Active Beauty
Treniranje na velikim vrućinama: najbolji saveti za velike vrućine

Ostanite cool

Treniranje na velikim vrućinama: najbolji saveti za velike vrućine

Svaki sportista drugačije reaguje prilikom treniranja na velikim vrućinama. U skladu s tim, neki dobro podnose sport na vrućini, a drugi ne. Međutim, i jedni i drugi trebalo bi da tokom leta uzmu u obzir ove savete.

Pravila za treniranje na velikoj vrućini

1. Manje ćete se znojiti ako nosite funkcionalnu odeću

Usred leta, vredni rekreativci trebalo bi da postanu ranoranioci jer su ujutro temperature obično još umerene, a nivoi ozona sniženi. Nivo ozona najviši je između 11 i 19 sati. Ako se dosegnu granične vrednosti (od 180 mg po kubnom metru), treba da prilagodite naporno treniranje na otvorenom i intenzitet treninga ili trening treba da obustavite.

2. Ne zaboravite da nanesete kremu za zaštitu od sunca!

Sada je vreme za nanošenje kreme. Sportisti koji treniraju na otvorenom trebalo bi da uvek nanesu sloj kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od sunca pre sportskih aktivnosti. To se posebno odnosi na vodene sportove i sportove u planinama. Najbolje je koristiti kremu za sunčanje koja nije previše masna, ali je vodootporna, zato što masnoća zapušava pore i sprečava znojenje. S druge strane, losioni koji su topivi u vodi prebrzo se ispiraju znojem.

3. Zaustavite znojenje noseći funkcionalnu odeću

Funkcionalna odeća omogućava disanje kože i isparavanje znoja. Zahvaljujući tome, telo se hladi tokom vežbanja po toplom vremenu. Dalje, trebalo bi da nosite kapu i sportske naočare za sunce ako je sunce prejako, jer su glava, oči i vrat osetljivi delovi tela koje treba dodatno da zaštitite.

4. Pijte dovoljno tečnosti

U vrućim danima i pri fizičkim naporima treba piti tri do četiri puta više od uobičajene količine tečnosti kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti tokom bavljenja sportom (0,5–1,5 litara na sat). Dehidratacija ne samo da smanjuje vašu efikasnost nego ugrožava i vaše zdravlje!

5. Prilagodite rutu

Da li je vaša uobičajena ruta za trčanje izložena jakom suncu? Prilagodite svoje lokacije za trčanje ili mesto treniranja na otvorenom i leti se prebacite na senovita mesta. Koža i cirkulacija biće vam zahvalne na tome!

Sport na vrućini: pravite pauze uprkos sjajnom vremenu!

Sunce na nebu sija, a vas ne drži mesto. Sasvim je razumljivo što je tako kada je lepo vreme, i ne samo da se raspoloženje popravlja nego s temperaturama na termometru eksponencijalno raste i motivacija za treniranje. Ipak, uvek obratite pažnju i dajte značaj signalima koje šalje vaše telo. Morate da prestanete s treniranjem na velikim vrućinama ako primetite znakove bolesti kao što su: glavobolja, vrtoglavica ili mučnina. Kada sunce i vrućina postanu previše intenzivni, potražite hlad, pijte dosta vode i stavljate hladne obloge na mestima na kojima je to potrebno.