Active Beauty
Nečista koža: 10 iznenađujuće jednostavnih saveta
Tekst: Astrid Doppler

Čisto i lako

Nečista koža: 10 iznenađujuće jednostavnih saveta

Studije pokazuju da oko 80 posto ljudi u nekom trenutku svog života pati od akni ili nekih ozbiljnih nepravilnosti na koži. Ponekad problem nestane sam od sebe, ali u mnogim slučajevima nečista koža ostaje. Srećom, ponekad i male promene u svakodnevnom životu mogu da pomognu. Svakako vredi proveriti naše neverovatno jednostavne savete.

Nečista koža može da nastane iz brojnih razloga

Budući da još postoje brojni mitovi oko nečiste kože, odmah na početku treba reći da se problemi s kožom ne javljaju samo kod tinejdžera i nisu znak da neko svoju kožu ne neguje na dobar način. Nepravilnosti na koži mogu da imaju mnogo različitih okidača, poput problema s varenjem, neuravnotežene ishrane, konzumiranja alkohola, stresa i mnogih drugih. Stoga nije tako lako odrediti uzrok.
Naši saveti imaju za cilj da vam pomognu da malim promenama u svakodnevnom životu na jednostavan način poboljšate izgled svoje kože.

1. Dvostruko čišćenje nečiste kože

Temeljno čišćenje posebno je važno za nečistu kožu jer se inače lakše zapušavaju pore i lojne žlezde. Za to je preporučljivo najpre ukloniti šminku i krupnu nečistoću, na primer uljem za čišćenje, a zatim ponovo dubinski očistiti lice nežnim gelom ili penom za čišćenje.

2. Nema mehaničkih pilinga za nečistu kožu

Mehanički pilinzi čiste kožu dubinski do pora pomoću mikročestica koje sadrže. Abrazivne čestice mogu da podstaknu infekcije i izazovu širenje bakterija po licu, što zauzvrat može dovesti do novih procesa. Umesto toga, bolje je da se oslonite na hemijske pilinge s AHA i BHA kiselinama.

3. Koristite kremu za sunčanje na nečistoj koži

Odaberite laganu kremu za sunčanje ili gel koji neće zapušiti pore, ali ne preskačite dnevnu zaštitu lica od sunca. Zašto? Pilinzi, kozmetički tretmani i druge metode koje se koriste za lečenje bubuljica čine kožu osetljivijom i podložnijom UV-zračenju. Osim toga, izloženost sunčevoj svetlosti isušuje gornji sloj kože i čini je debljom, stoga nečistoće mogu da se sve više stvaraju ispod tog sloja. Ožiljci od bubuljica takođe se brže pojavljuju bez zaštite od sunca.

4. Dezinfikovanje nečiste kože

Redovno perite ili dezinfikujte ruke i predmete koji vam se često nalaze u blizini lica (npr. mobilni telefon).

5. Ako vam je koža nečista, držite ruke dalje od lica

Čak i ako vam je teško, ne dirajte lice. Nažalost, često to nesvesno radimo tokom dana. Više se usredsredite, jer se to obično može lako izbeći. Svaki put kada dodirnete lice rukama, znoj, prljavština i bakterije mogu da dopru do nežne kože lica, što pak podstiče nastanak bubuljica. Bez obzira na negativne posledice za vašu kožu, lakše možete da se zarazite i bolestima ako rukama unosite viruse u usta i sluznicu.

6. Često menjajte posteljinu ako imate nečistu kožu

Ako patite od nečiste kože, posteljinu bi trebalo da menjate barem jednom nedeljno. Kod teških akni, najbolje je da to radite svaka tri dana. Razlog: ako ih ne menjamo dovoljno često, navlake za dušek mogu biti leglo bakterija. Noću se tu skupljaju prljavština, sebum, čestice kože, dlake i još mnogo toga. Dok spavamo, bakterije se šire po koži lica i izazivaju pojavu novih bubuljica.

