Orčata: dva jesenja recepta za kultni napitak
Odakle potiče popularni napitak orčata (horchata)?
Popularni napitak orčata izvorno potiče iz južnog španskog grada Valensije, gde je poznat pod nazivom „Orxata de Xufas“, što znači mleko od tigrovog oraščića. Takođe je vrlo popularan u Meksiku, gde se isto naziva orčata, i uglavnom se priprema s pirinčanim mlekom. Napitak se obično zasniva na biljnim sastojcima (poput bademovog mleka), bez alkohola je i može se, po želji, pripremiti i s kafom.
Kako se orčata obično poslužuje?
U Španiji i Meksiku orčata se uglavnom poslužuje hladna s kockicama leda, jer su u tim zemljama temperature većim delom godine vrlo visoke, pa se orčata konzumira kao osvežavajući napitak. Za prijatnu jesenju atmosferu može da se pripremi i topla.
Da li je orčata zdrava?
Ako je pripremate sami i vodite računa o tome da ne dodate previše šećera, orčata može biti zdrav izvor energije. Međutim, treba je konzumirati umereno. Da li je orčata zdraviji izbor, zavisi od načina pripreme:
- Orčata s mlekom od tigrovog oraščića: Originalna verzija iz Valensije sadrži gvožđe, kalcijum i magnezijum. Vlakna pozitivno deluju na crevnu floru, a vitamin E ima antioksidativni učinak. Ova varijanta čak deluje kao beauty-booster zahvaljujući biotinu koji je dobar za kožu i kosu.
- Orčata s pirinčanim mlekom: Važno je da koristite pirinač iz organske proizvodnje i da ga pre pripreme temeljno isperete vodom. Ova meksička varijanta nije niskokalorična niti posebno bogata hranljivim materijama.
- Orčata s bademovim mlekom: Bademovo mleko je niskokalorično (osim ako nije dodato previše šećera!), sadrži nezasićene masne kiseline (korisne za snižavanje holesterola) i ima antioksidativna svojstva zahvaljujući visokom udelu vitamina E.
1. Recept: orčata od pirinčanog mleka
Sastojci:
- 200 g dugog zrna pirinča (npr. dmBio)
- 1 l vode
- 1 štapić cimeta
- agavin sirup (npr. dmBio)
- mleveni cimet (npr. dmBio)
- opciono: 1 štapić cimeta za dekoraciju
Priprema:
- Stavite 200 g pirinča u cediljku i dobro isperite.
- U šerpi zagrejte pola litra vode, zatim isključite šporet i sklonite šerpu s vatre.
- Dodajte oprani pirinač i štapić cimeta. Stavite na šerpu poklopac i ostavite da odstoji osam sati.
- Posle toga izvadite štapić cimeta i sadržaj šerpe prebacite u blender. Dodajte još pola litre vode i izmiksajte u blenderu dok smesa ne postane tečne konzistencije.
- Smesu procedite kroz cediljku i tečnost sakupite u šerpu.
- Zagrejte tečnost i sipajte je u čašu otpornu na toplotu (ili šoljicu).
- Na kraju zasladite agavinim sirupom po želji i pospite mlevenim cimetom.
Opciono: Ukrasite štapićem cimeta.
2. Recept sa kafom: orčata latte s napitkom od badema
Sastojci:
- kafa (espresso)
- napitak od badema (npr. dmBio)
- bourbon vanilin šećer
- sirup od pirinča
- mleveni cimet (npr. dmBio)
- opciono: 1 štapić cimeta za dekoraciju
Priprema:
- Pripremite espresso u čaši otpornoj na toplotu (ili šoljici).
- U maloj šerpi zagrejte bademovo mleko i dodajte ga espressu.
- Umešajte kašiku bourbon vanilin šećera i malo pirinčanog sirupa.
- Na kraju pospite mleveni cimet.
Opciono: Ukrasite štapićem cimeta.
Saznajte više o zamenama za mleko na dm.rs.