Active Beauty
Uštedite novac: saveti koji su ekološki održiviji

Svakodnevne sitne dovitljivosti

Uštedite novac: saveti koji su ekološki održiviji

Bez obzira na to da li želimo sebi da ispunimo dugo sanjani san kao što je skupo putovanje ili jednostavno zato što je kućni budžet postao nedovoljan – mnogi se pitaju: koji je najbolji način da uštedim novac? Na sreću, postoji nekoliko saveta koji se mogu lako primeniti i integrisati u svakodnevni život. I većina njih nije dobra samo za stanje u novčaniku već i za životnu sredinu.

Uštedite novac: saveti koji mogu brzo da se primene

1. Kupujte polovno umesto novog

Kupovinom polovne robe ne samo da štedite novac već i mnogo resursa. Logično: na taj način se proizvodnja nekog artikla dešava samo jednom. Uz malo sreće, možete da nađete ponude odličnog kvaliteta po veoma povoljnim cenama na onlajn platformama poput ili u specijalizovanim onlajn secondhand prodavnicama (prodavnicama polovne robe).

 

2. Otkažite usluge ili prodajte ono što vam nije potrebno  

Jedan od najvažnijih saveta za uštedu glasi: otkažite skupe pretplate za usluge ili članstva koja ionako jedva koristite. Ideje koje vam padaju na pamet? Ako ne volite da se znojite u teretani, možda ćete više uživati u bavljenju sportom na otvorenom, što ne košta mnogo – ili da jednokratno uložite u tegove i prostirke/strunjače za bavljenje fitnesom kod kuće. Često imamo previše raznih polisa osiguranja.
 
Neiskorišćene stvari možete da unovčite na onlajn platformama za prodaju polovne robe, ako su i dalje upotrebljive. Na primer, neki kuhinjski aparat koji nam je tetka poklonila za praznike i koji nam nije potreban. Ili skupa balska haljina u koju više ne možemo da se uvučemo a koja u stvari samo zauzima prostor u garderoberu. Isto važi i za igračke kojima su deca odavno prestala da se igraju. Srećni smo zbog dodatnog novca koji smo zaradili – a osim toga čišćenje ili oslobađanje od nepotrebnih stvari čini da se osećamo dobro.
 

3. Reciklaža i apciklaža

Proizvodi za jednokratnu upotrebu su – na duge staze – obično mnogo skuplji od artikala koji se koriste više puta. Osim toga, njihovom kupovinom proizvodimo mnogo nepotrebnog otpada. Umesto da koristimo vlažne višenamenske krpe, koje odmah završe u kanti za smeće, hajde da brišemo prašinu i čistimo dom krpama koje mogu da se isperu. Umesto pamučnih jastučića za jednokratnu upotrebu, hajde da kupujemo samo jastučiće za uklanjanje šminke za višekratnu upotrebu. Hajde da bebinu guzu više ne čistimo vlažnim maramicama, već krpicama i vodom.
 
Reciklaža i apciklaža sada su u modi – bilo da se radi o starim teglama za džem, koje možete da pretvorite u lepe ukrasne predmete, ili o iskorišćenim kesicama za čaj ili pak o socu od kafe, koji dodatno mogu da se upotrebe kao đubrivo za biljke. Čak i polovna odeća koje smo se već zasitili može da postane naš novi omiljeni odevni predmet uz malo kreativnosti, našivenih perlica, dugmadi, luckastih zakrpa ili primenjujući trend očiglednih izmena ili prepravki odeće po principu „uradi sam“.

Uštedite novac: saveti za svakodnevni život

4. Napravite sami umesto da kupujete

Naravno, s vremena na vreme poželite da se počastite nečim. Ali da li je neophodno, na primer, da naručujete hranu ili kupujete sendvič na svakoj pauzi za ručak? Mnogo je jeftinije, a u većini slučajeva i zdravije, da ponesete sa sobom užinu koju ste sami napravili ili da podgrejete jelo koje vam je preostalo od prethodnog dana. Ako imate baštu ili balkon, možete da uzgajate sopstveno povrće – koje je mnogo boljeg ukusa od onog iz supermarketa a pritom je gajenje veoma zabavno.
 

5. Pozajmite i podelite stvari s nekim

Mogu se naći različiti podaci, ali se smatra da prosečno u zapadnim industrijalizovanim zemljama osoba poseduje između 8.000 i 10.000 stvari. Već odavno nam sve to ne treba toliko često da ih zaista vredi kupiti! Mogli bismo, na primer, da delimo s komšijama električnu kosačicu za travu ili bušilicu. Ako se automobil ne koristi često, usluge carsharinga (deljenja automobila s drugima) mogu da predstavljaju ekonomičnu alternativu. Zaljubljenici u knjige mogu da nađu ono što nisu čitali u bibliotekama ili uličnim ormarićima za ostavljanje knjiga. Možete čak i da iznajmite odevne predmete za posebne prilike – ponuda je sve veća, posebno u velikim gradovima.
 

6. Saveti za uštedu energije: efikasnost se isplati

Uštedeti novac u svakodnevnom životu uopšte nije tako teško – kada se jednom odreknete svojih starih navika. To je i isplativo za kućni budžet i korisno za životnu sredinu. Pritom su i sitnice važne: umesto da grejete vodu na šporetu, uključite električno kuvalo za vodu (kom redovno uklanjate kamenac!). Podgrevajte porcije hrane za jednu osobu efikasno u mikrotalasnoj rerni, a ne na šporetu. Bolje je da radite na laptopu umesto na desktop računaru. Prethodnog zagrevanja hrane u rerni možete da se odreknete u slučaju mnogih jela. Ako pravilno kačite svoju opranu odeću, štedite energiju mašine za sušenje i jednog ili dva sata peglanja.
 

7. Ušteda novca: bolje planski nego spontano

Da, to u početku ne zvuči baš zabavno – ali nažalost spontanost i štednja retko idu zajedno. Nije slučajno da spisak za nabavku spada u najbolje savete za uštedu novca. Jer ako spontano odete u nabavku (a možda ste pritom i gladni), obično se desi da stavite u korpu više artikala nego što vam je potrebno – i na kraju možda i bacite neke vredne namirnice. Dakle: napravite tokom vikenda plan obroka za celu narednu sedmicu, sastavite odgovarajući spisak za nabavku i onda se toga dosledno pridržavajte. Ova kategorija saveta za uštedu novca uključuje i sledeće savete: kombinujte odlaske na više mesta prilikom korišćenja automobila, ako je to moguće. Ne kupujte odmah artikle u onlajn prodavnicama, već ih ostavite da stoje u virtuelnoj korpi na dan-dva – često se tada desi da odustanete od jednog ili više artikala.
 
Važno je i da evidentirate sve izdatke vezane za domaćinstvo (kućni budžet) u pisanom obliku – to može da bude u nekoj beležnici, u Excel tabeli ili u nekoj aplikaciji za vođenje kućnog budžeta poput. Važno je da imate predstavu o izdacima i da prepoznate mogućnosti za uštedu.