV-zračenja, možete da postignete preplanulost koja traje dugo i ne šteti koži“, kaže Nikolaus Šiher. Pored zaštite od sunca tokom sunčanja važna je i nega nakon izlaganja suncu: da bi preplanuli ten trajao duže, trebalo bi da se koža svakodnevno, a posebno uveče, dobro hidrira. „Idealne za gašenje žeđi su kreme posle sunčanja“, objašnjava menadžer kvaliteta u dm-u Madlen Zomerlat (Madelaine Sommerlat). „Zahvaljujući visokom sadržaju vode one dopunjavaju brzo depoe vlažnosti kože.“ Dobre aktivne supstance su aloja vera ili pantenol. Savet: gel listova aloja vere može da se nakapa direktno na kožu. Dejstvo je trenutno, koža se opušta i rashlađuje se.
 

2.Tuširajte se kratko mlakom vodom

Moramo priznati: dugo tuširanje opušta i prija. Ali što duže se tuširate i što vreliju vodu koristite, brže će nestati vaš letnji preplanuli ten. Razlog je to što vrela voda isušuje kožu, te se ona zbog toga brže peruta. Zato je bolje da se tuširate kratko, mlakom vodom i koristite pri tome pH-neutralne kreme za tuširanje koje sadrže ulje. „One imaju prednost da u mnogo manjoj meri odmašćuju kiseli i masni omotač kože. Tako se preplanulost održava duže“, objašnjava dermatolog Nikolaus Šiher.
3 Zbogom soli i hloru!
Hlorisana i slana voda isušuju kožu. Nakon skoka u more ili u bazen trebalo bi da se istuširate čistom vodom. Nakon toga je preporučljivo da telo namažete kremom ili uljem. Kod posebno osetljive kože dobro je da pre plivanja nanesete losion koji sadrži glicerin ili ureu da biste izbegli iritaciju kože. Važno: Koža treba u potpunosti da upije kremu da njeni ostaci ne bi dospeli u vodu!
 

4. Pomoć za preplanuli ten

Da bismo izbegli mrlje na koži, menadžer kvaliteta u dm-u Madlen Zomerlat savetuje da pripremimo telo na odgovarajući način. „Pre i posle sunčanja preporučuju se lagani pilinzi, ali samo ukoliko ne postoje znaci da je izgorela na suncu. Na taj način se uklanjaju stare ljuspice kože i struktura kože je uravnotežena.“ Pošto preplanuli ten ne bledi ravnomerno, Nikolaus Šiher preporučuje nanošenje krema za samopotamnjivanje: „One su potpuno bezbedne i pomažu u održavanju ujednačene preplanule kože. Hemijskom reakcijom na površini kože one toniraju kožu i postižu dugotrajni rezultat preplanulosti.“ Savet: kremu nanosite štedljivo na telo i pre oblačenja sačekajte najmanje 20 minuta da je koža upije. Za intenzivniji rezultat postupak treba ponoviti svakog drugog ili trećeg dana.
 

5. Jarke boje intenziviraju preplanulu kožu

Boje koje laskaju tenu? „One postoje“, kaže Verena Vajs (Verena Weiss). „Narandžasta
i crvena boja daju tenu lepu blistavost čak i kada je koža tek malo potamnela. Plava, bela, pink, pa čak i crna boja intenziviraju boju kože.“ Nova letnja preplanulost može da se naglasi i detaljima
kao što su srebrni i zlatni nakit, marame ili trake za kosu u jarkim bojama.
 

6. Make up kao poljubac sunca

Make up takođe može da učini kožu blistavijom. Novo konturisanje zove se „Sun Stripping“. Pri tome se četkicom za konturisanje nanosi po jedna traka bronzanog pudera na one delove lica koji u toku prirodnog sunčanja najbrže primaju boju: nos i obrazi. Za preplanulost celog tela pogodan je mus za potamnjivanje koji se lako spira – kada ga nanesete na kožu, ona deluje kao da ju je sunce poljubilo. Prednost: efekat se vidi odmah i mus može lako da se spere.
 

7. U potrazi za sunčevim zracima

Kada ležaljku za plažu zamenimo kancelarijskom stolicom i ne provodimo dovoljno vremena na svežem vazduhu, preplanuli ten s odmora počinje da bledi. Zbog toga je važno da budete napolju kada god vam vreme to dozvoli! To važi i kada vreme nije lepo, zato što UV-zraci prolaze i kroz oblačno nebo i
potamne kožu. Savet: šta kažete na biciklističku turu duž neke reke? Refleksivnost vode pojačava efekat tamnjenja kože zato što voda odražava postojeću svetlost koja može da potamni kožu čak i kada ne sija sunce. Zato nemojte da zaboravite na odgovarajuću zaštitu od sunca!
 

