Active Beauty
Saznajte kako: četiri saveta za negovanu kožu glave

Temeljna rutina

Saznajte kako: četiri saveta za negovanu kožu glave

Ponekad kosi nedostaje sjaj. U tom slučaju ne pomaže ni savršeno prilagođen šampon niti tretman za negu kose. Krenimo odmah ka korenu problema: blistavoj kosi potrebna je negovana koža glave.

Četiri trika za negovanu kožu glave

1. Kosa je oslobođena visokih temperatura

Ukoliko je to moguće, trebalo bi fen, figaro i presu za kosu što češće da ostavite u fioci zato što oni isušuju kožu glave. Vrela voda koži glave prilikom pranja takođe izvlači vlažnost i lipide koji je štite. U opštem smislu važi pravilo: „Pokušajte da kosu ne perete previše često. Svakodnevno pranje kose može kožu glave da dovede u prepoznatljivu ili osetnu neravnotežu i isuši je“, kaže Verena Bek (Verena Beck), dermatološkinja iz Beča. Ukoliko kosa ipak prilično brzo postane masna, suvi šampon za kosu biće hitar i delotvoran pomagač. „Prilikom korišćenja suvog šampona za kosu trebalo bi da vodite računa o tome da ga dobro iščešljate iz kose i da obratite pažnju na sastojke“, savetuje dermatološkinja.

Kada temperature počinju da rastu, preporučuje se nošenje zaštite za glavu. Sunce oštećuje kožu glave čak i kod bujne kose. Ljudima s posebno svetlom kožom i kosom, kao i onima koji imaju svetle i osetljive delove kože, potrebna je UV zaštita za glavu – svima ostalima je u najmanju ruku potrebna zaštita na temenu. Zato bi trebalo da u torbi za plažu uvek imate proizvode za kosu s UV filterom. Još bolje: sprejevi za zaštitu od sunca koji ne ostavljaju masne tragove, a imaju znatno jače filtere.

2. Pravilno četkanje kose

Podrazumeva se da je za pravilnu negu neophodna dobra četka za kosu. Kvalitetna četka odmrsiće kosu i negovaće kožu glave. Dr Bek preporučuje četke od prirodne dlake. „Prilikom iščetkavanja ne treba da zaboravite kožu glave. Svakim potezom četke blago je masirajte. Tako se sebum ravnomerno raspoređuje u kosi. Sebum deluje kao prirodni balzam, daje kosi sjaj i prokrvljuje kožu glave.“

Važno: Četke i češljeve trebalo bi redovno da perete šamponom i čistite od dlaka, peruti i drugih nečistoća.

3. Pametna ishrana

Jednolična ishrana može da ima negativan uticaj na kožu glave i pogorša postojeće probleme. Čak i ako dajete prednost ishrani bez mesa, trebalo bi da vodite računa o tome da u organizam unosite hranljive materije i pre svega dodatni vitamin B12. Ukoliko ste često na putu ili se zbog manjka vremena ne hranite uvek na idealan način, dodaci ishrani koji sadrže cink, bakar, selen i biotin pružiće vam zaštitu od problema s kosom i kožom glave.

4. Bakina kućna sredstva

Naša dermatološkinja preporučuje takođe druge namirnice kao što je pivo za negujuće ispiranje ili hranljiva maska od jaja.

Pored spoljnih uticaja i jednolične ishrane, hormonalne promene ili hronični i psihički stres takođe mogu da deluju negativno na kožu glave. Uravnotežen način života važan je za negovanu kožu glave – zato što i ona reaguje na spoljne uticaje.

Pored svih ovih malih saveta i pomagača važi pravilo: kod iznenadnih ili trajnijih i bolnih promena na koži glave trebalo bi da potražite pomoć dermatologa.