Active Beauty
Vodeni talas: Obnovljeni trend klasične frizure
Tekst: Magdalena Jahn

Moderna interpretacija retro stila

Vodeni talas: Obnovljeni trend klasične frizure

Da li ste već sanjali o raskošnoj kosi kao u filmu „Veliki Getsbi“? Novom interpretacijom frizure vodeni talas ovaj san postaje realnost. Doduše, stajling više nije toliko elegantan kao što je bio dvadesetih godina prošlog veka, ali je pogodan za svakodnevicu i postiže se izuzetno lako.

Vodeni talas – za svaki dan i postiže se lako

U ravnomernim razmacima, jedan talas dodiruje sledeći, što na prvi pogled izgleda kao usnuli deža-vi našeg predstojećeg letnjeg odmora, a zapravo je delo frizerske umešnosti. Jer retko koja frizura zahteva toliko umešnosti, vremena i strpljenja kao stajling vodenog talasa.
Ali pošto je poznato da je vreme dragoceno i da nemamo svi veštine za oblikovanje kose Odil Žilber ili Džen Atkin, plemenita frizura se sada, srećom, vratila u modernoj, nekomplikovanoj varijanti, koja je pogodna za svakodnevno nošenje.


„S-Waves“ – ovako izgleda vodeni talas 2023. godine


Osnova

U poređenju s klasičnim vodenim talasom „S-talasi“ deluju znatno izraženije i stoga i divlje. Ipak, sa svojom sofisticiranom mešavinom XL talasa u kombinaciji s modernim Beach Waves, oni odišu retro stilom, zbog čega je ovaj trend upravo toliko cenjen. Kakve veze ima to sa nazivom? Objašnjenje je jednostavno: Pojedinačne lokne ne bi trebalo da budu suptilne, već jasno prepoznatljive i upadljivo zakrivljene. Da bi to uspelo, oblikuju se – i podsećaju na slovo „S“. Za stilizovanje talasa u novom trendu potrebno je da vam kosa bude duga barem do brade.


Stilizovanje pomoću pegle za kosu

S-talasi se uvek stilizuju na suvoj kosi. Pre nego što počnete s tim, najpre nanesite zaštitu od toplote. Zatim zakačite deo kose na vrhu glave i stavite prvi pramen na vrhu u peglu. Držite nekoliko sekundi pre nego što ponovo pričvrstite u poslednjem udubljenju istog talasa – tako se stvara oblik slova „S“. Ovaj postupak ponovite za svaki pramen. Važno za rezultat: što je pramen kose širi, to je veći talasasti i retro efekat. Na kraju pažljivo očešljajte kosu, poprskajte je sprejom i – gotovo!


Pomoću pegle za ravnanje do raskošne frizure u trendu

I u ovom slučaju se najpre nanosi zaštita od toplote, nakon čega se podiže gornji deo kose. Kod ove varijante pegla za ravnanje pomera se cik-cak pokretima od korena do vrhova preko pramenova kose – tako se formiraju male krivine čime se daje zamah kosi. Nakon što se kosa ohladi, talase treba učvrstiti s mnogo laka za kosu ili gela za uvijanje da bi što duže trajali i ostali lepi.


Šta je potrebno za stajling

Najvažniji alati za razbarušenu interpretaciju vodenog talasa jesu sprej za zaštitu od toplote, šnala za kosu, pegla za talasanje ili ravnanje, lak za kosu ili gel za uvijanje, a ako želite, možete da koristite i sprej za sjaj.