Active Beauty
Da se lepo zeleni: čaj i druge namirnice kao đubrivo za biljke

Green Idea

Da se lepo zeleni: čaj i druge namirnice kao đubrivo za biljke

Ponekad se jednostavno isključite, uživate u slobodnom vremenu i pijuckate čaj. Za mnoge ljude čaj predstavlja toplo utočište u svakodnevnom životu. Malo ljudi zna da on može dalje da se koristi kao đubrivo za biljke.
Bilo da ga pijemo nakon stresnog dana ili jednostavno da bismo se opustili, čaj često povezujemo s predahom u svakodnevnom životu. Od crnog čaja koji nas razbuđuje ujutru, preko okrepljujućeg zelenog čaja posle podne do umirujućeg čaja od kamilice uveče. Iz nedelje u nedelju upotrebimo više kesica čaja i kada bismo ih sakupljali na jednom mestu, brzo bi se nagomilalo malo brdo od kesica čaja. Možemo li istovremeno da mislimo i na životnu sredinu i dobijemo još nešto od tih kesica?

 

Kesica čaja u vodi za zalivanje

U kesicama čaja se zaista nalazi đubrivo za biljke. Kao đubrivo od taloga kafe, i ostaci čaja imaju stimulativno dejstvo na biljke. Crni čaj, na primer, drži štetočine podalje, čaj od kamilice podržava rast biljaka, a zeleni čaj je odličan za poboljšanje kvaliteta zemljišta.
 
Za đubrivo „uradi sam“ upotrebljene kesice čaja stavite na nekoliko sati u vodu za zalivanje, a zatim zalijte biljke ovom vodom bogatom hranljivim materijama.

Više đubriva za zemlju bez treseta

Kada apcikliramo kesicu čaja, štedimo novac i čuvamo životnu sredinu. Izbegavamo novi otpad i dobijamo dodatno đubrivo za zemlju bez treseta. To je pun pogodak. Zemlja bez treseta je bolja za životnu sredinu i čuva močvare, ali potrebno joj je i više đubriva. S našim đubrivom za biljke od ostataka čaja to ne predstavlja nikakav problem. Zaštitimo močvare koje su značajan i sporo obnavljajući resurs naše planete!

 

Dobro je da znate:

Širom sveta močvare vezuju dvostruko više ugljenika nego šume. Ako se močvare isušuju radi dobijanja treseta, oslobađa se vezani ugljenik koji se sjedinjuje s kiseonikom i postaje CO2. Zašto je treset bio toliko popularan kao dodatak u zemlji za uzgoj biljaka? Zbog toga što je povoljna cena, dobro upija hranljive materije, dugo skladišti vodu i omekšava zemlju. Zato biljke sa zemljom bez treseta moramo češće da đubrimo i pritom da se odlučimo za organsku varijantu.

 

Đubrivo za biljke dokle god pogled doseže

Postoji mnogo drugih načina na koje možemo prirodno da đubrimo svoje biljke. Pored apciklaže kesica čaja, koristi se na primer i lekovita glina ili talog kafe. Čak i poslednji gutljaj bezalkoholnog piva koji više nema tako dobar ukus povremeno može da se upotrebi kao voda za zalivanje koja sadrži hmelj i slad. Još nešto: Naše biljke vole ljuske jaja koje sadrže krečnjak i lako se usitnjavaju u prah u avanu!