Menu

Recept za pastu al limone

Nije teška pa je zato idealna za vruće dane.

Home » Užitak » Recept za pastu al limone - 05.2017

Nemate vremena za pripremu testa? Kupovna testenina može da vas spasi. Jedino obratite pažnju jer mora da bude duga, kao špagete.

Sastojci za 4 osobe

  • 100 g parmezana
  • kora dva limuna
  • 120 ml limunovog soka (3 – 4 limuna)
  • 1/4 svežnja peršuna (15 g)
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1/2 čena belog luka
  • 1 kašika kristal šećera
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 prstohvat crnog bibera

Za pripremu paste (alternativno možete da pripremite i špagete):

  • 250 g griza od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
  • 8 žumanaca
  • 2 kašike mleka

Priprema:

  1. Dodajte brašno na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini gomile i dodajte jaje i mleko. Počnite da mesite testo najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili sa brašnom, a testo postalo elastično. Oblikujte lopticu od testa, umotajte u foliju i pustite da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Potom ravnomerno razvijte oklagijom. testo bi trebalo da bude toliko tanko da se ispod njega vide prsti. Oštrim nožem prerežite testo na željenu širinu (između 1 i 3 cm), odvojite dobijene delove i pustite da se osuši. Provucite kroz mašinu za testeninu.
  2. Narendajte parmezan i limunovu koru, ocedite limunov sok. Sitno naseckajte peršun pa sve sastojke dodajte u posudu i začinite šećerom, solju i biberom. Sos bi trebalo da ima slatko-kiseo ukus, a ako bude prekiseo, dodajte šećer prema potrebi. .
  3. Skuvajte lonac vode, posolite i skuvajte pastu al dente.
  4. Procedite pastu i dodajte u sos dok je vruća. Pomešajte i odmah poslužite.

Savet: limunov sok pasti daje lagan, letnji ukus, a so je čini lomljivom pa je zato bolje nemojte koristiti.

 

Prema gore
OKViše informacija