Menu
Home » PDF Archiv » ab_2017_9_zmenšeno

Ojačajte imunološki sistem: protiv virusa gripа i bakterija

Zima je glavna sezona za viruse gripa i bakterije.Telo vrišti za jakim odbrambenim sistemom. Pored toga, nedostatak sunčeve svetlosti čini vas bezvoljnim. Ali uz nekoliko trikova možete da ojačate svoj imunološki sistem, pobedite osetljivost na infekcije, pa čak i izbegnete nedostatak energije.

Snabdevanje hranjivim materijama

„Ko želi da ojača svoj imunološki sistem, po mogućnosti treba da se odrekne šećera i proizvoda od rafinisanog belog brašna i da pribegne konzumiranju bio proizvoda od žitarica koji su u kombinaciji sa kvascem još bolji za varenje,“ kaže dr Gudrun Voithofer – lekar opšte prakse u Innsbrucku. Sezonsko voće i povrće i visoko kvalitetna ulja su sada posebno važni za ishranu. U hladnom godišnjem dobu takođe se preporučuje upotreba „hrane koja zagreva“: „Telo bolje prerađuje zagrejanu hranu, dok kod hladne hrane organizam mora da troši dodatnu energiju za zagrevanje hrane u želudcu, a ta energija onda nedostaje u borbi protiv patogena…“ Umesto sirovog povrća bolje je da se na jelovniku nađe kuvano povrće na pari. Čak i bilje sa svojim eteričnim uljima, kao što su đumbir, cimet, karanfilić, anis, komorač, muškat, kumin i beli luk, su moćni „imunološki pojačivači“. Alkohol, kafa ili nikotin se smatraju kradljivcima hranjivih materija.

Podsticaj zdravih crevnih bakterija

„Oko 70 do 80 odsto imunološkog sistema je u digestivnom traktu“, objašnjava doktor Gudrun. Ako je crevo oslabljeno, fizički odbrambeni sistem takođe pati. Negativni uticaji kao što su neuravnotežena ishrana, intolerancija na hranu, stres ili upotreba određenih lekova kao što su antibiotici ili kortizon mogu da oslabe imunološki sistem.
Individualno prilagođeni proizvodi sa probiotičkim efektima mogu da pomognu da se ojača imunološki sistem. „Probiotici su mikroorganizmi koji ulaze u creva kao dodaci ishrani, naseljavaju se tamo, regenerišu i podstiču prirodnu crevnu floru.“ Najbolji način da se o takvim merama prethodno porazgovara sa lekarom.

Isplanirajte vreme za odmaranje

Spavanje i san su neophodni za odmor. Zbog toga što se noću imunološki sistem posebno efikasno regeneriše. Istraživanja su pokazala da, ko je izložen stresu a pored toga malo spava, češće oboljeva. Kvalitet spavanja takođe utiče na mehanizam odbrane tela. Ko se noću češće budi, oboli gotovo šest puta češće od tipičnih zimskim infekcija. „Hrkanje je, na primer, često znak prekida disanja noću i definitivno bi trebalo da se razgovara sa specijalistom za ORL“, savetuje doktor.

Rasterajte viruse

Toplo-hladna naizmenična kupka utiče na jačanje imuno sistema. Redovni odlasci u saunu nakon koje odmah treba da usledi tretman hladnom vodom – jednom ili dva puta nedeljno – smanjuje učestalost prehlada. „Zahvaljujući poboljšanoj cirkulaciji krvi, posebne imunološke ćelije mogu brže da prodru kroz sluzokožu respiratornog trakta i tamo da preuzmu viruse i bakterije“, objašnjava Voithofer. Osim toga, treba da izbegavamo da nam stopala budu hladna.

Vruća kupka za stopala odmah nakon boravka na otvorenom snažno usporava patogene. „Stavite flašu tople vode pod noge i uživajte u šoljici vrućeg čaja od đumbira ili pileće supe – toliko toplote virusi ne vole uopšte.“

Upijajte dnevnu svetlost

Zimi bismo najradije želeli da ostanemo u krevetu. „To je razumljivo, ali upravo je to pogrešna strategija“, kaže doktorka. „Izlazak napolje je mnogo bolja opcija.“ Zato što nedostatak UV svetlosti promoviše hibernaciju tj zimski san i takozvanu sezonsku depresiju. Tipični simptomi su: loše raspoloženje, problemi sa koncentracijom i povećan apetit.

