Active Beauty
„Vreme koje posvetim sebi daje mi energiju da budem bolja i nasmejanija mama“

Intervju 

„Vreme koje posvetim sebi daje mi energiju da budem bolja i nasmejanija mama“

U dosadašnjoj glumačkoj karijeri, proslavljena glumica ostvarila je brojne role po kojima je poznajemo. Ipak, za nju najdraža jeste ona životna – uloga mame. O majčinstvu, izazovima nakon rođenja drugog deteta, karijeri i vremenu koje izdvaja isključivo za sebe, za dm ACTIVE BEAUTY magazin govori Nina Janković. 
Važi za najlepšu glumicu s naših prostora, a debitovala je ulogom Valerije u filmu „Montevideo, bog te video“ zbog koje je i bila nagrađena MTV Movie Award nagradom za najbolju glumicu. Nakon ovog uspeha, usledile su brojne pozorišne i filmske uloge. Pored ostvarene glumačke karijere, Nina Janković je i majka dvoje dece – Vukašina i Ivanke. Zahvalna je, kako kaže, što je izabrala fleksibilan poziv koji joj dozvoljava da bude aktivna mama. 
Mnogo puta si istakla da je ljubav smisao života. Od pre nekoliko meseci tvoja ljubav je veća i smisao života potpuniji jer si po drugi put postala mama. Kako si se sada snašla sa svim novim obavezama koje su usledile, šta je drugačije? 

Čini mi se da sam se dobro snašla, a ono čemu me je majčinstvo naučilo jeste da budem dobra prema sebi. Postoji ogroman pritisak da budemo savršene mame, a kako to nije moguće, mame često osećaju da ne rade dovoljno i da ne postižu sve. Od samog početka mi je bilo teško da pomirim sve ono što želim da budem kao mama i ono što je moguće. Mislim da je to nešto što svaka mama iskusi. Svi prođemo kroz period kada suviše ambiciozni planovi postanu teret i izvor nervoze. Divno je imati planove, planirati i prolaziti kroz avanture, ali deca su me u suštini naučila da ništa nije važnije od toga da pratimo njihov tempo. Mislim da je vrlo važno usporiti, slušati svoj i bebin ritam i uživati koliko god je moguće. 

Čemu te je roditeljstvo naučilo i šta smatraš najvažnijim u odnosu roditelja i deteta? 

Mislim da je pored neprikosnovene ljubavi najvažnije strpljenje. Deca su mali, svoji i posebni ljudi. Baš kao i odraslima, potrebno im je poštovanje i razumevanje. Roditeljstvo me je naučilo da deca najviše uče iz primera i da je iskrenost ključ, baš kao i u svim drugim odnosima.  

Obožavam pitanja i radoznalost starijeg sina Vukašina. To je tako divan način da se i sami podsetimo kako je biti dete. Trudim se da njegovu radoznalost podržim i da s pažnjom i poštovanjem slušam sve divne bisere, maštanja i zanimljivosti. Naravno, često se i nasmejem, a nasmeju se i prolaznici jer Vukašin ne bira ni vreme ni mesto da pita sve i svašta. Volela bih da te duhovitosti nikada ne zaboravim. 

Koji su najveći izazovi s kojima si se susrela od kada si postala mama? 

Najveći izazov mi je bio da pomirim ono što sam mislila da je majčinstvo pre nego što sam postala mama i ono što to u suštini jeste. Kada se prihvati da majčinstvo nije predivno upeglana slika, već jedan divan haos, u kome ima i umora, i kenjkanja, i rasprava, sve postane lakše i još lepše. Naravno da sam zamišljala da ako učiš i pročitaš sve, da sve mora da bude u savršenom redu. Međutim, nije tako, deca i život su puni iznenađenja. Knjige, saveti i tuđa iskustva mnogo pomažu ali je podjednako važan i instinkt koji mame i tate imaju.  

Savršeni red ne postoji, savršeni roditelji ne postoje, postoji samo mnogo ljubavi i pažnje koju moramo da pružimo našoj deci. Neki dani teku perfektno, a nekada je jednostavno sve van kontrole. Trudim se da držim generalni pravac i da znam šta mi je kao mami najvažnije. U svemu tome naučila sam koliko je važna fleksibilnost. 

Kako izgleda balansiranje između karijere glumice i roditeljstva?  

Mateja i ja delimo sve obaveze i odlično se slažemo. Kao i svaka mama, ponekada kada se balans nakratko izgubi, osetim grižu savesti, ali uz mnogo ljubavi i dobru organizaciju stvari brzo dođu na svoje mesto. Na primer, do osmog meseca trudnoće snimala sam seriju „Ubice mog oca“. U oktobru nastavljam sa snimanjem druge sezone serije „Mama i tata se igraju rata“. Da mi je profesija drugačija, sigurno se ne bih još vraćala, ali sam srećna jer radim fleksibilan posao koji mi dozvoljava da s decom provedem mnogo vremena.  

U svemu tome, da li i kako uspevaš da nađeš vremena za sebe? Zašto nam je to važno? 

Vrlo je važno naći vremena za sebe. Sada vremena imam daleko manje ali se trudim da ga dobro organizujem i provedem s ljudima koje volim, ili sama uz dobru knjigu, seriju ili film. Vreme koje posvetim sebi daje mi energiju da budem bolja i nasmejanija mama. 

Trenutno čitam scenario za drugu sezonu serije. Moram da vam priznam da uživam i glasno se smejem dok čitam nove avanture Veljka i Jadranke. Posle knjige i serije „Moja genijalna prijateljica“ pročitala sam još jednu knjigu Elene Ferante „Dani napuštenosti“. Sad mi prija da pogledam „Prijatelje“ po ko zna koji put. Pošto u poslednje vreme imam slobodno po pola sata, to mi je taman da se opustim uz moje omiljene junake.  

Kako nosiš epitet jedne od najlepših glumica s ovih prostora, koliko vremena posvećuješ nezi? Imaš li neke „bjuti“ rituale?  

Trudim se da svakodnevno detaljno čistim lice i koristim različite kreme i serume prilagođene mojoj koži. Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezne. Kad god imam vremena, trudim se da praktikujem i profesionalne tretmane čišćenja, hidratacije i biorevitalizacije. 

Koliko imaš vremena da se posvetiš zdravom životu i zdravim navikama? Koji su zdravi principi kojih se obavezno pridržavaš? 

Za sad samo pazim da ne jedem ono što  bebama stvara grčeve. Kada Ivanka malo poraste, krenuću na pilates. Za sad samo radim vežbe za leđa. Vukašin ponekad glumi da je beba pa se desi da imam dve bebe u rukama, što je veliko opterećenje za kičmu.  

Šta prvo pomisliš kada neko izgovori dm? 

Drogerija dm je moje omiljeno mesto. Koristim i volim mnoge proizvode, i uživam u njihovom kvalitetu. Posebno me raduju proizvodi koji su napravljeni uz najviše ekološke standarde. Trudim se da kupujem pametno i promišljeno i dm mi je odličan saveznik u tome. 

Kako bi opisala dm u nekoliko reči?  

Čini mi se da je dm kompanija koja je odgovornost prema zajednici potpuno uključila u svoj način rada. Društvena odgovornost je zaštitni znak dm-a i meni je mnogo drago što smo imali priliku da sarađujemo u kampanji Giving Friday kada je dm, umesto ponude popusta na Crni petak, donirao pet posto prometa tog dana narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije.