Menu

Možete li da budete zadovoljni?

Portret zadovoljstva.

Home » Lepota » Možete li da budete zadovoljni? - 11.2016

Osoba. Kućni ljubimac. Poklon. Doživljaj. Sećanje. Parče čokolade. Zadovoljstvo ima puno oblika, ali samo jedno lice. Lice ozareno osmehom.

Osmeh se probija na uglovima usana, tera ih da se razvuku. One na trenutak izgledaju iznenađeno a zatim mu priskaču u pomoć oblikujući željeni polukrug i malo se otvarajući. Pred zubima se otvara pogled, a i nešto počinje da se dešava i na licu. Mišići su radoznaliji, obrazi se podižu na gore i gotovo da dotiču oči oko kojih se koža savija u vesele nabore koji se vide i u uglovima. Obrve se podižu. One su sam krov zadovoljstva, istinskog zadovoljstva. Onog istinskog. Kojim ne možemo upravljati, koje podstiče lučenje hormona sreće. Pritom dopamin i serotonin pružaju ruku jedan drugom da bi otplesali polku na podijumu našeg nervnog sistema.  Kada bismo mogli lako da prizovemo to zadovoljstvo ne bismo morali toliko da se trudimo oko njega. Onda nam raspoloženje nikada ne bi moglo opasti. Telo bi bilo lagano kao perce. Brige ne bi više bile teške. Vreme bi bilo mirno. Kakvu samo moć zadovoljstvo ima nad našim telom.

Mi, nasmejani

junge Frau mit roter Haube und roter Bluse die lachtZadovoljstvo pretvara čoveka u društveno biće. Ova emocija nam omogućava da ostvarimo interakciju sa drugim grupama. Stvara poverenje, osećaj pripadanja i bila je neophodna za evoluciju. Zato je zadovoljstvo urođeno, ne može se naučiti. Bebe se raduju same od sebe, nesvesno. Ništa drugo ni ne mogu. Rade to automatski, a reč je o reakciji koja je po prirodi programirana, a održava se sve do odraslog doba. Usput učimo značaj i uzroke radosti pa možemo svesno da je usmeravamo. Pedagogija je ostvarila značajne doprinose u saznanjima o tome kako naučiti decu da se raduju. Istovremeno s našim razvojem razvija se i osećaj radosti.  Beba će se okrenuti najsrećnijim osobama i duže se biti okrenuta nečijem nasmešenom licu. „Najdelotvorniji stimulans koji postoji je radostan osmeh na ljudskom licu,“ napisao je Majkl Trimer, profesor kliničke psihologije i psihologije zdravlja. Zadovoljstvo se odražava u mimici, gestikulaciji i našem ponašanju i može se prepoznati na licu svakog čoveka, bez obzira na to iz koje kulture ili zemlje potiče.

Razlog za zadovoljstvo

Ponekad se čini da nam za zadovoljstvo nije potreban nikakav povod. Kao da nam stane pored kreveta i jednostavno kaže: „Ćao! Lep dan ti želim!“ Ali ponekad se nerado pokazuje pa moramo da ga zaključamo što i nije previše teško. Sviđaju mu se i osnovne ljudske aktivnosti: unos hrane, reprodukcija i regeneracija tokom sna i odmora. Ove temelje možemo dodatno obraditi tako da zadovoljstvo može da se ukoreni u vašem životu. Tajna je da morate da osvestite sopstveni život, a to znači da pazite na sebe i da osluškujete šta žele vaše telo i vaš duh. Naše zadovoljstvo će se rado odazvati da vam u tome i pomogne.

 Zadovoljstvo je svesno toga da nakon stresnog dana treba da uspostavimo ravnotežu.

Zadovoljstvo. Zadovoljstvo je svesno toga da nakon stresnog dana treba da uspostavimo ravnotežu.

Dani zadovoljstva

 Jedinstven je osećaj kad sarađujemo sa sopstvenim zadovoljstvom. Ono ima nenametljiv način na koji nam govori šta voli, a počeće već tokom doručka. Naše zadovoljstvo ima jednostavan ukus, odnosno uvek mu se sviđa sve što je dobro i zdravo. Dalje, voli da sluša sve što i mi volimo da slušamo pa je to nekada i omiljeni album našeg omiljenog benda. Ako se za to ne nađe vremena, muzika se uvek može slušati tokom vožnje. Zadovoljstvo je izvrstan sMädchen in blauer Jacke isst einen Cupcake und lachttilski savetnik i uvek nam pokazuje outfit u kom ćemo se najbolje osećati. Kada idemo u kancelariju ispuniće pozdrave osmehom. Tokom dana će nas navoditi na smeh koliko god to bude u njegovoj moći, a pritom će zaraziti i druge oko nas. Zadovoljstvo je najzadovoljniji virus na svetu. Ono se širi brzinom svetlosti. Iako ne može da skrati dug radni dan, može nas pri povratku kući navesti na to da skrenemo prema parku. To je njegova teritorija, tamo su njegovi prirodni izvori. Naše zadovoljstvo diriguje ispred raspevanih ptica, ono u prvi plan stavlja raskoš cvetova. Drži nas u pokretu. Zadovoljstvo je svesno toga da nakon stresnog dana treba da uspostavimo ravnotežu. Veče provedite u dvoje. Ili u krugu porodice. Ljubav, masaže i dečji smeh spadaju u prirodne izvore zadovoljstva.

