Menu

Letnja šminka: ovih 7 grešaka više nećemo praviti

šminkanje tokom leta je pravi izazov.

Home » Lepota » Make-Up » Letnja šminka: ovih 7 grešaka više nećemo praviti - 08.2020

Blistava koža sa zlatnim sjajem, simpatične letnje pege i besprekorna čistoća: tako zamišljamo savršenu letnju šminku. U stvarnosti se borimo sa jarko crvenim obrazima, razmazanim ivicama i bubuljicama svuda okolo. Šta nije u redu? Verovatno pravite neku od ovih grešaka u šminkanju:

Letnja šminka: 7 grešaka u šminkanju i kako ih izbeći

Nepravilna priprema: matirajuća nega za letnju kožu

Na spoljnoj temperaturi od deset stepeni pa naviše ćelije kože proizvode veće količine masnoće. Koža se usled toga čini glatkijom, ali se automatski više i sjaji. Ako je dodatno hranite bogatom negom, taj efekat se pojačava. Pored toga što će ten delovati masno i što će dovesti do začepljenja pora, letnja šminka neće biti trajna. Posledica će biti razmazane ivice. Zato za pripremu umesto masnih krema radije koristite laganu negu sa matirajućim aktivnim sastojcima kao što su cink, zeleni čaj ili ekstrakti pirinča.

 

Pogrešna konzistencija: letnja šminka je često preteška

Bogata zimska podloga na našoj koži izaziva osećaj kao kada bismo na plaži ležali u džemperu sa rolkom. Previše je topla! Posledica: nakupljanje toplote u ćelijama čini da ten deluje crveno i umrljano. Teške teksture takođe sprečavaju razmenu kiseonika i vlage što može da izazove nastanak nečistoća i bubuljica. Za savršenu šminku na velikim vrućinama nikada ne upotrebljavajte zimsku podlogu. Pređite na lakše teksture kao što su BB kreme.

 

 Pogrešna boja: kako da pogodim odgovarajući ton?

Kada je koža tokom leta osunčana, prilično je teško odabrati podlogu koja će tačno odgovarati tonu kože. Naš savet je da to ni ne pokušavate. Koža leti je sama po sebi lepa i nije potrebno da je prekrivate slojevima šminke. Što je podloga transparentnija, utoliko će koža izgledati prirodnije i imaće letnji sjaj. Zato je najbolje da odaberete BB kremu ili veoma laganu (gel ) podlogu koja odgovara vašem tonu kože ili je eventualno za nijansu svetlija kako bi ten bio lep i ujednačen bez teškog prekrivanja. Još jedan savet: Ako ten tokom leta dodatno potamni, ton kože možete da popravite BB kremom ili podlogom sa takozvanim pigmentnim kapima. To su kremasti pigmenti u boji koji mogu da se mešaju sa ostalim teksturama i da se varijabilno prilagode njihovoj boji.

 

 Previše mat: šta da radim ako moj ten deluje kao da imam masku na licu?

Puder upija znoj i suvišnu masnoću kože i čini da ten izgleda ujednačeno. Ipak, budite oprezni. Ako koristite previše pudera, rizikujete neprirodan mat izgled. Kada kažemo savršena šminka leti, mislimo na izvesnu lakoću i svežinu. Ako želite da zadržite proziran izgled, matirajte samo T zonu (čelo, nos i bradu) neprozirnim kompaktnim puderom. Za ostatak kože dovoljan je tanak sloj laganog transparentnog pudera. U ovom slučaju manje je više.

 

Previše savršena: letnja šminka treba da bude prirodna

Leti nam nije toliko stalo do savršenog porcelanskog tena, koliko do razdraganog sunčevog sjaja na koži. Simpatične letnje pege su svakako dobrodošle. Kao i doza sjaja koji ne čini da se koža neprijatno znoji, već da deluje blistavo. Takav sjaj šminkeri nazivaju „glow“. On se postiže tako što se malo kremastog ruža pomeša sa malo vazelina ili kokosovog ulja i sve se nanese na jagodice i ispod luka obrva.

 

 Nedovoljna zaštita: UV krema kao osnova

Dobra letnja šminka treba da bude mnogo više od lepog izgleda. Ona takođe mora da pruži odgovarajuću zaštitu od UV zračenja. Oštećenja od sunca ne nastaju samo na plaži. Ukoliko se svakodnevno ne koristi UV zaštita, postoji veliki rizik od oštećenja usled sunčevog zračenja. Većina podloga i BB krema iz tog razloga sadrži UV zaštitu. Međutim, ona po pravilu nije veća od SPF 15. Ako planirate da provedete više vremena napolju, kao osnovu dodatno nanesite specijalnu UV zaštitnu kremu sa minimalnim faktorom zaštite 30. Što je sigurno, sigurno je.

 

Nedovoljna postojanost: vodootporne strukture nasuprot letnje šminke koja se razmazuje

Pored toga što u letnjim mesecima želimo dobro da izgledamo sa šminkom, ona mora da bude i postojana. Vodootporne teksture (kako podloga, tako i maskara) najbolja su osnova za to. Još jedan trik obezbeđuje veću postojanost. S vremena na vreme leti poprskajte lice specijalnim sprejevima za fiksiranje šminke, ne samo nakon šminkanja. To će osvežiti izgled, učiniti šminku postojanijom, a uz to snabdeće kožu vlagom koja joj je neophodna za negu.

Prema gore
OKViše informacija