Active Beauty
Najbolje za Uskrs: Vegetarijanski brunch

Umesto mesa na sto servirajte vegetarijanska jela.

Najbolje za Uskrs: Vegetarijanski brunch

Proso u tepsiji

Vreme pripreme: oko 20 minuta plus 45 minuta pečenja

Sastojci za 1 tepsiju:

140 g prosa
400 ml mleka od badema
50 g badema
2 kašike meda
1 kesica Bourbon vanilin šećer
3 kruške
1 kg kiselog mleka
5 jaja
1 kašika cimeta
1/2 kašikice mlevene paprike
1/2 kašičice muškatnog oraščića
1 prstohvat kardamom začina
1 prstohvat mlevenog đumbira
1 prstohvat mlevenog karanfilića,

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Proso, mleko od badema i vanilu kratko zagrejte i kuvajte na srednjoj temperaturi 10 minuta. Ocedite kroz sito i ostavite da se malo ohladi.
2. Odvojite jaja. Ručnim mikserom umutite žumance sa medom dok ne postane penušavo. Dodajte cimet, mlevenu papriku, kardamom, đumbir, karanfilić i muškatni oraščić i sve pomešajte. Smesu sjedinite sa prosom.
3. Umutite belance i sjedinite sa masom. Stavite testo u veliku posudu za pečenje. Isecite kruške na debele kriške i raširite ih po tepsiji. Pecite u rerni 45 minuta.
4. Dobro iseckajte bademe, pospite preko pečene smese i poželjno je dok je još toplo da uživate u obroku.

Veganska rolada

Vreme pripreme: 80 min.

Sastojci za 4 osobe:

300 g basmati pirinča
2 kašike ulja za prženje
300 ml supe od povrća (bez kvasca)
150 g ovsenog krema (alternativna krem od soje)
1 crvena paprika
200 g pečurki
1 glavica kupusa
2 luka
200 g Gouda sira
2 jaja
1 kašika šećera
1 sveza luka
1 prstohvat soli
1 prstohvat bibera

Priprema:

1. Skuvajte pirinač. Očistite, operite i isecite paprike. Obrišite pečurke i isecite ih na veće komade. Izrendajte Gouda sir. Operite luk, osušite i sitno iseckajte. 2 kašike luka ostavite sa strane.
2. Pomešajte isečenu papriku, pečurke, gouda sir i luk s pirinčem i jajima. Začinite solju i biberom. 8 velikih listova kupusa odvojite, operite, osušite i blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 5 min. Dobro iscedite i isecite na debele trake.
3. Rasporedite pirinač na listove kupusa. Presavijte ivice na unutra, zavijte listove.
4. Sitno iseckajte luk. Zagrejte ulje i pecite rolate u njemu sve dok ne požute. Dodajte luk i pržite. Prelijte sa čorbom od povrća i ovsenim kremom. Poklopite i ostavite na blagoj temperaturi oko 15 minuta da se kuva. Zatim izvadite rolate i ostavite sa strane kako bi ostale tople.
5. Da biste napravili sos, pomešajte šećer sa 2 kašike vode, dodajte u sos i dovedite do ključanja. Začinite solju i biberom.
6. Na kraju, stavite rolat u sos i pospite preostalim lukom.