Active Beauty
Recepti s sremušem: klasik u drugačijem pakovanju – pletenica od kvasnog testa s pestom od sremuša
Tekst: Carolina Mödlhamer, Rezept: StockFood

Aromatično čudo

Recepti s sremušem: klasik u drugačijem pakovanju – pletenica od kvasnog testa s pestom od sremuša

Sremuš (poznat i kao divlji luk ili medveđi luk) već neko vreme važi za omiljenu prolećnu biljku. U receptima koje donosimo, od listova sremuša pravi se zasićeni zeleni pesto kojim se premazuje pletenica od kvasnog testa i peče. Odlična ideja za savršen branč.

Recepti s sremušem: naš najbolji pesto od ove prolećne biljke

Sastojci za oko 250 ml pesta od sremuša

  • 60 g sremuša
  • 3 kašike prženih semenki pinjola
  • 50 g rendanog parmezana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • so
  • crni, sveže mleveni biber

Priprema pesta od sremuša


1. Priprema pesta od sremuša

Blanširati sremuš u proključaloj vodi pa ga preliti hladnom vodom, pustiti da se ocedi pa dodati u električnu mešalicu uz semenke pinjola, parmezan i maslinovo ulje. Smesu ne treba predugo mešati kako bi ostala gušća. Začinite je solju i biberom.

Kremasti, ukusni pesto od sremuša odlično se slaže s kvasnim testom.

Recepti s sremušem: pletenica od kvasnog testa s sremušem

Sastojci za 14–16 pletenica od kvasnog testa s pestom od sremuša

  • 500 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml vode
  • 30 ml maslinovog ulja
  • so
  • oko 250 ml pesta od sremuša (recept se nalazi iznad)

Priprema pletenice od kvasnog testa s pestom od sremuša

1. Priprema kvasnog testa za pletenicu
Prosejati brašno u posudu u kojoj ćete zamesiti testo pa u sredini napraviti rupu. Izmrviti kvasac, dodati šećer i 50 ml vode pa izmešati. Pustiti 5 minuta da nadođe pa dodati 30 ml maslinovog ulja, malo soli i 200 ml vode. Sve sastojke oprezno izmešati kuhinjskim uređajem za pravljenje testa ili ručnom mešalicom za testo. Potom podesiti mešanje na visok stepen pa mutiti testo oko dva minuta, dok ne postane glatko. Prema potrebi dodavati malo vode ili brašna.

2. Pustiti testo da nadođe, uključiti rernu
Posudu sa testom prekriti vlažnom krpom i pustiti testo da na toplom mestu narasta oko sat vremena. Rernu zagrejati na 175 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima.

3. Testo oblikovati u rolnice, premazati pestom i peći
Radnu površinu posuti brašnom, a testo podeliti na jednako velike delove. Potom ih izvaljati na dužinu od otprilike 20 x 40 cm. Svaku namažite pestom od sremuša i stavite jednu na drugu, pa prepolovite po dužini. Sada oblikujte pletenicu. Pleh obložite papirom za pečenje, na njega položite testo i pecite u rerni na srednjoj rešetki oko 45 minuta. Izvadite, pustite da se malo ohladi. Najbolje je da ih poslužite dok su tople.