7. Odgovarajuća ishrana za nečistu kožu

Ako želite svoje probleme s kožom da stavite pod kontrolu, pokušajte da izbegavate određene namirnice. To uključuje:

  • kravlje mleko: sumnja se da remeti našu hormonalnu ravnotežu i podstiče proizvodnju sebuma. Višak sebuma može da zapuši pore i time podstakne mitesere i bubuljice.
  • svetlo pšenično brašno: bubuljice su male upale na koži. Budući da pšenično brašno podstiče sklonost tela ka upalama, konzumiranje žitarica takođe može da dovede do povećanog stvaranja bubuljica.
  • šećer: isto važi i za (industrijski) šećer. Osim toga, redovna konzumacija previše šećera može da podstakne proizvodnju sebuma u koži.
  • gotovi proizvodi: obično sadrže znatno više šećera nego domaća jela. U slanoj hrani takođe postoji skriveni šećer. Osim toga, prerađena hrana često sadrži rafinirana ulja poput palminog, koja takođe mogu da imaju negativan učinak na izgled kože povećavajući nivo holesterola i čineći telo podložnije upalama.

Umesto toga, redovno jedite ove namirnice

  • voće: prvenstveno agrumi često sadrže vitamin C koji jača vezivno tkivo i reguliše ravnotežu vlažnosti kože.
  • povrće: cink deluje protivupalno u organizmu. Vitalni element u tragovima uglavnom se nalazi u zelenom povrću kao što su kupus i brokoli. Osim toga, povrće je obično bogato antioksidansima.
  • proizvodi od celovitih žitarica: za razliku od svetlih žitarica, brašno od celovitih žitarica ne deluje upalno u organizmu. Sadrži vredan vitamin B9 (folnu kiselinu) koji podržava zdravu deobu ćelija i time ubrzava obnovu kože.

8. Pijte dosta tečnosti ako imate nečistu kožu

Uvek pijte najmanje dva litra vode ili nezaslađenog čaja dnevno, pogotovo ako se borite s nečistom kožom. Do pojačanog stvaranja bubuljica može doći i kada telo zbog nedostatka tečnosti pokušava da izluči toksine koji se inače izlučuju kroz bubrege i kroz kožu. To pak može da zapuši pore i pospeši pojavu bubuljica.

9. Opuštanje za nečistu kožu

Emocionalna neravnoteža i stres takođe mogu da dovedu do nesavršenosti kože. Zato što telo kada je pod stresom oslobađa neuropeptide koji stimulišu proizvodnju sebuma i podstiču upalu. Osim toga, stres može da uspori zaceljivanje rana, što znači da se bubuljice duže zadržavaju na koži. To može da izazove dodatni stres, posebno kod osoba s ozbiljnim kožnim problemima, što može dovesti do začaranog kruga.
Stoga sebi priuštite redovne pauze u svakodnevnom životu, pokušajte s meditacijom i uvek se podsećajte na to da vaše trenutno stanje kože ne određuje vaš život i vašu vrednost kao osobe.

10. Alati za ulepšavanje i nečista koža

Priznajemo krivicu – ponekad smo jednostavno previše lenji da brinemo o redovnom čišćenju četkica i sunđera za šminkanje. Oni su predodređeni za nakupljanje bakterija: zbog redovnog kontakta s kožom, ostaci proizvoda i čestice kože lepe se na njih. Sledeći put kada se koriste, razmažu se po licu i mogu dodatno da iritiraju kožu. Stoga vredi odvojiti vreme za temeljno čišćenje kozmetičkih alata barem jednom nedeljno, posebno ako imate problema s kožom: jednostavno pomešajte malo šampona ili gela za pranje s vodom i time očistite kozmetičke alate. Upozorenje: kozmetičke sunđere zamenite najkasnije posle dva do tri meseca.

Nema poboljšanja, nega kože jednostavno ne funkcioniše ili je nivo patnje posebno veliki? Znajte da niste sami u ovome. U takvim slučajevima najbolje je da se obratite dermatologu i potražite stručnu pomoć. Na primer, stručnjaci mogu da upotrebe test iz krvi kako bi došli do korena problema i predložili odgovarajuće lečenje.

Ovi proizvodi su pogodni za nečistu kožu