Active Beauty
Domaćinstvo: Šta čini tablete za pranje posuđa ekološki prihvatljivim?

Green Idea

Domaćinstvo: Šta čini tablete za pranje posuđa ekološki prihvatljivim?

Posebno volimo da nam je u kupatilu sve uredno. Blistavi lavabo i WC-šolja koja prijatno miriše jasni su pokazatelji čistoće. Uspešno čišćenje domaćinstva često ide u korak s teškim hemikalijama koje na kraju završavaju u otpadnim vodama. Čistoća ipak može da se postigne i na način koji je prihvatljiviji za vodu – čak i s tabletama za pranje posuđa koje već imate kod kuće! Ali šta je to što čini tablete za pranje posuđa ekološki prihvatljivim?

Da li su tablete za pranje posuđa ekološki prihvatljive?

Proizvod postaje ekološki prihvatljiviji kada ne sadrži zabrinjavajuće supstance koje su štetne po prirodu. Šta je to što čini tablete štetnim po životnu sredinu? Sastojak benzotriazol koji štiti srebro jeste taj negativac koji dospeva u vodu, gde može da utiče na hormone živih bića. Navodno dovodi do neplodnosti i ugrožava diverzitet stanovnika vodenog sveta. Pored toga, ova materija veoma dugo kruži u krvotoku prirode dok se ne razgradi i teško se filtrira u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. To takođe predstavlja opasnost za kvalitet pijaće vode i trebalo bi da se zamislimo prilikom kupovine.

Bez benzotriazola, tablete za pranje posuđa su ekološki prihvatljivije. Oznake za zaštitu životne sredine kao što je oznaka EU eko garantuju nam da označeni proizvod ne sadrži benzotriazol.

Apciklaža: Za šta u domaćinstvu su pogodne ove tablete?

Održivije tablete za pranje posuđa pogodne su za mnogo više nego što je ekološki prihvatljivije pranje posuđa. Mali čudotvorni paketi predodređeni su i za apciklažu sredstava za čišćenje. Zahvaljujući tome možemo da zamenimo oštra i teška hemijska sredstva za čišćenje i opet uživamo u blistavo čistom rezultatu čišćenja.


Nekoliko saveta za dodatnu upotrebu tableta za pranje posuđa:
  • Tablete kao sredstvo za čišćenje WC-a: Rastvorite tabletu u vodi i ostavite tečnost da preko noći deluje u toalet-šolji. Zatim je izribajte.
  • Borba protiv kamenca: Sipajte toplu vodu u flašu s raspršivačem i u njoj rastvorite tabletu za pranje posuđa. Spremno je moćno oružje protiv upornih naslaga kamenca u kupatilu!
  • Kao sredstvo za čišćenje odvoda u kuhinji i kupatilu: Rastvorite tabletu u toploj vodi i sipajte u odvod. Na taj način se rastvaraju dlake i druga prljavština.
  • Skidanje boje s belog veša: Napunite lavabo toplom vodom, rastvorite tabletu i potopite beli veš u njega. Zatim dobro isperite.

Višestruka upotreba je održiva i štedi resurse: Ono što čini tablete za pranje posuđa ekološki prihvatljivim jesu sastojci koji čuvaju prirodu. Zato im dajemo zeleno svetlo!