Active Beauty
Povećajte nivo serotonina: pet saveta za zimu

Prizovimo dobro raspoloženje!

Povećajte nivo serotonina: pet saveta za zimu

Kada čujemo reč serotonin, pomislimo na sreću i životnu radost. S pravom! Kada je nivo serotonina suviše nizak, ne osećamo se dobro. Ipak, ima načina da tokom zime kažemo zbogom lošem raspoloženju.
Osećate se nezadovoljno, bezvoljno i umorno? Naročito tokom hladnog i tamnog godišnjeg doba? U tome niste sami jer takozvani zimski bluz pogađa veoma veliki broj ljudi. Najčešći razlog je nizak nivo serotonina. Hormoni su često uzrok promena raspoloženja. Međutim, imamo dobre vesti. Nivo hormona dobrog raspoloženja serotonina može da se podigne prirodnim putem uz nekoliko trikova. Pokazaćemo vam kako da prizovete osećaje sreće i zavolite zimu…

 

Šta je serotonin?

Serotonin spada u najvažnije transmitere u ljudskom organizmu i ima brojne zadatke. Ovaj hormon reguliše ritam dana i noći i kontroliše našu telesnu temperaturu i naš seksualni nagon. Serotonin je takođe usko povezan s varenjem, zgrušavanjem krvi i gustinom kostiju. On takođe znatno utiče na naše psihičko zdravlje. Ovaj transmiter se formira u mozgu i u crevima i za to mu je naročito potrebna aminokiselina triptofan. Ukoliko u organizmu ima premalo serotonina, dolazi do disbalansa. Posledice su bezvoljnost, umor, loše raspoloženje.

Povećajte nivo serotonina: srećom, za to imamo pet saveta

Ustanite s kauča

Studije su potvrdile ono što već odavno znamo: kretanje popravlja raspoloženje. Naravno da zimi nije tako jednostavno odvojiti se od kauča. Nije potrebno da pretrčite pet kilometara, možda jednostavno možete intenzivno da plešete u svojoj dnevnoj sobi? Najvažnije je da ustanete s kauča i da se oznojite! Treninzi izdržljivosti kao što su trčanje, hodanje i vožnja bicikla povećavaju nivo serotonina, ali i vežbe koje podstiču znojenje poput joge su veoma efikasne.
 

Dobrobiti za creva

Osećaji sreće nastaju u kuhinji jer naš probavni trakt proizvodi do 90 procenata serotonina koji se nalazi u organizmu. Vodite računa o svojoj crevnoj flori, takozvanom mikrobiomu, tako što ćete da konzumirate fermentisane životne namirnice, probiotike, mahunarke i proizvode od celog zrna žitarica. Da bi vaše telo moglo da proizvede dovoljno serotonina, treba da mu obezbedite dovoljno materijala koji mu je potreban za proizvodnju. Triptofan, prekursor serotonina, sadrže pre svega orašasti plodovi, semenke, riba, jaja, živina, banane, pasulj i tvrdi sir. Čokolada takođe može da nam popravi raspoloženje jer je tamna gorka čokolada izvrstan izvor triptofana. Ipak, u njoj uživajte u umerenim količinama.
 

Sunčeva svetlost

Da, tokom zime je teže uhvatiti prijatne zrake sunca, ali suština zapravo nije u njima. Boravak napolju na dnevnoj svetlosti podstiče proizvodnju serotonina – bez obzira na to da li je napolju tmurno i hladno. Zato provodite vreme napolju! Upijte što više prirodnog dnevnog svetla. Prošetajte redovno svakog jutra i/ili tokom pauze za ručak jedan krug. Ako ne uspete da izađete napolje po danu, može da vam pomogne lampa koja emituje dnevno svetlo.
 

Mikronutrijenti i dodaci ishrani

Nedostatak vitamina ili minerala često je odgovoran za nizak nivo serotonina. Vitamin B6, na primer, podržava pretvaranje triptofana u serotonin, vitamin B3 i folna kiselina takođe podržavaju proizvodnju serotonina. Nedostatak magnezijuma može da ima brojne posledice, jedna od njih je potištenost i umor. Cink je takođe veoma važan mineral s antidepresivnim dejstvom, vitamin D reguliše protok serotonina. Ako imate nedoumice u vezi s uzimanjem suplemenata i dodataka ishrani, informišite se kod svog lekara.
 

Lepe misli i zahvalnost

Naš mozak teško pravi razliku između stvarnog i zamišljenog. To znači da naš mozak serotonin ne proizvodi samo kada doživimo nešto lepo, nego i kada zamislimo nešto prijatno! Zato što češće razmišljajte o lepim situacijama iz prošlosti ili zamišljajte divne trenutke. Gledanje lepih fotografija takođe se računa! Zahvalnost isto tako podstiče proizvodnju serotonina. Budite redovno svesni onoga na čemu ste zahvalni – to može da bude ukusna hrana, lepa poruka ili maženje kućnog ljubimca. Svakog dana postoji toliko stvari na kojima možemo da budemo zahvalni! Možda će to lakše da vam pođe za rukom uz žurnalizovanje.