8. Ispravna ishrana stvara najbolju bazu

„Podrazumeva se da treba da jedemo šareno.“ Ovom rečenicom nutricionistkinja i farmaceutkinja mr.* Anemari Kocijan (Annemarie Kocijan) sažima uravnoteženu mešavinu bogatu vitaminima za ishranu koja će produžiti preplanulost. „Preporučuje se unos karotenoida. Ovi prirodni vitamini koji su rastvorljivi u mastima sadržani su u povrću i voću narandžaste, crvene kao i tamnozelene boje.“
U najvažnije izvore karotenoida spadaju šargarepa, slatki krompir, bundeva, cvekla, paradajz, spanać, brokoli, kajsija i mango. Oni pospešuju produkciju melanina kože i obezbeđuju preplanulost koja traje dugo. Dobru podršku potamneloj koži pružaju, osim toga, minerali kao što su gvožđe i kalcijum.
Nutricionistkinja savetuje: „Samo ukoliko patite od manjka, na šta ukazuje krvna slika, trebalo bi jedno i drugo da uzimate u pravilnoj dozi.“ Kalcijum se javlja u mlečnim proizvodima i u zelenom povrću. Izvor gvožđa su pre svega meso i mahunarke. Pošto sunce takođe opterećuje kožu, namirnice koje
sadrže vitamin C i E predstavljaju važne antioksidanse. „Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena i vezivnog tkiva i zastupljen je u bobičastom voću, ali i u citrusnim plodovima. Vitamin E štiti ćelije od oksidativnog stresa i javlja se u biljnim uljima i orašastim plodovima“, objašnjava stručnjakinja. Pored uravnotežene ishrane važno je i dovoljno snabdevanje tečnošću vodom, nezaslađenim čajem od lekovitog bilja i zelenog čaja.
 

9. Dajte telu pauzu za odmor

U toku noći koža se nalazi u modusu regeneracije. Dok telo miruje koža se bori protiv oštećenja i starenja. „Kvalitetne supstance u zavisnosti od tipa kože sada bi trebalo da imaju priliku da razviju svoje dejstvo“, objašnjava Madlen. „Važno je da krema ne ometa kožu u njenoj sopstvenoj funkciji; to znači da krema ne treba da bude previše teška, ali da ipak sadrži dovoljno supstanci za negu.“ Kvalitetna biljna ulja mogu da doprinesu tom procesu. Ulje jojobe daje vlažnost i može da pomogne kada koža izgori na suncu, ali i maslinovo ulje podržava prirodnu regeneraciju kože. Rezultat je sveža koža sledećeg jutra.
 

10. Samo ljubazno!

Odavno znamo da je koža ogledalo duše. Ukoliko se ne osećamo dobro, koža reaguje, deluje bledo ili pokazuje nečistoće. Dobro raspoloženje i šetnja u prirodi mogu da doprinesu da koža bude bolje snabdevena krvlju. Ten odmah deluje mnogo jedrije, svežije i rumenije – na taj način će i osunčana koža bolje da se istakne.

 
Savet „uradi sam“:
Losion posle sunčanja

SASTOJCI:
50 ml aloja vera gela (na primer
SUNDANCE losion posle sunčanja)
20 ml dmBio suncokretovog ulja
1 supena kašika ši putera
1 supena kašika pčelinjeg voska

PRIPREMA:
Ši puter i pčelinji vosak zagrejati u činiji na pari. Dodati suncokretovo ulje i aloja vera gel. Dobro pomešati i sipati u sterilnu staklenu teglicu. Mešavina bi se u frižideru održala oko šest nedelja, ali će krema zbog hladnoće da se zgruša. Zbog toga je preporučljivo da se domaći losion posle sunčanja potroši u roku od dve nedelje.
Dodatak za kupku

SASTOJCI:
100 g dmBio pšeničnih mekinja
šaka cvetova sleza

PRIPREMA:
Sastojke sipati u lanenu vrećicu i ostaviti ih da odstoje oko 10 minuta u vodi za kupku. šenične mekinje regulišu nivo masti i kiselina u koži, supstance u cvetovima sleza smiruju nadraženu kožu. Sastojci razvijaju svoje puno dejstvo u toploj vodi za kupku.