„Što duže upijate dnevnu svetlost, utoliko duže će da potraje odlaganje oslobađanja melatonina – hormona sna“, objašnjava Voithofer. Dnevnu svetlost obezbeđuju i moderne lampe sa UV svetlošću, koje mogu da se postave pored računara. „Ova svetlosna terapija najbolje funkcioniše ujutro u trajanju od 30 do 60 minuta.“

Redovno održavajte higijene ruku

Virusi se prvenstveno prenose preko kontakta sa kožom. U borbi od patogena pomaže redovno pranje ruku. Umesto klasičnog sapuna, treba da se koristi dozator sapuna jer ne dolazi do kontakta – i naravno čista voda. Temeljno pranje celih ruku, uključujući sve prste, ručni zglob i prostor između prstiju – oko 30 sekundi. Potom ruke treba dobro da se osuše.

Top 5 saveta za jak imunološki sistem

Crvena zaštita: brusnice

Brusnica može da se koristi sveža ili kao sok. Pored ugljenih hidrata, koji brzo podižu nivo energije, crveni plodovi dobijaju velike poene kao radikalni sakupljači. Ova biogoriva hvataju agresivne molekule koji napadaju i slabe naše ćelije. Osim toga, brusnice pomažu da se eliminišu štetne bakterije u digestivnom traktu i mokraćnoj bešici.

Jedite zdravo: brusnice uklanjaju štetne bakterije.

dmBio sušena brusnica.
Organski proizvod. Sušena brusnica impregnirana koncentrovanim sokom jabuke.

 

Vodeći u odbrani: Probiotici

Najmanje 70 procenata odbranbenog mehanizma se nalazi u crevnoj flori. Pogrešna ishrana, antibiotici i drugi uticaji slabe ovu važnu barijeru. Probiotici kao dodatak ishrani, u kefiru i nekuvanom kiselom kupusu mogu da pomognu u ponovnoj izgradnji sistema jer jačaju crevnu floru.

PROBIOTIC.
Dijetetski suplement 10 kapsula.

 

 

 

Vruća lukovica: đumbir

Zbog svojih sastojaka, đumbir ima imunostimulativno, iskašljavajuće i protivupalno dejstvo. Đumbir u sušenom obliku, stimuliše bubrege, zagreva hladna stopala i pomaže kod fizičke slabosti. Sveži đumbir se narenda ili sitno secka, a zatim dodaje u hranu bez dugog kuvanja ili se priprema kao čaj.

dmBio sok od đumbira.
Organski proizvod. Sastojci: 97% sok od đumbira*, 3% koncentrisani sok limuna*

 

 

 

Pun vitamina: Kupus

Bilo da se radi o karfiolu, kineskom kupusu, brokoliju, savojskom kupusu, kelju, kiselom ili crvenom kupusu – svi oni imaju mnogo vitamina u sebi. Samo u kupusu postoji vitalna grupa glukozinata, koji deluju kao prirodni antibiotik i oni su odgovorni za tipičan miris i ukus. Takođe u sebi sadrže i vitamin C i lekovita ulja senfa.

dmBio kiseli kupus.
Biološki konzervisan kupus, blago kiseli. Organski proizvod (500g).

 

 

 

Prirodna fontana mladosti: zeleni čaj

Brojne studije potvrđuju imunogeni efekat zelenog čaja. Zbog visokog sadržaja vitamina C i drugih sastojaka, velnes eliksir pomaže telu u odbrani od virusa, bakterija i gljivica a takođe i jetri u redukciji toksina.

dmBio japanski zeleni Matcha čaj.
Organski proizvod. Fino mleveni zeleni čaj u kesicama.

