Active Beauty
Naučite da opraštate u pet koraka: Neka sve bude dobro!

Međuljudski odnosi

Naučite da opraštate u pet koraka: Neka sve bude dobro!

Kada opraštate drugima, dajete sebi poklon – čak i ako drugi za to ne znaju.

Najbolja prijateljica nas je ogovarala iza leđa? Au, to boli! Razumljivo je da smo razočarani. I jasno je da ćemo uzvratiti udarac: „Nije li ta dobrica nedavno ispričala da...“

Stop! savetuju stručnjaci poput psihologa, psihoterapeuta i savetnika dr Doris Volf (Doris Wolf) i dr Svenje Flaspoler (Svenja Flaßpohler), filozofa i autora knjige „Oproštaj. O suočavanju sa krivicom“. Bez obzira na to da li je iznevereno vaše poverenje ili nešto gore: sasvim je normalno da u početku reagujete užasnuto, besno ili povređeno.
 

Oproštaj: Neka sve bude dobro

Međutim, ako ostanete zarobljeni u tim osećanjima, najviše ćete da naštetite jednoj osobi: sebi. Mračne misli, svađa i osvetnički žar opterećuju vašu dušu i oduzimaju vam životnu radost. Kao rezultat, često reaguje i telo – na primer gastrointestinalnim tegobama, kardiovaskularnim problemima ili poremećajima spavanja, kaže Doris Volf. Plus: Ne možete da očekujete kreativnu inspiraciju baš kao ni vrhunske rezultate u pogledu koncentracije i pamćenja.

Zar to ne zvuči mračno? Tačno, ali postoji izlaz iz trajnog nezadovoljstva:

„Danas sam odlučio da vam oprostim. Ne zato što ste se izvinili ili zato što razumete koliko ste me povredili. Već zato što je moja duša zaslužila odmor.“ To tako poetično izražava kanadsko-libanska autorka Najva Zebian (Najwa Zebian).

Dakle, neka sve ostane dobro, savetuje stručnjak Svenja Flaspoler, i uzdržite se od osvete i revanšizma. Dobro, to možemo lako da zamislimo ako su u pitanju sitnice – ali šta ako je reč o ozbiljnim problemima, kao što su prevara ili čak nasilje? Čak i tada, ovaj oblik samoizlečenja deluje, tvrdi autorka: „Jer oproštaj se odvija izvan zakona ’Ko je kriv mora da plati’. Dug ostaje – ali više ne insistiramo na njegovom plaćanju.“

Naučite da opraštate u pet koraka

Oproštaj je poput iznenadnog oslobođenja“, kaže psiholog Volf. Kada prekinete stresnu vezu s prošlošću, duša, telo i duh mogu da povrate ravnotežu. I vi postajete slobodni za nova, bezbrižna iskustva i veze. „Oproštaj ne funkcioniše pritiskom na dugme, već je proces koji može da potraje godinama“, kaže Doris Volf. Međutim, na vama je da ga započnete sada. Psiholog predlaže promenu unutrašnjeg stava u pet koraka:

1. Sagledajte uvredu

Prvo analizirajte – po mogućnosti zapišite – šta tačno ne možete da oprostite. Šta se dogodilo? Za šta tačno optužujete drugog da je uradio ili ne? Kako ste reagovali mentalno, emocionalno, fizički i u ponašanju – neposredno nakon toga i nakon nekog vremena?

2. Razmotrite alternative oproštanju

Razmislite o tome kako bi oproštaj mogao da vam promeni život. Šta bi pozitivnije uticalo na vaš život i blagostanje: opraštanje ili neopraštanje? Šta biste dobili, a šta izgubili?

3. Svesno izaberite oproštaj

Kad god ste spremni za to, donosi se odluka: Ako ne želite da oprostite, tu je i kraj. I možete da nastavite da živite baš kao i pre. Ili se svesno i dobrovoljno odlučite za oproštaj. Možda će vas dodatno motivisati saznanje da to radite pre svega za sebe, a ne za nekog drugog.

 4. Vežbajte novo držanje tela

Zatim počnite da trenirate svoj novi unutrašnji stav: Kad god pomislite na incident i na osobu koja vas je povredila – i u tom procesu se vratite svom starom ponašanju u razmišljanju i prebacivanju: zaustavite se iznutra. Umesto toga, usmerite svoje misli u drugom smeru: „Čak i ako me je tvoje ponašanje povredilo, spreman sam da te pustim i da ti oprostim. Želim da sada svoju energiju usmerim na svoju budućnost.“

Takođe možete da sednete ispred slike dotične osobe, da je pogledate i ponovite ove rečenice naglas. Na početku će vam se ovo činiti iskonstruisano i lažno, kaže Doris Volf. Međutim, s vremenom će se uz ove radnje razviti i autentičan osećaj, uverava psiholog.

5. Uspostavite direktan kontakt – ili obradite osećanja

Četiri prethodna koraka dovoljna su za opraštanje. „Uprkos tome ćete se osećati bolje“, kaže Doris Volf. Druga osoba ne mora da zna da smo joj oprostili. Na ovaj način možemo oprostiti i ljudima koji su preminuli.

Da li biste više voleli da prođete kroz ceo proces? U tom slučaju, saopštite svoja osećanja direktno osobi koja vas je povredila. Ako je ovo preteško, pismo je dobar kompromis. Koju god strategiju da odaberete – jedno je sigurno: šanse za vaš unutrašnji mir izuzetno će da se povećaju.