Biologija zadovoljstva

Naučno je dokazano da zadovoljstvo produžuje život. Reč je o biološki usidrenoj emociji koja  jača odbrambene sposobnosti našeg organizma. Zadovoljstvo jača vitalnost i povećava psihičko zadovoljstvo. Visok nivo serotonina u organizmu povećava životna očekivanja. Transmiteri su neophodni za preživljavanje i odgovorni su za razmenu informacija koja se odvija u mozgu. Oni su režiseri našeg života. Dopamin i noradrenalin pridonose freudekreativnosti, radosnim očekivanjima, motivaciji, poletu, pažnji, oduševljenju, interesovanju. Daju nam podsticaj, ne dozvoljavaju nam da nazadujemo u nekom uglu. Pomaže nam kada napolju pada kiša pa kada nam ponestane dopamina u našim sinapsama, organizmom zavlada depresija. Ovaj nedostatak se često označava kao preopterećenost ili psihički poremećaj pa se protiv njega bori lekovima. Ali važnije bi bilo povratiti zadovoljstvo u sopstveni život. Više se kretati. Možda početi sa uzimanjem korena ženšena koji još zovemo i nasmejana sreća jer podstiče lučenje dopamina. Serotonin ima slično delovanje. Utiče na dobro raspoloženje, telesnu temperaturu, ritam sna, kontrolu varenja i aktivnost žlezda u organizmu. Ključan je i za polnu aktivnost ljudi. Ako osetite deficit u organizmu, možete da izbegnete depresiju tako što ćete izići na dnevnu svetlost, a serotonin uzimati preko ugljenih hidrata i šećera.

Sestre zadovoljstva

Zadovoljstvo ima veliku porodicu. Najavljuje svoj dolazak tako da pošalje osjećaj slatkog iščekivanja, najljepši od svih. Zluradost je crna ovca u porodici. Reč je o istinskoj vrsti radosti koja se skriva duboko u čoveku mada i nije reč o pravom osećaju. Ali i ona pripada životu, a na nama je hoćemo li je dozvati i pripitomiti. Radost izazvana tuđom patnjom nije urođena. Nastaje u ljudskoj zajednici, kada iskrsne pitanje statusa i zauzimanja pozicije, a to načelno znači, već u razdoblju osnovne škole. Zluradost nastaje u području mozga za nagrađivanje i pojavljuje se kad se nekoj osobi koju ne volimo, dogodi neka nesreća ili, pak, kada joj se dogodi neka nezgoda u području u kojem želi biti uspešna. Kada, na primjer, kolega na poslu koji se uvek buni kada neko drugi pogreši, i sam napravi grešku. Zluradost ima i pozitivne strane. Ona je ventil, psihički rasterećuje jer kod svake pakosti predstavlja podizanje sopstvene vrednosti. U odnosu na društvo, zluradost može u realan svet pozvati megalomaniju. Zato su dvorske lude, kabare ili maskenbali tako dobro prolazili. Zlobni kralj koji je skinut sa svog trona. Političar kome ispred očiju stavljaju ogledalo. „Tuđa nesreća može nas na isti način obradovati kao i dar,“ ističe psiholog Manfred Holodynski.

Karl Bart, teolog

»Zadovoljstvo je najjednostavniji oblik zahvalnosti.«

„Čujem li ja to dobro? Poklon?“ javlja se slatko iščekivanje, a ono ima neverojatno dug dah. Sa njim možemo pretrpeti sve moguće jer nas nikada neće dopustiti da zaboravimo da nas na kraju očekuje nešto veliko. Egzotično putovanje. Voljena osoba. Planirani susret. Jedinstveno venčanje. Božić. Budući događaji podstiču pozitivne osećaje u nama samima. Tako se svaki dan povećava količina endorfina. Tako nas radost iščekivanja predaje u ruke zadovoljstva ispunjenog nadom zbog koje ćemo shvatiti kako se čekanje isplatilo. I opet će osmijeh prekriti usne.

Da li više volite : da primite poklon ili da dobijete poklon?

Pokloniti poklon?

ili

Primiti poklon?

Što nam priprema zadovoljstvo?

Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK