Crumble od šljiva za pripremu kod kuće

Desert crumble potiče iz Velike Britanije i nastao je tokom Drugog svetskog rata kao rezultat prehrambenih restrikcija – kombinacija voća i rastresitih mrvica od testa. Danas je crumble omiljeni desert koji se priprema s raznim vrstama voća.

Šta vam je potrebno:

  • 750 g svežih šljiva
  • 1 paketić bourbon vanile
  • prstohvat mlevenog kardamoma
  • 150 g glatkog brašna (tip 405)
  • 100 g šećera
  • 100 g hladnog maslaca (narezanog na komadiće)
  • 20 g ovsenih pahuljica
  • ½ kašičice cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 kašica šećera u prahu
  • malo maslaca za premazivanje posude
  • sladoled od vanile za posluživanje

Priprema:

1. Zagrevanje rerne i priprema voća
Zagrejte rernu na 180 °C (ventilatorska rerna). Namastite vatrostalnu posudu s dovoljno maslaca. Operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu, dodajte bourbon vanilu i kardamom pa dobro promešajte. Ostavite sa strane.
2. Priprema mrvica (crumble)
U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer, hladni maslac nasečen na komadiće, ovsene pahuljice, cimet i prstohvat soli. Rukama umesite smesu dok ne dobijete mrvice.
3. Slaganje i pečenje
Šljive rasporedite u prethodno namašćenu posudu. Prekrijte ih pripremljenim mrvicama i dodatno ih prstima lagano razmrvite. Pecite na srednjem nivou rerne oko 25–30 minuta, dok crumble ne poprimi zlatno-smeđu boju.
4. Posluživanje
Gotov crumble pospite šećerom u prahu i poslužite ga dok je topao uz kuglu sladoleda od vanile.

Savet: Ovaj desert možete da pripremite i s drugim voćem poput jabuka, krušaka ili bobičastog voća – rezultat će uvek biti ukusan!