Active Beauty
Sređivanje garderobera: Kako to učiniti lako

Napraviti mesta

Sređivanje garderobera: Kako to učiniti lako

Ormar je pretrpan, a vi ipak nemate šta da obučete? To nije nikakav problem! Uz pomoć ovih pet saveta možete uspešno da obavite zadatak sređivanja garderobera i stvaranja reda.

Pet saveta protiv prenatrpanosti odećom

Priprema je sve

Dobro planiranje je pola posla. Pre nego što krenete u sređivanje garderobera i uvođenje reda trebalo bi da se pripremite. Da biste odeću koju više nećete da nosite spakovali na pravi način, treba da obezbedite velike vreće i kartonske kutije. Tako možete izdvojenu odeću prilikom spremanja odmah da spakujete na odgovarajući način.
 

Ništa ne ostaje unutra

Sada je bitno da obezbedite pregled nad situacijom. Veoma važno: ispraznite ormar i komodu u potpunosti – tako možete da obezbedite dobru preglednost i ne postoji opasnost da pojedine komade odeće gurnete još dublje u ormar.
 

Postavljanje pitanja i isprobavanje

Uzmite svaki komad odeće u ruku i postavite pitanje nad svim pitanjima: „Da li sam ovaj komad nosila u toku protekle godine?“ Ukoliko je vaš odgovor ne, svoju nekadašnju omiljenu bluzu verovatno ni u budućnosti nećete nositi. U slučaju sumnje pomaže i isprobavanje odeće jer: da li uopšte možete još da uđete u ove farmerke?

Čišćenje

Izdvojili ste odeću i razmišljate o tome koje komade možete da donirate ili ih možda prosledite prijateljicama? Savršeno. Sačekajte ipak s vraćanjem odeće u ormar. Prazan ormar je savršena prilika da ga prebrišete vlažnom krpom.
 

Pravilno deponovanje odeće

Fioke su čiste, odeća je sortirana. Prilikom vraćanja odeće u ormar i komodu trebalo bi takođe da postupate sistematično. Komadi odeće koje često nosite trebalo bi da vam budu pri ruci, a bluza sa šljokicama može do sledeće žurke da se smesti na gornju policu. Da biste obezbedili dobar pregled od pomoći su takođe odgovarajući sistemi za sređivanje garderobera.

Ono što pored dovoljno vremena za akciju sređivanja ne sme da nedostaje jeste odgovarajuća plej-lista. Pustite plej-listu s vašim omiljenim pesmama ili slušajte zanimljiv ili zabavan podkast. Tako će vam posao ići od ruke.

Temeljna akcija sređivanja možda ne predstavlja najzabavniju aktivnost kojom možete da se bavite tokom vikenda, ali sređivanje garderobera može da bude podsticaj da u budućnosti kupujete manje, održivije i svesnije.

 

Izbacite modu za bacanje

Modni lanci izbacuju godišnje više od 20 kolekcija i na taj način kupcima daju uvek nov podsticaj za kupovinu. Aktuelni izveštaj organizacije Greenpeace pokazuje da konzumentkinje i konzumenti danas kupuju 60 procenata više odeće nego pre 15 godina. Dužina nošenja džempera ili pantalona je prepolovljena, trendovi su kratkog daha, a kvalitet lošiji. Nevladine organizacije kao Greenpeace već godinama zahtevaju zakonsku regulativu koja bi omogućila ograničenje preterane proizvodnje i „uklanjanja“ mode za bacanje. Šta možemo da učinimo mi kao konzumenti? Sasvim jednostavno: možemo da kupujemo manje.