Crumble od šljiva: recept kao bakin
Ima li išta bolje od domaćeg crumblea od šljiva koji kao da je baka napravila? Uz naš recept, ova neodoljiva poslastica uspeće vam u tren oka!
Crumble od šljiva za pripremu kod kuće
Desert crumble potiče iz Velike Britanije i nastao je tokom Drugog svetskog rata kao rezultat prehrambenih restrikcija – kombinacija voća i rastresitih mrvica od testa. Danas je crumble omiljeni desert koji se priprema s raznim vrstama voća.
Šta vam je potrebno:
- 750 g svežih šljiva
- 1 paketić bourbon vanile
- prstohvat mlevenog kardamoma
- 150 g glatkog brašna (tip 405)
- 100 g šećera
- 100 g hladnog maslaca (narezanog na komadiće)
- 20 g ovsenih pahuljica
- ½ kašičice cimeta
- prstohvat soli
- 1 kašica šećera u prahu
- malo maslaca za premazivanje posude
- sladoled od vanile za posluživanje
Priprema:
1. Zagrevanje rerne i priprema voćaZagrejte rernu na 180 °C (ventilatorska rerna). Namastite vatrostalnu posudu s dovoljno maslaca. Operite šljive, prepolovite ih i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu, dodajte bourbon vanilu i kardamom pa dobro promešajte. Ostavite sa strane.
2. Priprema mrvica (crumble)
U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer, hladni maslac nasečen na komadiće, ovsene pahuljice, cimet i prstohvat soli. Rukama umesite smesu dok ne dobijete mrvice.
3. Slaganje i pečenje
Šljive rasporedite u prethodno namašćenu posudu. Prekrijte ih pripremljenim mrvicama i dodatno ih prstima lagano razmrvite. Pecite na srednjem nivou rerne oko 25–30 minuta, dok crumble ne poprimi zlatno-smeđu boju.
4. Posluživanje
Gotov crumble pospite šećerom u prahu i poslužite ga dok je topao uz kuglu sladoleda od vanile.
Savet: Ovaj desert možete da pripremite i s drugim voćem poput jabuka, krušaka ili bobičastog voća – rezultat će uvek biti ukusan!