Active Beauty
Balans se postiže konstantnim radom na sebi

Intervju: Zvezdana Ljubenković Marković

Balans se postiže konstantnim radom na sebi

Osnovali ste savetovalište HOLISTICNUTRI, gde klijentima pomažete da promene način ishrane u svrhu unapređenja zdravlja, izgube višak kilograma, da uz podršku eteričnih ulja prihvate sebe i poboljšaju stil života. Generalno govoreći, koliko su ljudi istrajni i spremni da prihvate promene?
Kada sam pre više od nekoliko godina osnovala savetovalište i svoj prvi holistic Nutri program, cilj je bio da u jednom konceptu pružim ljudima sklad uma i tela – da prihvate činjenicu da samo uzajamnim balansiranjem i telesnog i duhovnog aspekta, telo može da postigne ravnotežu. Prva lekcija je uvek postavljanje cilja jer klijenti često dođu na pregled samo vođeni činjenicom da žele da izgube na telesnoj masi. Drugi korak je upoznavanje i „suočavanje“ kroz razgovor o navikama u ishrani, upoznavanje sa zdravstvenim stanjem, medikamentozno testiranje preko kvantnog aparata gde dobijamo jasniju sliku šta telo od namirnica trenutno želi, a šta ne. Na osnovu bioindividualnih potreba i rezultata, kreiramo planove ishrane i uključujemo podršku pomoću esencijalnih ulja.

Leto nam je već zakucalo na vrata, ali uvek postoje pojedini koji čekaju poslednji trenutak dadovedu svoje telo u top formu. Koje su to zdravije navike koje bi mogle da prikažu bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu?
Letnji meseci donose želju za brzim rezultatima. Za početak, krenite sa prvim promenama u ishrani, uvedite 3 glavna obroka i mediteranski tip ishrane. Za doručak birajte žitarice u kombinaciji sa svežim sezonskim voćem, za ručak birajte obrok salate obogaćene proteinima animalnog porekla, mahunarkama, svežim povrćem i drugo. Telu će prijati i hladni potaži i čorbice, koji će pružiti dodatnu hidrataciju i osveženje. Za večeru birajte sveže povrće uz velike količine zelenog lisnatog povrća, ribu i hladno ceđena nerafinisana ulja.
Obavezni su hidratacija vodom, detoksikacija sa hidrolatima i fizička aktivnost – duge letnje šetnje ili plivanje.

Kreator ste detox programa – koliko je bitno danas u užurbanom tempu života i stresu da posvetimo pažnju detoksikaciji organizma?
Detoksikacija je jedan od najbitnijih procesa koji treba da pružimo našem telu. Odrastajući u svetu aromaterapije, upoznala sam se sa hidroloterapijom – hidrolati su nus proizvodi dobijeni prilikom destilacije eteričnog ulja – u vodenom udelu se nalazi bogastvo biljke (duša biljke) koja nam pruža nežnu detoksikaciju organizma. Moji favoriti za vreme letnjih meseci su hidrolat nane (detoksira limfni sistem), Bugarska ruža (pruža dodatnu hidrataciju) i seme šargarepe (eliminiše toksine iz digestivnog trakta). Hidrolati se piju u kombinaciji sa vodom i pružaju
dodatni unos tečnosti.

Koje namirnice mogu imati benefite i na fizički izgled?
Namirnice koje imaju benefit i na fizički izgled – zeleno lisnato povrće, sezonsko voće, orašasti plodovi, avokado, keleraba, špargla, smoothie u kombinaciji sa chia semenkama i lanom, super hrana – kao što je moringa, spirulina, ašvaganda. Lično leto ne mogu da zamislim bez kokosove i brezine vode.

Kako postižete balans duše i tela? Radite sa ljudima, i fokusirani ste da njima pomažete. Međutim, šta radite za sebe?
Balans se postiže konstantnim radom na sebi. Trudim se da telu pružim na dnevnom nivou funkcionalnu hranu koja će mi pružiti energiju za sve obaveze u toku dana. Pratim poruke i potrebe svog tela kada je kombinacija namirnica u pitanju, poseban akcenat stavljam na kvalitet hrane i očuvanje svih nutritivnih vrednosti sa što manje termičke obrade. Trenutno mi prijaju salate od svežeg kelja i spanaća, u kombinaciji sa žitaricama, kao i voće. Nakon radnog dana, uvek se
opuštam uz meditaciju sa eteričnim uljima. Večeri posvećujem detoksikaciji uz krupnu morsku so i eterično ulje lavande ili čajevca. Iz dugogodišnjeg rada sa klijentima sam naučila – budi dobra prema sebi, da bi bila dobra i drugima.