Active Beauty
Svrab vlasišta: ovi saveti dermatologa biće vam od pomoći
Tekst: Margit Hiebl, Carolina Forstner

Nega vlasišta

Svrab vlasišta: ovi saveti dermatologa biće vam od pomoći

Svrbi vas teme, a dosadna perut ne nestaje ni nakon temeljnog pranja kose? Zimi se to često dešava zbog suvog vazduha usled grejanja. Ovi saveti dermatologa pomoći će vam da imate zdravo vlasište.

Nema više svraba vlasišta uz ovih pet saveta!

1. Izbegavajte toplotno oblikovanje kose ako vas svrbi vlasište

Ako je to moguće, bolje je da ostavite fen, figaro i peglu za kosu u fioci jer oni isušuju vlasište. Prevruća voda takođe utiče na lučenje vlage i uklanjanje zaštitnih lipida s vlasišta prilikom pranja. Načelno: „Pokušajte da ne perete kosu suviše često. Svakodnevno pranje kose može da izazove vidljivu ili osetnu neravnotežu u vlasištu i tako može da ga odmasti”, kaže bečka dermatološkinja Verena Beck. Ako vam kosa deluje masno pre sledećeg planiranog pranja, šampon za suvo pranje kose brz je i delotvoran pomoćnik. „Kada koristite suvi šampon, upamtite: uvek se dobro očešljajte i obratite pažnju na sastojke”, savetuje dermatološkinja.

Kad temperature postanu više, treba da nosite šešire. Sunce oštećuje vlasište čak i kod guste kose. Svetlim tipovima kože i kose kao i osobama sa svetlim flekama na koži posebno treba UV-zaštita za glavu – a svi drugi moraju da je imaju barem na temenu. Zato svaka torba za plažu treba da sadrži i proizvode za kosu s UV-zaštitom. Još bolje je koristiti nemasne sprejeve za zaštitu od sunca koji imaju znatno više filtere.


2. Pravilno četkanje kose

Dobra četka za kosu je, naravno, neophodna za pravilnu negu. Visokokvalitetna četka ne samo da raščešljava kosu već i neguje vlasište. Dr Beck ovde preporučuje četke od prirodne dlake. „Nemojte da zaboravite na vlasište prilikom četkanja. Jednostavno nežno masirajte kožu glave svakim potezom četke. Tako proizvedeni sebum ravnomerno raspoređujete po kosi. Sebum deluje poput prirodnog balzama, daje sjaj kosi, a četkanje podstiče cirkulaciju krvi u vlasištu.”

Važno: Redovno čistite četke ili češljeve šamponom i uklnjajte dlačice i druge ostatke.

3. Piling vlasišta je veoma važan

Osim peruti, na temenu se zadržavaju i ostaci proizvoda za stilizovanje kose. Ti ostaci mogu da budu toliko tvrdokorni da čak ni šampon za dubinsko pranje ne može potpuno da ih ukloni. Jednostavno rešenje: jednom nedeljno temeljno izmasirajte vlasište pilingom za vlasište, ostavite da deluje oko 15 minuta a zatim temeljno isperite. Piling za vlasište takođe može da podstakne rast kose, jer ako ostaci proizvoda blokiraju folikul dlake, ona raste sporije i čak može prerano da otpadne.

4. Bakin kućni lek protiv svraba vlasišta

Jabukovo sirće je višestruko korisno jer pomaže u regulaciji pH-vrednosti vlasišta i tako sprečava perutanje. Istovremeno smanjuje svrab i deluje dezinfekciono protiv gljivica i bakterija. Takođe može da odloži mašćenje vlasišta. Evo kako deluje: dve kašike sirćeta pomešajte s jednim litrom čiste vode i umasirajte u kosu posle pranja. Potom isperite. Dermatolozi preporučuju i druge namirnice poput hranljivog pivskog regeneratora za kosu ili hranljive maske od jaja.

5. Ishrana za zdravo vlasište

Neuravnotežena ishrana može negativno da utiče na vlasište i pogorša postojeće probleme. Brza dijeta, na primer, može nepovoljno da utiče na vaše vlasište i tri meseca kasnije. Čak i oni koji ne jedu meso trebalo bi da paze na dobru snabdevenost hranljivim materijama i, pre svega, da nadoknade vitamin B12. Dodaci ishrani sa cinkom, bakrom, selenom i biotinom štite od problema s kosom i vlasištem.

Osim spoljnih uticaja i neuravnotežene ishrane, na zdravo vlasište mogu negativno da utiču i hormonalne promene ili hronični i psihički stres.

Važno: Uz sve ove male savete i pomoćnike važi i sledeće – ako se pojave nagle ili dugotrajne i bolne promene na vlasištu, posetite dermatologa.


Nema više svraba vlasišta uz ove proizvode iz dm-ove ponude:

Za iritiranu i osetljivu kožu glave

„Šampon za kosu Sensitiv” brenda alverde

Pronađite u dm online prodavnici

Hidrira teme i pruža dugotrajan efekat vlažnosti

„Šampon sa proteinom svile SkinVeil“ brenda REVITABION

Pronađite u dm online prodavnici

Šampon za dubinsko pranje kose

„SERI Natural Line šampon za dubinsko pranje kose“ brenda FARCOM

Pronađite u dm online prodavnici