Active Beauty
Lend art: Kreativno oblikovanje u saradnji s prirodom
Tekst: Antonia Wemer

Zemlja kao slikarsko platno

Lend art: Kreativno oblikovanje u saradnji s prirodom

Uživajte u sezoni na otvorenom i primenite maštovite ideje lend arta: Kako da napravimo uzbudljiva umetnička dela od grana i kamenja, herbarijum od cveća ili postanemo slikari na otvorenom.
Suviše je vruće za sportove na otvorenom, a samo šetnja šumom postaje dosadna? Onda je lend art kreativna alternativa. Ovaj termin se prvobitno koristio da opiše pokret u likovnoj umetnosti koji se pojavio 60-ih godina 20. veka. Danas pod time podrazumevamo svaku vrstu umetnosti u vezi s prirodom ili umetnosti u prirodi. Za ovo možemo da koristimo najrazličitije materijale.

Lend art sa cvećem: Kako funkcioniše herbarijum?

Neki su ga voleli još na časovima biologije u školi. Drugi tek kasnije otkrivaju koliko zabavno može da bude kreiranje albuma omiljenih sušenih biljaka koje mogu da se pronađu u prirodi.

Ispravno sakupljanje

Bolje je da se cveće za herbarijum ne odseče odmah nakon kiše ili jutarnje rose: što su biljke manje vlažne, to je bolje!
Takođe je važno voditi računa o tome da budu sveže i cele. Važno: odabrane lepotice ne smeju da budu zaštićene vrste. Aplikacije kao što su PlantNet i regionalni mrežni portali pomoći će vam da odredite njihov status zaštite.
Čim makazama odsečete stabljike, cveće, lišće i travke, stavite ih u čist papir ili kesu – i prevezite kući što je brže moguće

Kako sušimo biljke:

Kada se vratite kući, stavite biljke između dva bela papira u debelu knjigu. Treba da vodite računa o tome da između njih bude dovoljno razmaka.

Kako da kreiramo album:

Posle mesec dana možete pažljivo da uklonite presovane biljke i da ih zalepite u album. Pomoću crteža, suvenira i tekstova albumu možemo da damo i ličnu notu. Ili ćemo možda da napravimo male poklone od cvetnih suvenira, koji zatim ukrašavaju kreativne zidne slike, rođendanske čestitke ili prozirne futrole za mobilne telefone.

Lend art bojama: slikarstvo na otvorenom u 3D

Sa štafelajem na šumskoj čistini: prirodna svetlost i priroda vekovima je fascinirala umetnike. Međutim, prirodno okruženje ne mora da bude oslikano samo pomoću boja i nijansi. Materijali koje ćemo kao elemente da ugradimo u kolaž takođe će divno da prenesu atmosferu mesta.

U boje možete da dodate pesak ili zemlju. Drvo, kamenčići ili drugi predmeti koje nađemo mogu lako da se učvrste pomoću strukturne paste ili lepka pre nego što se ugrade u kreativnu kompoziciju boja. Ili to možete da učinite obrnutim redom: prvo obojite pozadinu, a zatim sastavite elemente. U svakom slučaju, na ovaj način nastaju veoma atraktivni reljefni kolaži.

Važno: materijali koji se koriste treba da budu suvi, upijajući – kao što su komadi kore ili suve grančice – bolje je da nanesemo osnovu pre nego što ih integrišemo u sliku. Teškim delovima kolaža potrebna je stabilna podloga. U ovom slučaju, drvena ploča je pogodnija od platna.


Lend art bez granica: umetnička dela u prirodi

Šta god da pronađete u šumi, na plaži ili na livadi, može da posluži kao materijal za privremenu instalaciju u prirodi – pod uslovom da može legalno da se koristi: od polena koji se na tlu aranžira u geometrijskim oblicima, preko kamenja koje slažemo u portret, do skulptura ili pokretnih instalacija od stabljika i komada drveta.

Gotovo umetničko delo ne nosi se sa sobom, već se samo fotografiše. Slike možete da objavite na Instagramu, da ih koristite za izložbu ili jednostavno zalepite u svoj foto-album kod kuće. Original ostaje u svom prirodnom okruženju. On može da podstakne na kreativnost i druge ljude koji su ga u prolazu otkrili.