Active Beauty
Praznični meni: kapučino od crvenog kupusa
Tekst: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Super supica

Praznični meni: kapučino od crvenog kupusa

Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler (Vitus Winkler) kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija poći će za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Ovom zimskom supom intenzivne boje vrhunski kuvar iz Vitus Vinkler (Vitus Winkler) pikantno otvara naš praznični meni.

Božićni meni – predjelo: kapučino od crvenog kupusa s penom od timijana i pralinama od kozjeg siran

Sastojci za kapučino od crvenog kupusa

  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 supena kašika đumbira
  • 200 g oljuštenog sitno iseckanog crnog luka
  • 500 g svežeg crvenog kupusa isečenog na tanke trake
  • 50 g kristal šećera
  • 1 jabuka, bez semenki, oljuštena i isečena na komadiće
  • 125 ml crnog vina
  • 1 pomorandža (sok i kora)
  • 1 l bujona od povrća (na primer, dmBio)
  • 65 ml slatke pavlake
  • 2 karanfilića
  • 1 zvezdasti anis
  • 1⁄2 štapića cimeta
  • so
  • sveže mleveni biber
  • 125 ml soka od cvekle (na primer, sok od cvekle dmBio)

Priprema kapučina od crvenog kupusa

U šerpi na maslinovom ulju propržite đumbir, dinstajte crni luk s crvenim kupusom dok ne postane proziran, a zatim dodajte šećer i komadiće jabuke pa ostavite da se dinsta pet minuta. Potom dodajte crno vino, sok od pomorandže i pomorandžinu koru, prelijte bujonom od povrća i dodajte slatku pavlaku. Supu začinite karanfilićima, zvezdastim anisom, štapićem cimeta, posolite i pobiberite. Ostavite da provri, sklonite s ringle i ostavite da odstoji 20 minuta poklopljeno. Izvadite karanfiliće, zvezdasti anis i štapić cimeta pa fino izmiksajte supu štapnim mikserom. Procedite kroz sito, a zatim dodajte sok od cvekle.



Priprema pene od timijana

  • 20 g putera
  • 500 ml obranog mleka
  • 5 g timijana bez stabljike
  • so
  • sveže mleveni biber
  • 1 čašica gazirane vode

Priprema pene od timijana

Zagrejte puter u maloj šerpi dok ne počne da se peni i ne dobije smeđu boju. Sada dodajte timijan i deglazirajte mlekom, posolite i pobiberite, sačekajte da provri. Ostavite da odstoji pet minuta, a zatim fino izmiksajte štapnim mikserom. Procedite tečnost kroz fino sito, zagrejte, dodajte čašicu gazirane vode i još jednom napravite penu na površini štapnim mikserom. Toplu supu od crvenog kupusa sipajte u tanjire za supu i prelijte penom od timijana.

Sastojci za praline od kozjeg sira

  • 120 g svežeg kozjeg sira
  • 50 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g prezli
  • pročišćeni puter za pečenje
  • cvekla u prahu

Priprema pralina od kozjeg sira

Oblikujte kuglice od kozjeg sira. Kuglice nakratko zamrznite u frižideru ili zamrzivaču. Zatim ih uvaljajte u brašno, umočite u razmućena jaja i uvaljajte u prezle. Potom ih pržite na vrelom pročišćenom puteru dok ne dobiju zlatnožutu boju, osušite ubrusom i uvaljajte ih u cveklu u prahu.

Toplu supu od crvenog kupusa sipajte u čaše. Penu od timijana pažljivo sipajte preko supe, a kuglice nežno dodajte u supu ili ih servirajte kao hrskavi prilog pored čaša – šarenolika i prikladna poslastica u prazničnom meniju!