Active Beauty
Uzgojna saksija koju možete da napravite sami: tri jednostavne ideje „uradi sam“

Upcycling

Uzgojna saksija koju možete da napravite sami: tri jednostavne ideje „uradi sam“

Ako ste se prvi put odvažili da uzgajate povrće, znajte da nije potrebno mnogo da biste posadili biljke na prozorskoj dasci. Od otpada lako mogu da se naprave kutije za sadnice – ovo ne samo da štedi novac već i uzgojna saksija bez otpada štiti životnu sredinu.

Mini-plastenici od plastične ambalaže

Nemojte da bacate u smeće staru plastičnu ambalažu za grožđe, bobičasto voće ili drugo voće i povrće osetljivo na pritisak, već je čuvajte za gajenje povrća i ponovo koristite kao mini-plastenike.


Evo kako:
 1. Dobro isperite ambalažu i ostavite je da se osuši.
 2. Obložite je novinama i napunite zemljom za saksije.
 3. Posejte seme u zavisnosti od vrste klijanja (biljke koje klijaju na svetlu ili u tami). Informacije možete da nađete na samom pakovanju semena.
 4. Navlažite seme pomoću flaše sa raspršivačem. Stavite poklopac – i mini-staklenik za prozorsku dasku je spreman.
Savet: Isplati se investirati u zemlju za saksije kako bi mlado seme razvilo jak koren. Međutim, lako možete da napravite i sopstvenu zemlju za saksije: pomešajte i prosejte jednu trećinu kompostne zemlje, jednu trećinu baštenske zemlje i jednu trećinu peska.
 

Napravite uzgojnu saksiju od kartona za jaja

Naročito u nedeljama pred Uskrs, u domaćinstvu ima mnogo kartona za jaja. Umesto da ih bacite, jednostavno napravite od njih posude za gajenje vašeg domaćeg povrća.


Evo kako:
 1. Isecite poklopac s kutije za jaja i koristite ga kao ojačanje, to jest kao drugu podlogu za donju posudu.
 2. Ispunite sva udubljenja zemljom za saksije. Stavite seme u zemlju ili na zemlju – u zavisnosti od toga da li klija na svetlu ili u mraku. Dobro navlažite tlo i seme pomoću flaše sa raspršivačem.
 3. Ako želite da u kutiji gajite nekoliko vrsta povrća, označite ih malom etiketom zabodenom u zemlju.
 4. Na kraju pokrijte karton za jaja prozirnom folijom. Uverite se da vazduh može da cirkuliše, jer to sprečava stvaranje buđi. Na primer, možete da napravite male rupe na foliji.
Savet: Nakon poslednjeg mraza, nežne biljke zajedno s kartonima za jaja mogu da se presade u baštensku leju. Probušite drvenim štapićem nekoliko rupa na dnu kako bi korenje moglo da pronađe izlaz. Kartoni za jaja s vremenom će sami od sebe da istrunu.


Uzgojna saksija od novina i toalet-papira

Uzgojne saksije bez otpada mogu lako da se naprave od novina i toalet-papira.

 
Evo kako:
 1. Prepolovite rolnu toalet-papira tako da dobijete dva mala cilindra.
 2. Presavijajte list starih novina sve dok ne bude mogao da se smota u rolnu. Sve što viri na dnu preklopite tako da napravite osnovu.
 3. Da bi saksije od rolni toalet-papira imale stabilnije postolje, možete da složite nekoliko njih jednu do druge u veću kutiju.
 4. Napunite uzgojne saksije zemljom za saksije i posejte seme – seme koje klija na svetlu stavlja se na zemlju, seme koje klija u tami sadi se u zemlju.
 5. Pokrijte uzgojne kutije prozirnom folijom i, ako je potrebno, probušite nekoliko malih rupa u foliji da biste obezbedili protok vazduha.
 6. Da se na novinama ne bi stvarala buđ, ne zalivajte biljke, već ih održavajte vlažnim pomoću flaše sa raspršivačem.
Savet: Nekim biljkama (npr. paradajzu) potrebno je mnogo svetlosti. Postavite reflektujuću aluminijumsku foliju iza uzgojnih saksija koje ste napravili – na taj način sadnice se neće savijati u pravcu sunca, već će ostati lepe i prave.