 

Home » PDF Archiv » ab_2017_9_zmenšeno

Vodič za parfeme – uticaj mirisa

Čovek ne zrači samo energijom, snagom, samopouzdanjem i strastvenošću, već se može tim mirisnim notama i namirisati. Sve što vam je potrebno je pravi parfem.

Odrasla osoba udahne oko hiljadu puta na sat. I sa svakim od ovih udisaja, vazduh unosi mnogo mirisa u nos. 30 miliona ćelija za miris koje se nalaze u nosu primaju mirise i analiziraju miris uz pomoć 350 različitih receptora za miris. Ti mirisi mogu da izazvovu simpatije ili osećaje ljubavi, da pruže jutarnju svežinu i lepršavost i poboljšaju našu produktivnost. U zavisnosti od toga koja su osećanja zaokupljena i koje reakcije izazivaju u mozgu.

Ovako miriše uspeh

Miris tela igra veoma važnu ulogu, jer prenosi određenu poruku. U radijusu od jednog do dva metra, miris okružuje svog nosioca i sadrži mnoštvo informacija, Na primer, informacije o tome koliko je upravo neko srećan, uplašen ili pod stresom. Ovaj takozvani „utisak mirisa“ je izuzetno važan za izbor partnera, prijatelja ali je važan i u poslovnim odnosima jer miris ima veliki uticaj na doživljaj osobe.

Međutim sa pravim mirisnim notama u parfemu, može mnogo da se postigne. Nanošenjem parfema na vrat, zglobove, gornji deo tela ili kosu, veštačke arome odvlače pažnju od sopstvenog mirisa. Umesto olfaktorne poruke koja ukazuje na stres i nelagodu, svež miris kombinacije mirisa limuna+hrastove mahovine, mošusa, bušina obuzima drugu osobu, a ove kombinacije mirišu mnogo bolje. Samopouzdanje, orijentisanost na postignuća i želja za uspehom povezani su sa tim pomalo drvenim mirisima citrusa. Nije ni čudo da su parfemi ovog mirisnog tona toliko popularni u poslovnom svetu. S druge strane, vlastita snaga i stabilnost mogu da se naglase drvenim i začinskim mirisnim notama. A oni koji generalno žele da razviju dobro raspoloženje u kancelariji, pribegavaju parfemima sa mirisima lišća i grana ljute narandže tj (gorka narandža). Većina ljudi miris povezuje sa letom i suncem i stoga su veoma pozitivno ocenjeni.

Miris trenira um

Prava aroma može da učini dosta za vašu karijeru. Ostavite dobar utisak prilikom intervjua za posao ili kod vaših kolega na poslu. Odgovarajuće note mirisa koje se koriste u svakodnevnom poslovnom danu, takođe mogu da doprinesu povećanju radnog učinka. Prema istraživanjima, jasmin stimuliše moždanu aktivnost, pepermint poboljšava koncentraciju, a ruzmarin i bergamot miris citrusnog voća se koriste za oslobađanje uma i povećanje kreativnosti. Sasvim nezavisno od samog mirisa koji nas okružuje i sam proces udisaja parfema je dobar trening za mentalnu spremnost.

Mirisi, koji stimulišu dobro raspoloženje od ranog jutra

U svakodnevnom životu pravi izbor parfema može da olakša i ulepša život. Zeleni i citrusni mirisi utiču na jutarnje pozitivno raspoloženje što ih čini odličnim izborom za one koji se ujutru teško bude. Svako ko upotrebljava takve mirise izgleda svežije i dinamičnije a ujedno je pun nove energije. Takođe su osnažujući stimulansi i zeleni čaj i kafa i to ne samo prilikom konzumiranja, već i prilikom udisaja.

Isti princip važi i za slatke mirisne note kao što su čokolada, vanila ili karamela, koje takođe utiču na lepo raspoloženje. Miris arome izaziva da se osećate ushićeno, čak i ako nemate slatkiše pri ruci. Tako se takozvani gurmanski parfemi svrstavaju u pozitivne pratioce u toku sumornih dana. Pozitivan sporedni efekat jeste što sa njima možete da prevarite želju za hranom.

