Active Beauty
Niacinamid: heroj za kožu

Vitamin za lepotu

Niacinamid: heroj za kožu

Moćni sastojak niacinamid univerzalno je sredstvo koje deluje protiv bora, suve kože pa čak i akni. Ukoliko ne možete da zapamtite ovaj naziv, samo uz to kažite vitamin B3.

Kozmetička industrija ima svoje deklarisane omiljene aktivne sastojke, kao što su aloja vera, hijaluron i retinol. Međutim, ovi favoriti u disciplini nege kože u poslednje vreme sve više dele pobednički podijum sa niacinamidom koji sada može da se nađe u mnogim proizvodima za negu, od sredstava za čišćenje kože do onih za noćnu negu. Ovo je oblik vitamina B3 koji ima mnogo pozitivnih efekata na naš ten.

Ovaj molekul prodire u kožu i ne samo da stimuliše energetski metabolizam ćelija već i podstiče stvaranje kolagena – ovo pospešuje elastičnost kože, što zauzvrat sprečava stvaranje bora. Takođe deluje protiv poremećaja pigmentacije i ublažava oštećenja od sunca, staračke pege ili akne.

Niacinamid: pet pitanja za stručnjaka

Dermatološkinja iz Beča Katrin Barč (Katrin Bartsch) specijalizovala se za estetiku tena. Ona objašnjava zašto niacinamid treba da se uključi u svakodnevnu rutinu nege. 

1. Šta je Niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3 koji se prvenstveno nalazi u žitaricama, mesu, ribi, jajima i voću. „S obzirom na to da ovaj oblik vitamina B3 ne unosimo dovoljno preko hrane, trebalo bi da njegovim dodatnim korišćenjem omogućimo telu da zadovolji potrebe za vitaminom B3“, kaže Katrin Barč. Jer niacinamid igra važnu ulogu u našem organizmu: ovaj vitamin poboljšava metabolizam tela, a time i metabolizam kože. 

2. Kako niacinamid deluje na kožu?

Vitamin jača gornje slojeve kože, pomaže joj da zadrži vlagu i reguliše masnoću. „Zbog toga je veoma pogodan za lečenje problema kao što su akne, proširene pore, hiperpigmentacija i smanjena elastičnost ili crvenilo kože“, kaže Barč.
 

3. Za koje tipove kože je pogodan vitamin B3? 

Niacinamid je univerzalno sredstvo, dobro se podnosi i pogodan je za sve tipove kože. Posebno je efikasan protiv gubitka vlage kod suve kože – koža ponovo dobija prelep sjaj.

4. Kako vitamin deluje protiv akni?

Vitamin B3 ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo i pomaže da se reguliše prekomerna proizvodnja masnoće na koži. Budući da niacinamid skuplja pore i čini ten ravnomernijim, masna i blago masna koža takođe imaju koristi od ovog aktivnog sastojka.

 

5. Koje još pozitivne efekte vitamin B3 ima na telo?

Vitamin B3 pomaže telu da se oporavi, pospešuje regeneraciju mišića i obnavljanje kože, nerava i DNK. dm preporučuje:

REVOX
JUST NIACINAMIDE
10%
serum za lice
30 ml  
Q+A
NIACINAMIDE    
toner za lice
100 ml
Q+A
NIACINAMIDE
gel za čišćenje lica
125 ml
GARNIER 
NIACINAMIDE
Maska za lice
15 g