Active Beauty
Aktivnosti za decu: jedanaest veselih ideja

Zabava za decu!

Aktivnosti za decu: jedanaest veselih ideja

Prikupili smo za vas ideje za dečje aktivnosti koje su zabavne i po lošem i po lepom vremenu. Za jedno dete ili više njih – za svakoga postoji ponešto!

1. Zajedno napravite mapu blaga

Deca vole da prave mape blaga. Pustite decu da slikaju na običnom listu papira. Ako želite da mapa izgleda zaista autentično, najbolje je da deci date olovke. Na kraju, pažljivo sagorite ivice papira upaljačem i odmah ugasite plamen. Mapa će da bude još lepša ako je deca poprskaju čađu, zemljom ili čajem. Za vrhunski piratski izgled dajte svojoj deci dodatni komad smeđeg kanapa da umotaju i vežu svoju gotovu mapu blaga. Tada potraga za blagom može da počne preko sedam mora i sedam gora!

 

2. Potrošiti višak energije pomoću „Vatra, voda, oluja“

Kada deca ne znaju šta će sa svojom energijom, „vatra, voda, oluja“ uvek je savršena igra. Ona nije uzalud prastari klasik među dečjim igrama i odlična aktivnost za decu. Odlično uspeva i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Samo pustite plejlistu omiljenih dečjih pesama i pustite ih da plešu. Onda viknite vatra, voda ili oluja. Ako se viknete voda, deca moraju da legnu na stomak s rukama ispred sebe i da gase vatru. Uz vodu, ne smeju da dodiruju pod, pa treba da se popnu na stolicu ili na stepenice da bi pobegli od poplave. U oluji moraju brzo da se uhvate za nešto da ih divlji vetar ne bi odneo. Ako ima mnogo dece, dete koje je bilo najsporije ispada u svakoj rundi. Ako je dece samo nekoliko, igra može da se igra uz stalno ponavljanje, sve dok se deca ne umore.

 

3. Kreativno prerušavanje

Kada napolju lije kao iz kabla, nema bolje igre od prerušavanja. Pronađite stare cipele i nakit od bake i deke, kao i odeću koja je već bila spremna za odlaganje – i krenite. Na kraju dana deca mogu da prirede malu modnu reviju.

 

4. Napravite narukvice prijateljstva

Dečja prijateljstva su tako slatka i deca vole da jedna za druge prave poklončiće. Za to su vam dovoljne šarene trake i perle. Takođe možete da naučite stariju decu da upliću tri konca.

 

5. Pomoću papira i makaza napravite dekoraciju za dečju

Ako dečja soba ponovo liči na bojno polje, pospremite je zajedno sa decom. Uz obećanje da će se nakon toga napraviti sjajni ukrasi, sve može da bude gotovo za kratko vreme. Presavijte obojene listove nekoliko puta, a zatim na njima isecite male šare. Krajnji rezultat možete da zalepite na prozore ili navučete na nit i napravite ukrasni venac.

6. Sadnja biljaka iz semena i zalivanje (unutra ili napolju)

Deca uživaju da sade biljke u zatvorenom i na otvorenom. Ovo odlično funkcioniše u zatvorenom prostoru sa svim vrstama jestivih sadnica kao što su kres ili rotkvice. Za ovo vam čak i ne treba zemlja. Napolju u bašti, deca mogu da seju i zalivaju seme cveća. Za posebno veliki projekat kreirajte posebnu dečju leju o kojoj ćete da se brinete zajedno s decom.

 

7. Kampovanje u bašti ili u dnevnoj sobi

Kampovanje u bašti ili dnevnoj sobi funkcioniše u bilo koje doba godine i odlična je aktivnost kada prijatelji prenoće. Unutra ne morate da postavljate ceo šator, dovoljna je unutrašnja cerada. Ovo je sjajna avantura za decu, a uveče se uz svetlost baterijske lampe pričaju priče.  

 

8. Modeliranje mase za pečenje

Deca vole plastelin. Da biste obezbedili da mala umetnička dela traju dugo, kupite posebnu masu za modeliranje koja može da se stvrdne u rerni. Male figure i privesci kao što su prasići ili šarene perle posebno su simpatični i lagani za decu.

 

9. Staza s preprekama za decu

Sva deca zaista mogu da se izigraju na stazi s preprekama. U zavisnosti od godišnjeg doba, ovo može da se radi unutra ili napolju. Najbolje je da izmislite priču za različite stanice. Balansirajući na konopcu na podu, deca prelaze preko jaruge pune krokodila. Tunel od stolica i ćebe kroz koji se provlače je gusarska pećina. Jastuci na koje moraju da skaču su stabla drveća u džungli.

 

10. Crtanje kredom po asfaltu

Za tople, duge dane, nema bolje aktivnosti za decu od toga da se s kanticom punom krede u boji upute na ulicu. Tada nastaju velika umetnička dela a kada deca više ne žele da crtaju, mogu da oslikaju stazu s preprekama na parketu ili trkačke staze za tricikle i bicikle.

 

11. Igra s balonima-raketama

Sve što vam je potrebno za ovu veoma jednostavnu, ali tako zabavnu igru jeste balon i malo prostora. Svi naduvaju svoj balon u isto vreme, broje unazad od deset i onda ga puštaju. Balon leti kroz vazduh kao raketa i svako pokušava da uhvati svoj balon. Ko najbrže vrati svoj balon na početak – pobeđuje.