Active Beauty
Pet stvari koje možemo da naučimo od naših ćerki

Razmena stavova

Pet stvari koje možemo da naučimo od naših ćerki

Majke žele da nauče svoje ćerke mnogim stvarima, da ih pripreme za život. Međutim, često nismo svesne da su naše ćerke zapravo te od kojih mi treba nešto da naučimo.
Rođenjem deteta menja se sve – često i pogled na svet. Bez obzira na to kog su uzrasta trenutno, naše ćerke mogu da nas nauče mnogo toga – o nama kao majkama, o našim vrednostima, stavovima i pogledima na život. Zahvaljujući njima, lakše zauzimamo druge perspektive i otvaramo se za mnoge teme.

 

Učimo od naših ćerki

1. Savršeno nesavršene

Mnoge majke su vođene perfekcionizmom koji nas zasipa sa svih društvenih mreža. Ali živeći sa malim detetom, majci brzo postaje jasno: ćerke ne očekuju da je uvek sve savršeno – ni one same ni sve drugo oko njih. U uzrastu kada idu u vrtić malim devojčicama je potpuno svejedno da li mamin izbor danas pada na komotni omiljeni džemper a sutra na modernu bluzu s volanima, da li izlazi iz kuće našminkana ili nenašminkana. Takođe, malo dete ne osuđuje svoju majku ako stan nije tip-top sređen i stilizovan á la Pinterest. Ili ako nije uspela da završi sve obaveze za taj dan. Za dete u tom uzrastu mama je najbolja mama koja postoji. Jednostavno zato što je takva kakva jeste – savršeno nesavršena. I same bi trebalo češće da gledamo sebe ovim dobronamernim očima.


2. Prisutnost ovde i sada

„Kada moja ćerka nešto započne, ništa ne može lako da je pokoleba. Kada se igra, onda se igra. Kada crta, onda crta. Kada čita, onda čita. Bez obzira na to da li joj se obraćate, da li je ručak spreman, da li zvoni telefon – ona je potpuno u sadašnjem trenutku i fokusirana je isključivo na to što radi“, napisala je jedna majka na svom blogu. Osobina vredna divljenja koju je svako od nas nekada nosio u sebi i koju je verovatno izgubio na putu odrastanja i žongliranja s deset stvari istovremeno. Hajde da ponovo usvojimo ovu neizrečenu, gotovo budističku mudrost: „Radi to što radiš, za sve drugo ima vremena.“

3. Prepustite se

Kada ste poslednji put pevale iz sveg glasa? Glasno, snažno, energično. Kada ste se istinski glupirale? Bez stida i pomisli kao što je „To-ne-priliči-odrasloj-osobi?“. Deca se sa sigurnošću prepuštaju svojim emocijama. Ona se ne pretvaraju. Ona su autentična i iskrena. To je zavidna karakteristika koju i mi majke držimo sakrivenu negde u svom repertoaru emocija i koju s vremena na vreme treba da izvučemo na površinu. Glasno pevanje i igranje uz omiljenu pesmu ima nečeg oslobađajućeg u sebi. A ukoliko to izazove smeh do suza u vašoj porodici, utoliko bolje.


4. Budite ponosne na sebe

Kada prvi put skoče s ivice bazena u vodu, kada se prvi put usude da kažu konobaru: „Molim Vas, da platim“, kada prvi put prespavaju kod drugarice... Naša deca svakoga dana nadrastaju sama sebe – i to s pravom ponosno uzdignute glave. Kada odrastemo, po prirodi stvari doživljavamo manje trenutaka u kojima nešto radimo prvi put, ali mi majke i dalje možemo da se osećamo ponosno. Ne samo kada u određenim situacijama uradimo nešto što nam nije svojstveno, odnosno napustimo svoju zonu komfora. Ne čak ni kada uveče umorne ležimo na kauču i osvrćemo se na dan prepun događaja. Možemo da budemo ponosne na to kako se krećemo kroz svakodnevni život. Čak i ako je situacija ponekad takva da kažemo: „Kod nas sve funkcioniše. Doduše unazad i uzbrdo, ali funkcioniše!“


5. Ekološka svest

Ne morate da budete istraživač koji se bavi mladima da biste primetile da se mnogo toga dešava u životima naših mladih ljudi. S ambicijom i entuzijazmom naše ćerke dižu glas na nepravdu. One objavljuju rat rasipanju resursa i aktivno se zalažu za zaštitu životne sredine. Zarad dobrobiti životinja one se odriču svakodnevne konzumacije mesa i uživaju u vegetarijanskim i veganskim alternativama. One preferiraju bicikl kada za putovanje nije neophodan automobil. I radije nose kul vintage odeću s karakterom nego brzu modu bez duše. U našim ćerkama razvijaju se snažne ličnosti na koje mi majke ne samo da treba da budemo izuzetno ponosne već i da se ugledamo na njih.