Active Beauty
Ekspertkinja objašnjava: niacinamid

Heroj u nezi kože

Ekspertkinja objašnjava: niacinamid

Moćna supstanca niacinamid pravo je univerzalno sredstvo koje suzbija bore, pomaže kod suve kože, čak i kod akni. Češći naziv je: vitamin B3.

Kozmetička industrija ima svoje omiljene sastojke, kao što su aloja vera, hijaluron ili retinol. Međutim, ovi lideri u nezi kože sve češće dele pijedestal s niacinamidom.

Niacinamid se sve više koristi u proizvodima za negu kože, od sredstava za čišćenje do proizvoda za noćnu negu. Pri tome je reč o obliku vitamina B3 koji ima mnogo pozitivnih efekata na naš ten.

Niacinamid: pet pitanja za ekspertkinju

Katrin Barč /Katrin Bartsch/, specijalista opšte prakse iz Beča, specijalizovala se za dermatološku estetiku. Ona objašnjava zašto niacinamid treba da bude uključen u rutinu nege

1. Šta je niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3 koji se prvenstveno nalazi u žitaricama, mesu, ribi, jajima i voću. „Pošto ga hranom ne dobijamo u dovoljnoj količini, trebalo bi da svom telu dodatno pomognemo da izbalansira naše potrebe za vitaminom B3“, kaže Katrin Barč. Razlog je to što niacinamid igra značajnu ulogu u našem organizmu: ovaj vitamin podstiče metabolizam, a time potpomaže i metabolizam kože.

2. Kakvo dejstvo ima niacinamid na kožu?

Ovaj vitamin jača gornje slojeve kože, pomaže koži da zadrži vlagu i reguliše probleme masne kože. „Zbog toga njime efikasno mogu da se leče problemi kao što su akne, proširene pore, hiperpigmentacija i smanjena elastičnost kože ili crvenilo“, objašnjava Barč.

3. Kojim tipovima kože odgovara vitamin B3?

Niacinamid je univerzalno primenljiv, dobro se podnosi i odgovara svim tipovima kože. U nezi, sprečava gubitak vlage kod suve kože – i vraća koži prelep sjaj.  

4. Kako ovaj vitamin deluje protiv akni?

Vitamin B3 ima protivupalno i antibakterijsko dejstvo i pomaže da se reguliše prekomerna proizvodnja masnoće u koži. Pošto niacinamid sužava pore i čini da koža izgleda ujednačenije, zauljena i blago masna koža takođe imaju koristi od ove aktivne supstance.

5. Kakve još pozitivne efekte vitamin B3 ima na naše telo?

Vitamin B3 pomaže telu da se oporavi, podstiče regeneraciju mišića i obnavljanje kože, nerava i DNK.


Ovi proizvodi sadrže niacinamid

REVOX
JUST NIACINAMIDE
10%
serum za lice
30 ml  
Q+A
NIACINAMIDE    
toner za lice
100 ml
Q+A
NIACINAMIDE
gel za čišćenje lica
125 ml
GARNIER 
NIACINAMIDE
Maska za lice
15 g