Mirisi za smirenje i opuštanje

Ako su nam potrebni mir i relaksacija, parfem sa lavandom je najbolji izbor. Taj miris ne samo da pomaže usled napornih sastanaka ili poslovnih pregovora, već i uveče kada želite da se isključite od svega. Lavanda je jedan od najbolje proučenih mirisa. Otkriveno je da lavanda povećava alfa vibracije, koje su jasan pokazatelj relaksacije. Istraživači su takođe otkrili da ima dobar učinak kao i određeni lekovi kod anksioznih poremećaja.

Ali i drugi mirisi imaju neverovatan uticaj na telo i psihu. Miris zelenih jabuka je idealan za one koji pate od klaustrofobije. U parfemima, on deluje oslobađajuće, pogotovo što nesvesno podseća na prostranost koju priroda nudi, a u ulozi osveživača za sobe je odličan izbor za male prostorije. Isto važi i za vodene mirise, koji kada se udišu podsećaju na more i odmah stvaraju osećaj slobode i pokretljivosti.

Koji parfemi podmlađuju?

Na pitanje koji miris garantuje da ćete se osećati mlađim ne postoji samo jedan odgovor. Zato što su to obično mirisi koji podsećaju na vašu mladost. Na jednom američkom istraživanju, stariji od 60 godina reagovali su posebno sentimentalno na miris sveže pokošene trave, dok je kod mlađe populacije taj miris jedva izazvao bilo kakvu reakciju. S druge strane, 20-30 – godišnjaci su bili asocirani na detinjstvo mirisima markera, određenih deterdženata, omekšivača ili plastelina. Eksperiment koji je vršio istraživač mirisa Alan Hirsch je pokazao da su žene koje nose na sebi miris grejpa, bile procenjene za šest godina mlađe od strane muškaraca.

Zavodljive note

Najbolji parfemi za flert su parfemi sa voćnim mirisnim notama. Oni zrače sa radošću i energijom i pružaju pozitivna osećanja. Breskve i ananas su posebno popularni kod odabira partnera, dok oni koji vole crvenu ribizu ili krušku ukazuju da su pravi avanturisti i imaju izraženu potrebu za zadovoljstvom.

Za divne i romantične žene važe one koje nose cvetne mirise. Jasmin i iris deluju zavodljivo, orhideje misteriozno dok ruže asociraju na veliku ljubav. Pored cvetnih i voćnih mirisnih nota i među orijentalnim i drvenim mirisima ima nekoliko izuzetnih umetnika za zavođenje. Za sandalovo drvo, mošus, amber, cimet i vanilu se kaže da imaju afrodizijačka svojstva i popularan su sastav u atraktivnim muškim i ženskim parfemima.

 

Home » PDF Archiv » ab_2017_9_zmenšeno

Hello yellow!

Balkoni i terase zrače u najlepšim žutim nijansama koje zasenjuju čak i samo sunce. Skoro.

Žuta je boja radosti, optimizma i svetlosti. Nije ni čudo što eksperti za trendove žutoj boji uvek iznova nalaze mesto u baštama i na balkonima. Jaka i vesela nijansa žute, kao i nijansa Lime Punch, ovog puta su očigledni favoriti. Mogu lepo da se kombinuju sa belom ili drugim svetlim bojama, ali su i same za sebe upečatljive. Sudovi i korpe, zajedno sa stolicama i meblovima, svojim sjajem unose dah prirode u vaše sklonište. Kome onda još treba sunce?

Sve u boji sunca!

Lounge stolica. GJERLEV natur.
Pleteno ćebe. KRYPMURE 130x130 žuta/siva.
Ukrasni jastuk MIMOSA. 35x50 žuta.
Ukrasni posluž. Frits promjera 30 cmxV2 cm mesing.
Bašt. jast. podes. stolice. ENGHAVE žuta.
Peškir MALUNG. Krem KORNBORG.
Vaza FRANK. Promjera 15 cm braon. staklo.
Pleteno Ćebe. KRYPMURE 130x130 žuta/siva.
Prema gore
OKViše informacija