Menu

Ukloniti bubuljice i mitisere? Mapiranje lica odaje odakle oni potiču

Pogledajmo najpre mapiranje lica da bismo videli odakle oni potiču.

Home » Lepota » Nega » Ukloniti bubuljice i mitisere? Mapiranje lica odaje odakle oni potiču - 12.2020

Dosadni su i niko ne želi da ih ima. Ipak, pre nego što uklonimo mitisere, trebalo bi detaljnije da ih proučimo. Jer bubuljice i nečistoća na licu mnogo otkrivaju o našem telu.

Ne, to nije nikakav šašavi tiktok trend: „Svi bi trebalo da se pažljivije pozabavimo „mapiranjem lica“. Jer lepota dolazi iznutra i ukoliko umete da svoje lice čitate kao mapu, naučićete da procenite šta može da izazove pojavu crvenih i crnih mrlja. Na taj način možemo da izbegnemo nečistoće na koži, dok će uklanjanje bubuljica i mitisera postati efikasnije.

Šta je u osnovi toga: Mapiranje lica sledi principe tradicionalne kineske medicine (TCM). Lice je podeljeno u različite regije, od kojih svaka predstavlja određeni organ ili područje tela. Bubuljice na nosu? To se na primer pripisuje zdravlju srca. „Međutim, pojedinačne bubuljice nisu uvek direktno povezane sa našim organima.“, kaže dm-ova stručna saradnica u oblasti kvaliteta, Madeleine Sommerlat. „Najčešći razlog lošeg tena i dalje je neuravnotežena ishrana.“

Međutim, ukoliko se na nekom određenom mestu uvek iznova javljaju nečistoće na koži ili tamne mrlje, pored čišćenja lica trebalo bi proučiti i razloge za to. Zajedno sa ovim stručnjakom za lepotu otkrivamo šta, prema dijagnostici lica i tradicionalnoj kineskoj medicini može biti uzrok za pojavu bubuljica.

Pre svega: Ovako ćete pravilno ukloniti mitisere  

Oni nisu tako upadljivi kao crvene bubuljice, ali su u najmanju ruku podjednako dosadni: mitiseri. Šta možete da učinite ako crne tačke izmaknu kontroli? „Najbolje je da ih ne istiskavamo samostalno kod kuće, već da njihovo uklanjanje poverimo profesionalcima tokom tretmana lica.“, kaže dm-ova stručna saradnica Madelaine Sommerlat. Jer preteranim pritiskom postižemo pre svega dodatnu iritaciju kože. Ako i dalje ne možete da se uzdržite od dodira, možete ih sprečiti redovnim čišćenjem lica, prilagođenom Vašem tipu kože. Jer, nažalost, samo delimično možemo da sprečimo prekomernu proizvodnju sebuma koji je izazivač začepljenih pora.

Mapiranje lica: Šta može da bude uzrok nečistoće kože

Na nosu: Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, region nosa predstavlja naše srce, a zatim i krvni pritisak. Previše hrane koja stvara kiselinu, poput soli, kafe, mesa i alkohola može da prouzrokuje pojavu mrlja i crvenilo kože na ovom mestu.

U predelu usta ili na bradi: Ovo područje odražava našu hormonalnu ravnotežu. Ukoliko dođe do neravnoteže, na primer, usled menstruacije, sebumske žlezde su stimulisane i kod žena mogu da se pojave nečistoće na koži ili bubuljice. Zbog toga na bradi često imamo tipične menstrualne bubuljice, kaže Madelaine Sommerlat. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, one takođe mogu da se jave u području oko usta usled neuravnotežene ishrane, jer ona preko nivoa šećera u krvi može da utiče na hormonalnu ravnotežu.

Na čelu: Ukoliko je naš probavni sistem, odnosno sistem za detoksikaciju preopterećen – dakle, jetra i bešika – to može da se ispolji u vidu nečistoća na čelu, kaže stručnjak za lepotu Sommerlat. Razlozi mogu da budu uzimanje lekova, neuravnotežena ishrana ili intolerancija na hranu.

Na obrazima: Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovo područje predstavlja naše respiratorne organe, posebno pluća. Pored spoljašnjih bakterijskih uticaja (ključna reč: pametni telefon), pušenje i zagađenje vazduha mogu da igraju ulogu u pojavi nečistoća na koži.

Prema gore
OKViše informacija