Active Beauty
Pečenje hleba od kiselog testa – lako i ukusno!
Tekst: Nina Horcher, Harald Wieser

Ispecite ga sami

Pečenje hleba od kiselog testa – lako i ukusno!

Pored slatkog hleba od banane, već neko vreme je i pečenje s kiselim testom veoma popularno. Ipak, mnogi se na ovo ne odvažuju, jer veruju da je to samo za pekarske profesionalce.

Zašto je hleb od kiselog testa odličan: četiri razloga

Pečenje hleba od kiselog testa uopšte nije tako teško. Jedino što nam je, pored fermentisanog testa od vode i brašna i uobičajenih sastojaka za hleb potrebno, jeste nešto vremena. Vreme koje je potrebno da kvasac naraste.

1. Raznovrsnost ukusa

U najvažnije karakteristike dobrog hleba spadaju njegova aroma i pahuljasta struktura. Već tokom pripreme kiselog testa nastaje mnoštvo aroma. Istovremeno se smanjuju neželjeni ukusi. Razgrađeni šećeri u ugljenim hidratima karamelizuju se pečenjem, što poboljšava ukus. Inače, blago kiselkasti ukus dolazi od fermentacije sirćeta i mlečne kiseline u kiselom testu.


2. Ovaj hleb se lakše vari

Kiselo testo i naša creva imaju mnogo toga zajedničkog: milione bakterija iz kvasca, da budemo precizni. Ove kulture ne samo da nam pomažu u varenju već i čine da se hleb od kiselog testa lakše vari. Bez dodatka kiselog testa, ražani hlebovi se lako mrve, suvi su i teško svarljivi. Kiselo testo prirodno razgrađuje one supstance koje otežavaju varenje hleba. Zvuči kao win-win situacija? To i jeste!


3. Kiselo testo čini hleb trajnijim

Kiselina u kiselom testu sprečava kvarenje hleba uzrokovano bakterijama otpornim na toplotu, a smanjuje se i nastanak buđi. Ako se hleb pravilno čuva, kisele bakterije će duže da ga održe svežim. Stručnjaci preporučuju glinenu posudu koja upija vlagu i omogućava cirkulaciju vazduha.


4. Integralno ražano brašno od celog zrna i kiselo testo – zdrava kombinacija

Raž je stara vrsta žitarica i od nje se od davnina pravi brašno. Zbog visokog udela ljuski, integralno ražano brašno bogato je mineralima i vlaknima. Raž i kiselo testo dobra su kombinacija jer kiselo testo čini da se ražano brašno lakše vari i peče. Zbog današnjeg konstantno dobrog kvaliteta brašna ovo više nije apsolutno neophodno, ali je ipak svrsishodno.

Recept za ljubitelje hleba: ražani hleb od kiselog testa

Ljubitelji dobrog hleba voleće ovaj hleb:


Potrebni sastojci:
  • 10 g ražanog kiselog testa
  • 645 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 795 g integralnog ražanog brašna i malo brašna za rad
  • 1 lonac od livenog gvožđa
  • 1 okrugla činija za podizanje testa

Evo kako:
  1. Pomešajte ražano kiselo testo sa 45 ml mlake vode, dodajte 45 g brašna, dobro izmešajte i ostavite da odleži u tegli s poklopcem na zavrtanje na sobnoj temperaturi 12 sati (najbolje preko noći).
  2. U činiju sipajte 600 ml tople vode, u njoj rastvorite so i dodajte integralno ražano brašno. Dodajte kiselo testo u brašno i dobro mešajte rukom dok ne dobijete lepljivo, glatko testo. Pokrijte posudu poklopcem i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  3. Pažljivo stavite testo na blago pobrašnjenu radnu površinu i razradite ga u krug. Da biste to uradili, savijte strane testa prema unutra u smeru kazaljke na satu ne pritiskajući suviše jako kako se testo ne bi previše lepilo za ruke. Stavite komad testa, sa šavom nadole, u pobrašnjenu, okruglu činiju za podizanje testa. Pokrijte velikom kesom za zamrzavanje (alternativno čistom kuhinjskom krpom) i ostavite da odleži na sobnoj temperaturi dva sata. Za to vreme testo treba da se udvostruči.
  4. Prevrnite testo na papir za pečenje tako da kraj opet bude na vrhu. Stavite u zagrejanu posudu od livenog gvožđa zajedno s papirom za pečenje, poklopite i odmah stavite u zagrejanu rernu i pecite na 250°C (gornja i donja ploča, konvekcijska rerna se ne preporučuje) 10–15 minuta. Skinite poklopac tako da vodena para može da izađe. Pecite na 220° C još 45–50 minuta. Zatim ostavite da se ohladi na rešetki.

Savet

Hleb od kiselog testa koji se sastoji samo od integralnog ražanog brašna, kiselog testa i soli teško se priprema i ne uspeva uvek. Ako niste sigurni da li je vaše kiselo testo dovoljno jako, možete da koristite i kvasac.