Active Beauty
Osmeh dobro stoji svakome – pa i našem odrazu u ogledalu

Osećanja sreće

Osmeh dobro stoji svakome – pa i našem odrazu u ogledalu

Većina nas zna za te dane kada uopšte ne želimo da se pogledamo u ogledalo. Ali baš tada treba da se potrudimo i poklonimo jedan osmeh svom odrazu u ogledalu.
Treći jul je dan „laskanja svom odrazu u ogledalu“ – američki praznik čije obeležavanje u prvom trenutku možda deluje malo čudno. Postavlja se pitanje: zašto? Zašto mnogi od nas izbegavaju da se pogledaju u ogledalo ili čak aktivno skreću pogled? Nikoga ne posmatramo tako kritički kao sopstveni odraz u ogledalu. Ipak, to bi trebalo da promenimo što pre – jer s pravim stavom, prema rečima stručnjaka, gledanje u ogledalo može čak da podigne raspoloženje.
S ovim trikovima možemo da laskamo svom odrazu u ogledalu:

 

Poklonite osmeh svom odrazu u ogledalu!

Sledeći put kada bude postojala pretnja da puknete od besa na svog partnera, posao, najbolju drugaricu ili psa: idite u kupatilo, zaključajte vrata i poklonite svom odrazu u ogledalu širok osmeh. Da, možda vam se u početku čini neprikladnim, ali popravlja raspoloženje i za to postoji dobar razlog. Usta i mozak su blisko povezani – kada smo srećni, mozak šalje signale ustima i automatski počinjemo da se smejemo. Ali ova veza funkcioniše i obrnuto. Kada razvučemo usta u osmeh, mozak zaključuje da smo srećni i istog trenutka se stvarno osećamo bolje. Nije bitno da li je osmeh pravi i dolazi li iz srca ili je veštački.
Osim toga, prizor dok izvodimo ovaj trik krije potencijal za komediju situacije. Izgleda smešno kada stojimo sami ispred ogledala i sami sebi se prenaglašeno osmehujemo. Možda se naš usiljeni osmeh pri ovoj spoznaji pretvori u pravi.

 

Promenite navike gledanja

I ovaj trik u početku može da zvuči pomalo neobično. On, međutim, može da pomogne ako imate problem s posmatranjem sebe na fotografijama ili u ogledalu. Ponekad smo zadovoljni svojim izgledom – dok ne vidimo sebe na slikama. Odjednom su nam noge prekratke, stomak mlitav, zadnjica nam je premala. To je pre svega zbog naših navika gledanja. Na Instagramu i drugim društvenim mrežama svakog dana se susrećemo s navodno savršenim telima. Nesvesno pretpostavljamo da i mi moramo tako da izgledamo. Istina koju vidimo na fotografiji ponekad može da nas pogodi. Naše telo izgleda drugačije. Srećom, navike gledanja mogu jednostavno da se promene. Pomaže, na primer, da na društvenim mrežama pratite osobe koje prenose realističnu sliku tela.

 

Savladajte rad pred ogledalom

Na sebe možemo da utičemo i svojim sopstvenim telom. U tome nam pomaže rad pred ogledalom. To može, na primer, da izgleda ovako: posle tuširanja ne oblačimo se odmah već stajemo goli pred ogledalo i pravimo iskreni „inventar“. Sve na sebi posmatramo pažljivo – salo na telu, svako udubljenje, svaku boricu. A onda počinjemo da plešemo, jednostavno tako, za sebe. Izvodimo pokrete koji nam prijaju i koji nam se dopadaju u ogledalu. Ako želite, možete da pustite svoju plej listu za dobro raspoloženje. Ako budete redovno ponavljali ovaj ritual, ustanovićete ne samo da možete da se naviknete na prizor sopstvenog odraza u ogledalu već i da se osećate bolje u svojoj koži.
Drugi ritual može da bude da od sada svom odrazu u ogledalu pristupamo pozitivno. Bez obzira na to da li smo u liftu ili u kabini za presvlačenje, od sada kada se pogledamo u ogledalu bacamo sebi pet.

Ogledalce, ogledalce na zidu…

Takođe ne treba da potcenite pitanje da li svoje ogledalo smatrate vizuelno privlačnim. Ogledalo služi kao okvir za naš odraz u ogledalu. S obzirom na to da je cilj da zavolimo da posmatramo sebe, i ono treba da nam se dopada. Svetlo je takođe od odlučujućeg značaja. Ako primetite da se sebi više dopadate u drugim ogledalima, potražite novo mesto za ogledalo u svom stanu.

 

Lepi i pozitivni

Istina je, ne moramo vizuelno da se menjamo da bismo bili lepi. Ipak, ako želite, naravno da možete da pripomognete tu i tamo da biste se osećali bolje. Na taj način lakše stičete pozitivnu sliku o sebi. Za to vam nije potrebno bezbroj proizvoda, dovoljno je da vodite računa o osnovnim pravilima nege.
Bilo da se šminkate ili ne, svakodnevno čišćenje lica čini da koža izgleda sveže i blistavo. Da li u tu svrhu radije koristite ulje za lice, micelarnu vodu ili penu za čišćenje lica, u potpunosti je prepušteno vama.
Negovani zubi ne samo da su važni za vaše zdravlje već odmah ostavljaju pozitivan utisak – i na nas same.

Bez obzira na to da li sebe više volite da vidite u potpuno prirodnom izdanju, s kompletnom šminkom ili ste negde između – odabir stajlinga u kojem se sebi najviše dopadate svakako pomaže da steknete pozitivan ukupan utisak o sebi. Hajde da manje razmišljamo o mišljenju drugih i potpuno se fokusiramo na sebe i svoj odraz u ogledalu kada je u pitanju naša pojava. Ono najlepše na nama je naša jedinstvenost.