Active Beauty
Brzi letnji zalogaji

Skonsi od spelte s pestom i parmezanom

Brzi letnji zalogaji

Kako je većini bitno da leti izgledaju lepo, koja je najbolji letnji niskokaloričan obrok u kome možemo uživati bez griže savesti? Bez trunke razmišljanja i oklevanja, reći ću da su to obrok-salate. Prvenstveno tu mislim na salate koje sadrže meso ili ribu, eventualno neki drugi protein poput jaja ili sira za grilovanje. Zatim zeleniši. Možda i neko povrće kuvano na pari poput karfiola i brokolija. Ili sveže: paprika, paradajz, krastavci... Ili grilovano poput tikvica, plavog patlidžana ili šampinjona. I na kraju, uvek može da se doda dmBio kuvana kinoa, planinsko ili crno sočivo, integralni pirinač... Maslinovo ulje je neizostavno. Ljubitelji ribe i morskih plodova mogu da ih dodaju u salatu - i obrok je spreman.

Leto je doba godine kada želimo da provodimo vreme na suncu a što manje u zatvorenom prostoru. U skladu s tim, da li pribegavate pravljenju komplikovanih obroka ili ste pristalica obroka koji se brzo pripremaju?
Tokom leta živim upravo na salatama koje sam spomenula.
Ne razmišljam o receptima za njih, već pogledam šta imam u kuhinji. Ne treba zaboraviti planiranje unapred. Sve ono što može da se skuva u većoj količini i stoji u frižideru nekoliko dana je idealno – ovo posebno važi za žitarice, mahunarke i pseudo- žitarice poput dmBio kinoe i prosa. Osim spremanja salata, uglavnom kuvam na pari. Pirinač + povrće + meso. Brzi i zdravi obroci su prioritet tokom leta.

Danas je veoma teško uskladiti privatne obaveze i hraniti se zdravo. Ipak, vama to polazi za rukom. Podelite sa našim čitateljkama u čemu je tajna?
Uvek bio i ostao – zamrzivač. Frižider mi je uglavnom poluprazan. Zamrzivač je prepun seckanog, mariniranog mesa, mlevenog mesa, pripremljenih ćufti od piletine ili junetine, zamrznutim mešavinama povrća. Drugo je organizacija. Uvek proverim da li imam dmBio sočivo, kinou, proso, različite vrste pirinča, leblebije u teglici i slično. Brzo se sprema, stoji oko 4 dana u frižideru. Može da se doda u bilo koje jelo. Na ovaj način, nikada ne gubim vreme. Uopšte ne mislim da je provođenje vremena vremena
pored šporeta dobra ideja baš svakoga dana, više puta na dan. S druge strane, kada je u pitanju blog ili društvo – u stanju sam da sate provedem u kuhinji.

Kako biste opisali svoj lični stil kuvanja?
Zavisi da li kuvam za sebe ili - kako ja to volim da kažem – kuvam za blog. Za sebe uglavnom spremam zdrava i brza jela, o kojima sam već pričala. Kuvam „iz glave“ i ne zapisujem recepte. Povodim se za trenutnom raspoloženjem i željama. Za blog se trudim da napravim nešto novo, neobično, više me privlači kuvanje za specijalne prilike nego jednostavni i svakodnevni recepti. Rekla bih da umem da budem i egzotična, kad radim za blog. Često pravite specifična jela tipična za daleke zemlje.

Koliko često pravite nešto što je tipično za naše područje?
Retko, jer ne nalazim inspiraciju u jelima koja su svi probali minimum 100 puta, od malih nogu pa do današnjeg dana. Upravo zbog toga sarmu pravim kao „rasturenu/ seckanu sarmu“ u uređaju za sporo kuvanje, gde se krčka 8-10 sati na 80 stepeni. A na isti način, samo 10-12 sati kuvam crveni pasulj sa suvim mesom i crvenim lukom. Kada vam se prijede nešto od slatkiša, šta je ono čemu najradije pribegavate kao zdravijoj alternativi? Obožavam da pravim slatkiše, jer je interesantno i ima izazovnih tehnika. Ali ih nakon toga samo probam kako su ispali, nisam neki ljubitelj.
 
 
 
Skonsi od spelte s pestom i parmezanom
 
SASTOJCI:
250 g dmBio brašna od spelte tip 630
2 kašičice dmBio praška za pecivo
(pola kesice)
1/2 kašičice soli
50 g maslaca
50 g rendanog parmezana
2 kašike dmBio pesta od bosiljka
100 ml alpskog mleka dmBio
1 veće jaje
1 žumance
50 g pinjola Ili dmBio semenki
Suncokreta
 
PRIPREMA:
1 Propržite pinjole Ili semenke suncokreta na suvom tiganju. Maslac nešto ranije iseckajte na kockice, pa ga vratite u frižider.
2 Kad započnete s pripremom skonsa, uključite rernu na 180 stepeni. Umešajte u speltino brašno so i prašak za pecivo – a nakon toga i hladne kockice maslaca, pravilino prstima ili zabušantski u “secku”. Zatim dodajte parmezan i pesto, pa to zamesite silikonskom špatulom. U slučaju da koristite mikser, neka mućenje bude izuzetno kratko.
3 Sledeći korak je da malo umutite jaje, pa ga uz mleko dodajte u brašno – a istovremeno dodajte i 40 g pinjola/suncokreta (ostatak je za ukrašavanje). Zamesite testo prvo silikonskom špatulom, a onda i na radnoj površini rukama. Ako ste preterali s mešenjem ili se malac zagrejao, testo će biti prilično meko, pa ga ostavite koji minut u frižideru.
4 Razvijte testo na blago pobrašnjenoj površini, tako da bude oko 2 cm debelo i isecite okruglim sekačem prečnika oko 7-8 cm krugove. Ostatak testa premesite, pa isecite ponovo, dok ne utrošite svo testo. Ja sam dobila 7 skonsa od ove smese. Poređejte ih u pleh prekriven papirom za pečenje, premažite žumancem, pospite ostatkom pinjola pecite u već zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Poslužite ih tople.

SAVET : Ako nešto preostane za sutradan, svaki umotajte u providnu foliju i zadržaće svežinu.